Rakkauskirje aikakauslehdille: 10 oppia, jotka ovat kehittäneet minusta paremman graafisen suunnittelijan
Tämä on rakkauskirje jokaiselle aikakauslehtibrändille, mediatalolle, esihenkilölle ja tiimille, joiden kanssa olen saanut tehdä töitä vuosien varrella. Ensin harjoittelijana, sitten taittajana ja pian tittelit vaihtuivat graafiseksi suunnittelijaksi ja art directoriksi. Nykyisin saan tehdä graafisen suunnittelun projekteja, taittoja ja kuvituksia lehtibrändeille myös yrittäjän roolissa. Mikään näistä titteleistä ei kerro kuitenkaan tarpeeksi hyvin siitä, että lehtibrändit kasvattavat tekijöistään brändityön ja graafisen suunnittelun moniosaajia. Koenkin itseni äärimmäisen onnekkaaksi, että oma tieni on kulkenut juuri aikakausmedioiden kautta.
Kymmenen oppia lehtibrändeiltä:
1: Suunnittelua kannattaa tehdä brändi edellä, ei tietty alusta edellä.
Olen oppinut ideoimaan sisältöjä ja tekemistä brändi edellä, jolloin printtilehtikin on vain yksi osa tekemistä. Siksi työnkuvakin on ollut paljon muuta kuin printtiä. Huomaan, että monelle tämä tulee usein vähän yllätyksenä, eikö lehtigraafikon työnkuva tarkoita vaan niitä lehtitaittoja, kuvien ja tekstin taittamista? Ei, se on niin paljon muutakin. Kun brändi on se tärkein asia, voi työnkuva olla myös mainoskampanjan ja mainostuotteiden ideointia ja toteuttamista, brändin somekanavan ilmeen brändäystä ja somesisällön tekemistä sekä tulosten analysointia, brändin muiden tuotteiden visuaalista konsultointia lehtiuudistuksen yhteydessä AD:n roolissa, brändin blogien bannereiden graafista suunnittelua ja sisällöntuottajien visuaalista kouluttamista, kuvaussuunnittelua ja kuvausbriefausta eri alustoihin (sekä still-kuvat että videot), kuvausjärkkäystä ja stailausta, podcastien visuaalisen ilmeen ideointia ja graafista suunnittelua, kuvittamista ja animointia, kuvien käsittelyä ja syväystä niin printtiin, someen kuin digiin, messuosaston ilmeen suunnittelua tai konsultointia, logosuunnittelua jne. Tätä rakastan! Olen päässyt hyppäämään aina isoihin saappaisiin, joissa on päässyt suunnittelemaan uutta brändi edellä. Brändi edellä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö eri alustojen ominaispiirteitä tulisi ottaa huomioon. Brändi luo kuitenkin sen punaisen langan, jonka avulla tavoitteet ja täsmäsisällöt eri kanaviin ja alustoille luodaan.
2: Uudistaminen kuuluu arkeen.
Aikakauslehtibrändit ovat aina sen hetken tuotteita. Siihenhän se nimi aikakauslehti viittaakin, tiettyyn aikakauteen. Se tarkoittaa lehtibrändeille jatkuvaa uudistustarvetta. Värit tai fontit, jotka olivat vuosi sitten raikkaan näköisiä, eivät ole välttämättä sitä enää tänään. Usein on syytä freesata myös juttutyyppejä ja kuvaformaatteja niin, että brändin sisältö toimii joustavasti lehden sivujen lisäksi myös brändin verkkosivuilla ja somekanavissa ja näyttää kiinnostavalta. Tämä nopea uudistamisen sykli onkin lehtibrändien visualisteille arkea. Usein uudistuksia tekee art director, mutta aivan hyvin uudistuksen tekijä voi olla titteliltään graafinen suunnittelija, itse olen tehnyt uudistuksia molemmilla titteleillä. Jatkuvaa uudistusta tehdään myös jokaisessa numerossa. Miten sen numeron kuvista tulee mahdollisimman hienot ja brändinmukaiset? Miten saadaan kansi erottumaan lehtihyllyllä visuaalisin keinoin? Miten kansi huomataan somen feedissä? Tai mitä visuaalisia trendejä on sen hetken blogeissa tai podcasteissä? Tuo jatkuva uudistamisen tarve auttaa graafikkoa pysymään myös itse ajassa kiinni. Olen oppinut ennakoimaan ja listaamaan kunkin kauden trendivärejä ja miettimään millaisia fontteja ja taittoilmeitä juuri tänä vuonna on pinnalla. Ja miettimään tämän jälkeen, mitkä niistä voisivat sopia juuri tietyn brändin ilmeeseen.
3: Kaikki alkaa brändin ja kohderyhmän tuntemisesta.
Olen luonteeltani analysoija ja näen asiat päässäni kuvina ja tarinoina. Ensimmäinen asia, minkä teen aivan jokaisen uuden lehtityön kohdalla on se, että tutustun brändiin hyvin. Millainen ääni teksteissä on, millaisia juttutyyppejä on printissä, entä netissä? Millaisia kuvia ja kuvituksia brändi käyttää eri alustoilla? Millainen käyttäjä brändin sisältöjä kuluttaa? Listaan havaintoja, mutta myös kysymyksiä, joita kysyn työn alussa. Mielelläni työn alkaessa tutustun myös lukijatutkimuksiin, jos niitä on saatavilla. Tästä saan usein kiitosta päätoimittajilta ja art directoreilta myös yrittäjänä: yhteistyö on paljon nopeampaa aloittaa, kun tavoitteet ja ääni ovat jo tuttuja ja voidaan hypätä suoraan käytännön tekemiseen. Tämä taustatyö näkyy myös muissa graafisissa töissä, oli kyseessä logosuunnitteluprojekti tai pienempi työ mm. lahjakortin graafinen suunnittelu. Tästä voin taas kiittää lehtibrändejä, joiden parissa olen oppinut ymmärtämään taustatyön, analytiikan ja käyttäjätutkimuksen arvon osana suunnittelutyötä.
4: Kokeile, opettele, testaa. Ja huomenna uudestaan.
Eräs esihenkilö jakoi urani alkuvaiheessa vinkin, joka on seurannut mukana näihin päiviin. Jännitin työroolin muuttumista ja kerroin, että eniten minua pelottaa se, että tällä hetkellä niin moni asia on minulle täysin uusi ja pelkäsin osaanko kaikkea vielä tarpeeksi hyvin. Somesisällöt olivat silloin vasta tulossa brändityöhön mukaan, eikä kaikkeen ollut vielä edes koulutusta saatavilla. Se jännitti, koska tiesin, että työhöni kuuluisi vahvasti myös somesisältöjen tekeminen. Tämä fiksu esihenkilö muistutti, että tällä hetkellä kukaan, ei kukaan, osaa somesta yhtään enempää kuin minäkään. Pitää alkaa vaan itse opetella. Joten uskalsin ja aloin opetella. Yksi asia kerrallaan, tekemällä ja kokeilemalla. Aluksi tutkin Instagramin statistiikkaa ja testasimme tiimin kanssa sisältöjä, jotka toimisivat juuri somessa. Oma nälkä kasvoi toki syödessä, kun perusjutut olivat hallussa, opettelin tekemään Facebookin kehyksiä ja nyt yrittäjänä animoimaan GIF-tarroja somesisältöjä varten. Ajattelen tätä neuvoa paljon nyt myös yrittäjän arjessa. Miten saada rohkaistua myös muitakin kokeilemaan ja sen myötä oppimaan lisää. Koska faktahan on, että teknologia kehittyy yhä niin nopeasti, että jo pelkässä somessa riittää jatkuvasti uutta opeteltavaa. Kukaan ei ole valmis.
5: Aina on väärä vuodenaika, mutta sekin kehittää luovaa ajattelua.
Aikakauslehtien sisältöjä suunnitellaan usein erittäin etukäteispainotteisesti ja se tuottaa usein haasteita Suomen vuodenaikojen kanssa, varsinkin kuvaussuunnittelussa. Jokainen lehtigraafikko tietää, miten tärkeää on laittaa kuvausbriefiin lauseita: ”Kyseinen numero ilmestyy joulukuussa, joten kuvan taustalla ei saa näkyä syksyn lehtiä.” ”Kyseessä on tuplanumero, joka on myynnissä vielä tammikuussa, joten kurkkaathan ettei kuvauspaikalla näy enää joulukoristeita.” Joulua saatetaan kuvata jo alkukesästä ja juhannusta niin aikaisin keväästä, että maassa on vielä lunta eikä ulkona tarkene t-paidassa. Mutta aina on löytynyt keinot. Ja se on ollutkin parasta: ratkoa luovasti haasteita, ilman että lukijat huomaavat niitä. Huomaan hyödyntäväni tätä myös yrittäjänä muissa asiakastöissä. Muistan esim. vinkata asiakkaalle uusien brändikuvien yhteydessä, että tarvitaanko samoja kuvia läpi vuoden ja jos tarvitaan, mitä keinoja kuvauksissa kannattaa ottaa käyttöön.
6: Tarinallisuutta ja ilmiöittämistä kannattaa soveltaa muuallekin kuin journalismiin.
Aikakausbrändien ydinosaamista ovat tarinallisuus ja ilmiöittäminen. Se on maailma, jota rakastan ja myös arvostan journalistien työssä. Eikä sen tarvitse rajoittua pelkästään printtilehden sivuille. Olen niin onnellinen siitä, miten yhä useampi lehtibrändi tuottaa omia podcasteja, joissa tämä aivan sama tarinallisuus ja ihmisten omat kertomukset pääsevät esille. Mutta samat palaset toimivat myös muualla graafisessa viestinnässä mm. somen sisällöntuotannossa. Somesisältöjä voi myös aivan samalla tavalla konseptoida ja ilmiöittää kuten printtilehden sisältöä.
7: Pystyn ideoimaan oivaltavia kuvia ja taittoja aiheista, joista en vielä eilen tiennyt mitään.
Mikä rikkaus on ollut työskennellä niin erilaisten aihepiirien kanssa. Olen ideoinut kuvia ja kuvituksia usein myös aiheista, joista minulla ei ole etukäteen minkäänlaista hajua. Viime keväänä älysin erään uuden asiakkaan kohdalla, että tuo lehtibrändi oli suunnattu kohderyhmälle, johon itse satuin kuulumaan. Älysin, että se oli aika harvinainen tilanne urallani, jossa olen tehnyt töitä lehtibrändien kanssa yli 16 vuotta ja reilusti yli 20 brändissä. (Nyt luku taitaa olla lähempänä 30 ja vuosia yli 18.) Mutta tässäkin olen oppinut uteliaan ja analyyttisen luonteeni hyvän puolen: tiedän nykyisin, että kuvaidea syntyy kyllä aina, oli aihepiiri ennakkoon tuttu tai ei. Jos ei ole, otan selvää. Saadessani kuvitusbriefin jollekin työlle pyydän usein tekstin lisäksi myös työotsikon jutulle. Näin tiedän, mitä asiaa jutussa halutaan eniten korostaa ja se auttaa ideoinnissa. Rakastan etsiä myös neulaa heinäsuovasta eli etsiä niitä oivalluksia, jotka eivät tule ensimmäisenä kliseisenä ajatuksena kaikille mieleen, mutta jotka vievät mielikuvat suoraan käsiteltävään asiaan.
8: Kaikki menee kyllä aikataulussa painoon, kun työn aikatauluttaa. Ja siinä olen hyvä.
Tämä on puoli minussa, jota en olisi osannut arvata vielä 20 vuotta sitten. Ja uskon, että media-alalla on tähän iso vaikutus. Olen nykyisin hyvä aikatauluttamaan projekteja. Olen ollut urallani roolissa, jossa tehdään samalla useampaa printtilehteä, isoa nettisivustoa päivittäisten uutisten kera sekä sisältöä aktiivisiin somekanaviin. Kaikki menivät aina ajoissa painoon ja julki. Siksi nykyisessä roolissa yrittäjänä, joka tekee sekä graafista suunnittelua ja kuvituksia tiedän, että asiakkailleni lupaamani aikataulut pitävät. Siihen auttaa sekä ennakointi että priorisointi.
9: Kaiken takana on SEO. Eikä se ole irrallinen asia graafisen suunnittelijan työstä.
Ymmärrän, että jokaisen sisällöntuottajan ja graafisen suunnittelijan pitäisi tietää ainakin alkeet hakukoneoptimoinnista. Suhtaudun itse siihen uteliaasti, mutta samalla älyän, että on vielä paljon lisää opittavaa. On kuitenkin tosi monta asiaa, johon juuri graafiset suunnittelijat voivat vaikuttaa, mm. kuvien kokoon, nimeämiseen ja avainsanoihin. Koska tietenkin haluan, että asiakkaalle toimittamani kuvat löytyvät myös käyttäjälle helposti. Näitäkään en olisi oppinut ilman työnkuvaa, johon sisältyy printin lisäksi myös nettisivustot.
10: Tiimissä on brändin sydän.
Niin journalismi kuin muu luova brändityö ovat aina eri osaajien yhteistyön tulos. Vaikka monen aikakauslehtitekijän työrooli on nykyisin media-alan moniosaaja, jokaisella tiimiläisellä on aina omat vahvuutensa ja erikoisosaamisensa. On se, joka osaa editoida jutut ja viilata kieliopin kuntoon. On se, joka loistaa henkilökuvauksissa. Se, joka keksii parhaat otsikot ja se, joka ideoi uusia konsepteja brändin sisälle. Vakkarivuosien jälkeen katson nykyisin lehtityötä etätyötä tekevän pienyrittäjän silmin, mutta ymmärrän myös toimituksen tekijöiden roolit, budjetit ja aikataulut. Vuoden sisällä olen päässyt tekemään töitä useiden kiinnostavien uusien brändien kanssa, etsimään kuvapankkikuvia, taittamaan, laittamaan lehtiä painoon, käsittelemään kuvia, tekemään somekuvia, mainosbannereita ja muokattavia somepohjia toimitusten käyttöön. Olen tehnyt useita kuvituksia niin printtiin kuin nettiin, se on työ, jota teen ihan supermielelläni. Jokaiseen työhön on liittynyt joko tiimi tai ainakin työn briefaaja, jonka kanssa pystyy pallottelemaan, että lopputulos on varmasti brändin mukainen. Joku kysyi minulta viime viikolla, onko minulla ikävä työtä toimituksessa. Vastasin, että onnekseni saan yhä tehdä töitä aikakauslehtibrändien kanssa, nyt se onnistuu vaan etäillen Jyväskylästä käsin.
Etsitkö kokenutta lehtigraafikkoa tai art directoria avuksi lehden taittoon?
Etsitkö kokenutta graafista suunnittelijaa tai art directoria avuksi lehtitaittoon tai brändisi tuotteen/palvelun muuhun graafiseen suunnitteluun? Studio Behmin Niina Behmillä on 18 vuoden kokemus graafisesta suunnittelusta ja lehtitaitoista juuri aikakauslehtien parissa.
Olen tehnyt visuaalisia sisältöjä (taittoja, kuvahakua, kuvituksia, logoja, some- ja digisisältöjä) mm. näille lehtibrändeille ja heidän asiakkailleen:
Helsingin Sanomat / Aikakausmedia / Meidän Perhe / Vauva / Gloria / Opettaja / Advokaatti / Trendi / Eeva / Acatiimi / Tapiola Omatalous ja Sijoitustalous / Nokia / Pirkka / Kotkan matkailu / Etiketti / Kotikirkko / Roche / Meillä Kotona / Glorian Antiikki / Viini-lehti / Kauneus ja terveys /
Autan mielelläni mm. näissä visuaalisissa töissä:
lehtitaitot / katalogitaitot / mainosliitteiden taitot / kuvaideointi / kuvahaku / kuvitukset / kuvankäsittely / lehtiuudistukset / some- ja digikuvien suunnittelu / logosuunnittelu / lehti-ilmoitusten taitot aikakaus- ja sanomalehtiin
Olen koonnut alla olevan linkin taakse lisätietoja aikakauslehtitöihin liittyvistä palveluista. Kaikki lehtiprojektit onnistuvat etänä InDesignilla! Kysy rohkeasti tarjous, niin arvioin kokonaishinnan työlle.
Miten pyytää tarjous Studio Behmiltä?
Tarjouksen voit kysyä helposti mailitse info@studiobehm.fi tai täyttämällä nopean tarjouspyyntölomakkeen, joka löytyy täältä: www.studiobehm.fi/ota-yhteytta
Art director ja graafinen suunnittelija Niina Behm, Studio Behm.
Kyselen usein lisäkysymyksiä ennen kirjallisen tarjouksen tekoa. Studio Behmiltä saat aina selkeät ja tarkat tarjoukset, josta näet hinnan, mitä työ sisältää, tekijänoikeudet ja aikataulun, jolla työ on mahdollista toteuttaa. Laita viestiä ja kysy tarjouspyyntöä siis matalalla kynnyksellä! Voit totta kai myös soittaa ja kysellä lisää, numeroni löytyy tuolta ota yhteyttä-linkin takaa.
Suosituksia Niina Behmille:
”Jos tarvitset visuaalistisesti huippulahjakasta tekijää, jolla on projektipäällikön taidot, tässä hän on. Niina on tiimin lämmin sydän, joka ottaa mielellään vastuuta projektien koossapitämisestä ja joukon tsemppaamisesta kohti parasta mahdollista lopputulosta. Hän on kaiken huomioon ottava järjestelmällinen aikatauluttaja, jolla on kommunikoiva työskentelytapa. Niina on lahjakas löytämään visuaalisesti toimivia ja raikkaita ratkaisuja - en muista koskaan joutuneeni kyseenalaistamaan hänen kädenjälkeään. Hän pyrkii aina innostumaan työstään, ja on lopputuloksen suhteen perfektionistisen tarkka. Ennen kaikkea hän on ollut valloittavan sydämellinen ja helposti lähestyttävä työkaveri, joka ottaa kaikki kollegansa huomioon.”
Heidi Moisio, tuottaja, Sanoma Media Finland
”Uudistimme Niinan kanssa Aikakausmedian Instagram-postausten ilmettä raikkaammaksi ja koukuttavammaksi. Niinan kanssa työskentely oli selkeää ja sujuvaa, ja saimme prosessin aikana paljon uutta oppia asioista, joita emme olisi osanneet itse edes kysyä. Lopputuloksena Aikakausmedialle syntyi someilme, joka on toimiva, kaunis ja houkutteleva. Uudistuneilla somepostauksillamme pystymme kertomaan hienoista sisällöistämme niin, että yhä useampi huomaa ne ja kiinnostuu niistä. Sometekemisemme on nyt johdonmukaisempaa ja ammattimaisempaa, ja viimeisen päälle mietityt postauspohjat ovat juuri meidän brändillemme sopivat. Olemme tosi tyytyväisiä, kiitos!”
Outi Itävuo, markkinointi- ja tutkimuspäällikkö, Aikakausmedia. Palaute työstä: Instagramin feed- ja tarinapohjien visuaalinen konseptointi ja taitto InDesign-muotoon brändi-ilmettä soveltaen, Instagramin tarinasisällön visuaalinen konsultointi ja uusien kansikuvien taitto kohokohtiin. Luodusta uudesta sisällöstä ja konseptoinnista tehtiin myös päivitetyt sivut brändioppaaseen.
”Niina on minulle tuttu AD-kollegana jo aiemmilta yhteisiltä työvuosiltamme Sanomilla. Mukavaa, että sain työskennellä Niinan kanssa myös A-lehdillä hänen yrityksensä Studio Behmin kautta talvella 2020 ja keväällä 2021, jolloin Niina teki mm. Kauneus ja Terveys -lehdelle graafista suunnittelua, lehden taittoa, kuvahakuja, kuvittamista sekä sosiaalista mediaa. Työssään Niina on nopea, huolellinen, tarkkanäköinen, aktiivinen ja näkemyksellinen visualisti. Hän on hyvin lahjakas kuvakerronnassa, hahmottaa nopeasti suuretkin kokonaisuudet, ja nappaa kiinni olennaisesta. Niinan kanssa on helppo ja kiva tehdä töitä. Niina on kokenut, varma tekijä, joka innostuu uudesta ja tarttuu työtehtäviin varmoin ottein. Niina on mukava, ihmislähtöinen ja välitön työkaveri, sekä ihana, lämmin tyyppi! Suosittelen häntä lämpimästi vastaavanlaisiin tehtäviin.”
Reetta Röynä, johtava AD, Naisten Media, A-lehdet Oy
”Niinan aktiivinen some ja kattava portfolio riittivät vakuuttamaan uskaltamaan ottaa yhteyttä ja pyytämään tarjousta graafisen mainoskampanjan apukäsiksi. Kaikki sujui loistavasti tarjouksesta deadlineen asti, erinomaista ja hyödyllistä aloituspalaveria unohtamatta. Niina teki kaiken mitä lupasi ja lopputulos oli todella mieleinen. Loppuasiakaskin oli todella tyytyväinen tuotettuihin materiaaleihin. Onnistunut kamppis ja tulen kysymään jatkossakin ruuhkahuippujen apukäsiksi erinomaista graafikkoapua.”
Satu Salmitie, Viinilehti Oy. Palaute työstä: viiniaiheisen mainoskampanjan sisältöjen graafinen suunnittelu digiin ja someen. Työ sisälsi digitaalisten mainoskuvien, somekuvan sekä interstitiaali-kuvien graafisen suunnittelun lisäksi fonttihakua, kuvankäsittelyä sekä muokattavien Photoshop-pohjien tekoa.
”Työskentelin Niinan kanssa useita vuosia Vauvan ja Meidän Perheen sekä Helsingin Sanomien toimituksissa. Niina on luotettava, uuttera ja näkemyksellinen AD. Niinan kanssa työskentely on inspiroivaa ja antoisaa, sillä hänestä pulppuava luovuus on tarttuvaa. Niina on lämmin, ystävällinen ja huolehtiva työkaveri. Niinan työskentelytapa on suunnitelmallista, laadukasta ja korkeatasoista, ja olenkin oppinut Niinalta valtavasti esimerkiksi tarpeeksi laajan pohjatyön ja viimeistelyn tärkeydestä. Niina haistaa tulevat trendit, tunnistaa erilaisia ajassa olevia ilmiöitä ja hänen työnsä on aina ajanmukaista, modernia ja fressiä – kuitenkin omaperäistä ja yrityksen brändin mukaista. Sen lisäksi, että Niina on loistava graafikko ja AD, hän on somevelho, joka tunnistaa erilaisten somealustojen uusimmat trendit ja osaa luoda someen alustan ja kohderyhmän näköistä ja kuuloista sisältöä.”
Anni Alatalo, tuottaja, Sanoma Media Finland
Kurkkaa suosituksia lisää täältä!
Nähdäänkö myös Linkedinin puolella? Tule moikkaamaan tai lähetä verkostoitumispyyntö!
Kurkkaa Studio Behmin työnäytteitä taitoista, kuvituksista ja logoista portfolion puolelta.
Kaipaatko apua myös sosiaalisen median visuaaliseen suunnitteluun? Kurkkaa lisää!