Inhokkivärit & brändiväripäätökset: mitä on hyvä ottaa huomioon?

 

Tämän blogitekstin kuvituskuvat sisältävät värejä, joita osa mieltää juuri inhokkiväreiksi. Kiinnostavaa on, että ne ovat samalla myös monen lempivärejä.

 

Sana inhokkiväri herättää jo terminä meissä muistoja, tunteita ja mielikuvia. Tuliko mieleesi heti joku väri tai sävy? Luulen, että meistä monesta olisi superkiinnostavaa myös tietää, onko muilla ne samat inhokkivärit kuin itsellä. Halusinkin tällä kertaa pureutua tuon inhokkiväri-ilmiön taakse ja miettiä sitä juuri brändityön ja brändivärien valinnan kannalta.

Brändiväreihin liittyy usein suuria tunteita: sekä negatiiviset, että positiiviset tunteet vaikuttavat siihen, mikä fiilis meillä jostain brändistä/tuotteesta/palvelusta tulee. Toki väri on vain yksi osa brändin ilmettä, mutta välillä sillä voi olla myös yksin vahvakin merkitys, varsinkin jos se on pääroolissa brändiviestinnässä. Moni tunnistaa tilanteen, jossa on jättänyt ostamatta jonkun asian siksi, että väri ei vaan miellytä. Voi olla myös vaikea perustella itselle, miksi joku väri ei vaan kolahda. Itse havahduin omaan käytökseeni etsiessäni uusia silmälasin kehyksiä. Kiersin aluksi kaikki muut optikot, mutta tiedostamatta jätin aluksi huomioimatta sen liikkeen, jonka yhtenä brändivärinä oli oma inhokkivärini. Kunnes älysin, miten hölmösti käyttäydyin. Liikkeen brändivärillä ei tietenkään ollut mitään tekemistä sen kanssa, miten kauniita ja ihania kehyksiä liikkeestä löytyi. Tai miten kauniin sävyisiä kehyksiä liikkeessä oli myynnissä. Brändivärikin oli varmasti valittu juuri oikein kyseiselle brändille tietyssä hetkessä ja osaan graafikkona arvata myös syyn päävärin valintaan. Kävi vaan huono tuuri, minua pääväri sattui ärsyttämään, vaikka en muistanut enää edes, miksi juuri sitä sävyä inhosin. Lopulta päädyin ostamaan kahdet kehykset tästä liikkeestä ja uusien lasien lisäksi sain aivan älyttömän hyvää palvelua ja muistutuksen myös itselle siitä, miten omia ajatuksia kannattaa välillä kyseenalaistaa ja ravistella.

Tämä ei ole siis postaus, jossa kerron, mitä inhokkivärejä sinun pitää välttää omassa brändiviestinnässä. Luettelen kyllä joitakin inhokkivärejä postauksen lopussa (en omiani, vaan vastaukset on koottu Instagramin kyselystä, jonka tein 28.2.2023). Saatat yllättyä listan sisällöstä. Sen sijaan kannustan ennen tuota listaa pohtimaan omia värikäsityksiä laajemmin. Tämä postaus ei sisällä myöskään suurta totuutta siitä, mitkä brändivärit ovat sellaisia, joita aivan jokainen tulee rakastamaan. Sellaistakaan värilistaa ei ole, koska makuja ja tilanteita on erilaisia. Avaan kuitenkin omia oppejani, joita olen oppinut art directorina 16 vuoden aikana värien kanssa työskennellessä, sekä kerron hieman alkuun asioita, millaisia asioita pohditaan yhdessä asiakkaiden kanssa brändiväriuudistusta tehdessä. Toki alla olevat kohdat ovat vasta pieni pintaraapaisu brändiväriprojekteihin, väreihin sukelletaan aina syvemmin projektin aikana.

Onko turkoosi sinulle kamala, ihana vai neutraali väri?


Kun mietitään brändivärejä, on hyvä tiedostaa nämä:

Tunnista ero henkilökohtaisen inhokkivärin ja yrityksen brändiäänen välillä.

Onko väliä, mikä on yrittäjän, puolison, ystävän tai työntekijän oma inhokkiväri? Olen huomannut usein, että tilaajan henkilökohtaiset inhokkivärit saattavat olla välillä niin tunnelatautuneita, että niistä mainitaan jo ennen, ennen kuin puhutaan yrityksen kohderyhmästä tai brändistä. Ja ymmärrän tämän täysin ja tietenkin graafikkona otan myös nämä toiveet huomioon. Ja jos kyseessä on yhden hengen henkilöbrändi, eihän silloin kukaan omaksi brändivärikseen valitse sellaista väriä, josta ei pidä. Saatan silloin jopa kysäistä, mitä väriä ei haluta mukaan ja perustelut sille. Haastan sinut kuitenkin miettimään värejä aina laajemmin: älä tee brändipäätöksiä pelkästään oman/ystävän/kollegan inhokkivärikokemuksen perusteella. Ei myöskään tämän postauksen inhokkivärilistan kanssa. Tärkeämpi kysymys jokaisessa brändiväriprojektissa on se, mikä väri kuvaisi juuri sinun brändiäsi parhaiten ja mikä viestii oikeaa sanomaa juuri sinun kohderyhmälle! Ja sitä varten esim. Studio Behmin jokaiseen brändiväriprojektiin kuuluu aina tärkeä taustatyövaihe ja sen jälkeen etäpalaveri, jossa näitä asioita yhdessä mietitään ja ratkotaan.

Kohderyhmän ja brändin lisäksi brändiväriprojekteissa on hyvä miettiä myös aihepiirin värimaailmaa: mikä toistuu, mikä väri voisi erottua joukosta?

Logoprojektien taustatyössä törmään tähän seuraavaan lähes aina. Oli brändin aihepiiri mikä tahansa, aina löytyy noin 3 täsmäsävyä, jotka ovat mukana isossa osassa aihepiirin eli kilpailijoiden värimaailmoja. Ota siis brändiväriä miettiessä huomioon myös aihepiirin muiden brändien värimaailmat. Tämä hetki on hyvä erottumisen paikka! Mikä väri tai sävy viestisi aihepiiriä, mutta erottuisi kuitenkin kilpailijoista? Vai haluatko juurikin sulautua joukkoon? Korostaa jotain tiettyä ominaisuutta värin avulla? Tulla huomatuksi ja muistetuksi vain yhdellä värillä, jos ennen brändivärejä on ollut liian paljon? Tähänkään ei ole yhtä oikeaa vaihtoehtoa, jokainen tilanne on erilainen. Mutta ilman taustatyötä värivalinnat tehdään helposti oman mutu-tuntuman perusteella. Minä teen aina puolestasi taustatyön ja kysyn sinulta lisäkysymyksiä vielä brief-palaverissa, jossa sovitaan projektille tavoitteet.

Varaudu siihen, että jokainen ei rakastu välttämättä brändiväriin, johon sinä rakastuit.

Entä jos joku ei tykkääkään valitusta brändiväristä? Muista silloin: brändivärit herättävät aina tunteita. En ole törmännyt urallani yhteenkään brändiprojektiin, omaan enkä toisen tekemään, jossa brändivärit eivät saa aikaan keskustelua, vaikka muutos olisi ollut miten pieni tai väriarvot olisivat ns. kestohittejä, joista moni pitää. Aina on joku, jolle väri ei vaan kolahda. Värifiiliksiin vaikuttaa myös se, miten väriä käytetään, mitkä värit ovat juuri nyt pinnalla sekä katsojan omat muistot, kokemukset, kulttuuri, sukupuoli ja ikä. Et koskaan voi miellyttää kaikkia. Joku inhoaa maksalaatikkoa rusinoilla ja joku marjapuuroa, näin se on myös brändivärien kohdalla. Väreillä ja tunteilla on aina vahva side. Inhokkiväreihin liittyy usein vielä vahvempi tunne kuin lempiväreihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että toisen inhokki voi olla toisen rakkaus. Se tuli hyvin myös esille Instagramin tarinoiden kyselyssä, jossa kysyin seuraajieni inhokkivärejä. Kun värivastauksia oli tullut enemmän, kysyin joidenkin mainittujen inhokkivärien kautta, onko väri kuvan taustalla muiden mielestä kamala, neutraali vai ihana. Vastauspalkit jakautuivat lopulta usean värin kohdalla tasan. Eli joku väri, jota toinen inhosi, se olikin toisen mielestä aivan ihana. Tai joku väri, joka oli jonkun mielestä kamala, olikin toisen mielestä aivan neutraali. Joten muista: kun olet valinnut oman brändivärin ajatuksella, usko ylpeänä omaan brändiin ja visuaaliseen ilmeeseen!

Kannattaako valita joku trendiväri omaksi brändiväriksi?

Tämä on aivan superkiinnostava kysymys. Olen oman urani aikana törmännyt useasti siihen, että joku trendiväri tekee uudelleen vuosien jälkeen paluun. Ensin on hetki, kun väri on trendikäs ja sitä tuntuu käyttävän melkein kaikki. Trendivärien käyttöön sisältyy kuitenkin aina riski: jos sitä käyttää moni, et erotu välttämättä kilpailijoista. Myös tietyn trendivärin ylikäyttö saattaa tehdä siitä monelle myös inhokkivärin, jolloin väri menee trendikauden jälkeen aallon pohjalle. Kunnes menee taas vuosia, jopa 10–20 vuotta ja pam: yllättäen rakastatkin taas huomaamatta samaa väriä. Mulla on itsellänikin käynyt näin usean värin kohdalla (ja ei: graafikon inhokki- ja lempiväreillä ei ole mitään merkitystä brändiväriprojekteissa, jokainen väri mietitään brändille sopivaksi, ei graafikolle sopivaksi). Meistä kenelläkään ei ole kuitenkaan kristallipalloa useiden vuosien päähän. Joten on vaikea ennustaa, mitkä värit tekevät milloinkin paluun trendeihin: aallon harjalle tai pohjalle. Omia brändivärejä voi ja kannattaa kuitenkin aina freesata ja uusia, jos näyttää siltä, että värit eivät enää nykyisessä ympäristössä toimi, tuntuvat vanhentuneilta tai eivät viesti enää brändin nykyistä sanomaa. Tuo 10 vuotta on jo tosi pitkä aika, siinä ehtii muuttumaan myös muut visuaaliset seikat moneen kertaan. Mutta jos haluat, että brändiäänesi on tätä päivää, trendivärejä ei kannata tietenkään jättää hyödyntämättä. Itse graafisena suunnittelijana kurkkisin siinäkin tilanteessa kuitenkin jo seuraavan vuoden väritrendien suuntaan, aika usein seuraavan 12 kk värimaailman suunnat ovat kuitenkin löydettävissä jo ennakkoon. Ja pitäisin mielessä, että brändivärejä täytyy muistaa freesata tarpeeksi usein siinä tapauksessa.

Onko sävyn vaaleudella tai kontrastilla miten tärkeä merkitys brändivärin valinnassa?

On! Nyt ollaan brändivärimäärittelyn ytimessä. Värimäärittelyssä on aina huomioitava se käyttöympäristö, missä väriä käytetään. Siksi aina ensimmäisiä kysymyksiäni onkin, mitkä ovat tärkeimmät värin käyttökohteet ja miten monta väriä tarvitaan? Brändiväriprojekteissa aikaa menee usein eniten juuri käytettävyyden testaamiseen. Miten saada valittua värit, jotka toimivat keskenään, mutta ovat upeita myös siinä käyttöympäristössä, johon värejä mietitään? Miten värit toimivat myös brändin valokuvien ja kuvituselementtien kanssa? On tärkeää miettiä myös värin saavutettavuutta. Jos väriä tarvitaan esim. otsikoihin, minkä kokoisessa otsikossa värin pitää erottua? Tuleeko värin erottua mustan tai valkoisen päällä tai alla? Tai jonkun toisen sävyn päällä tai alla? Esim. kirkas neon keltainen saattaa olla kiinnostava tehosteväri, mutta ei erotu kovin hyvin otsikossa valkoisen taustan päältä, varsinkin jos otsikon koko on pieni. Mustan värin päällä keltainen saattaa näyttää halvalta. Somessa näkee paljon myös brändejä, jotka ovat valinneet brändiväripariksi värit, jotka eivät erotu, kun niitä käyttää keskenään. Jos brändiväriesi tärkeä sijainti on juuri somekanavat ja niiden profiilikuvat, silloin värin käyttöä kannattaa suoraan testailla jo pienessä tilassa ja kurkkia vaihtoehtoja kännykän näytöltä. Kun tilaat brändivärejä, kerro käyttöympäristö/ympäristöt graafikolle ja muista tilata mukaan myös graafinen ohjeisto. Brändivärien tilaajalle graafinen ohjeisto saattaa äkkiseltään kuulostaa vaan turhalta lisähinnalta, mutta juuri sen sisältämien esimerkkien kautta pääset itsekin näkemään käytännössä värien käyttöä ja soveltamaan sitten värejä erilaisissa tilanteissa itse myöhemmin.


Inhokkivärit Instagramin kyselyn mukaan

Lopuksi niihin inhokkiväreihin vielä, koska tiedän, että teitä kiinnostaa tämä lista yhtä paljon kuin minuakin, eikö vain? Muista kuitenkin: alla oleva lista ei vielä kerro sinun yrityksen kohderyhmän inhokkiväreistä, ainoastaan Studio Behmin Instagram-tilin seuraajien värifiiliksistä tiettynä päivänä talvella 2023. Ja ennen kuin alat karsimaan jotain tiettyä väriä pois omista brändiväreistä, kurkkaa yllä olevat vinkit! Muista: toisen inhokki voi olla toisen värirakkaus.

Kaikki nämä värit ja sävyt mainittiin inhokkiväreiksi:

  • kirkkaan keltainen

  • keltainen

  • kirkkaan oranssi/neon oranssi

  • oranssi

  • punaoranssi

  • haalea pinkki

  • kirkkaan pinkki/neon pinkki

  • pinkki

  • pinkki, joka taittaa oranssiin

  • kirkkaan punainen

  • punainen

  • fuksianpunainen

  • lila

  • violetti

  • vaalean sininen

  • kirkkaan sininen

  • sininen

  • tumman sininen

  • siniharmaa

  • syaani eli sinivihreä

  • turkoosi

  • mintun vihreä

  • limen vihreä/kirkkaan vihreä/neon vihreä

  • kellertävä nurmikon vihreä

  • vihreä

  • myrkyn vihreä

  • sukkahousun ruskea

  • ruskea

  • harmaa

  • valkoinen

Yllättikö listan pituus?

Kaikki nuo ylläolevat värit tuli mainittua useamman kerran ja ne saivat aika tasaisesti osumia. Eli tosiaan, inhokkeja väripaletista on varmasti yhtä paljon kuin lemppareitakin!

Listalta jonkin verran enemmän inhokki-osumia saivat ainoastaan nämä: lime, kirkkaan vihreä ja punaoranssi. Seuraavina inhokkeina tulivat violetti, turkoosi, sininen ja kirkkaan punainen. Samalla: nämä olivat myös joidenkin mielestä ihania sävyjä. Joten yhtäkään listalla olevaa väriä ei kannata alkaa suoraan välttelemään. Kysely paljasti ainoastaan sen, että inhokkiväri voi olla melkein mikä tahansa väri. Mustaa ei maininnut kukaan, mutta toisaalta, kuten Wikipedia mustan määrittelee: musta ei ole varsinainen värisävy, vaan se kuuluu värittömiin sävyihin.

Kyselystä selvisi, että kirkkaat värit ärsyttävät juuri somessa, jos väriä käytetään isoina pintoina ja katsellaan kännykän kirkkaalta ruudulta.

Moni kommentoi erikseen inboxin puolella inhokkivärikseen yleisesti liian kirkkaat sävyt, jotka huutavat räikeinä, ovat kirkkaita tai ovat melkein neon-värejä. Eli kirkas lime, kirkas keltainen, kirkas sininen, kirkas oranssi, kirkas pinkki, kirkas punainen. Miksi? Ne aiheuttavat monella somessa migreeniä. Kärsin itsekin usein migreenistä, joten tiedän, mistä puhutaan. En silti itsekään jättäisi käyttämättä neonvärejä pieninä tehosteväreinä, sillä niillä herätetään tietoisesti myös huomiota. Tärkeämpää on miettiä, missä väriä käyttää, minkä verran ja minkä rinnalla. Lehti-AD kollegat tietävät myös, miten iso lottovoitto on saada esim. lehden irtonumeromyyntiin tehostelisäväri hintaympyrään, jolloin ympyrä erottuu lehtihyllyllä muista lehdistä. Mutta on hyvä tiedostaa toki, että isoina pintoina kirkkaat neon-värit saattavat huomion herättämisen lisäksi myös ärsyttää ja varsinkin kännykän ruudulla, jossa jokaisen näytön kirkkausasetus voi olla erilainen.

Kysyin myös tarinoissa, onko inhokkivärisi kylmä vai lämmin sävy? 66 % vastasi inhokkisävykseen kylmän eli viileän sävyn ja 34 % lämpimän. Mielestäni tästä ei voi tehdä vielä yleisiä johtopäätöksiä. Kannattaa kuitenkin muistaa värien omat merkitykset eli viileämmät sävyt voivat olla teknisempiä ja lämpimämmät enemmän helposti lähestyttäviä. Myös yksittäisiin väreihin liittyviä merkityksiä ja väripsykologiaa käydään läpi aina brändiväriprojekteissa. Eri väreihin liittyy omia merkityksiä ja myös erilaisiin ostokäyttäytymisiin liitetään usein tiettyjä sävyjä. Mutta lopullinen fiilis riippuu taas siitä, miten väriä käytetään ja minkä kanssa.

Tärkein vinkki tulee lopuksi tässä: jokainen väri, myös ns. inhokkiväri, voi olla juuri täydellinen juuri sinun brändillesi, jos sitä käytetään oikeassa paikassa harkitusti.


Haaveissa omat brändivärit yritykselle?

Haaveissa omat brändivärit yrityksellesi? Autan mielelläni juuri brändillesi sopivien värisävyjen määrittelyssä. Voit tilata myös brändivärit yksinään tai kätevästi logoprojektin yhteydessä!

Värien määrä sovitaan aina ennakkoon tarjousvaiheessa. Värisuunnitteluprojektiin kuuluu mukaan aina taustatyö, välitsekki etänä ja vähintään yksi luonnoskierros. Brändiväri-projekteihin kuuluu mukaan aina laajempi graafinen ohjeisto brändivärien käyttöä varten.

Vai kaipaatko nykyisille brändiväreille vain freesausta? Sekin onnistuu! Tai onko brändilläsi olemassa jo joku brändiväri, muttet tiedä siitä kuin esim. rgb-väriarvon? Autan mielelläni määrittelemään värille myös cmyk- ja hex-arvot.

Tilaa uudet brändivärit: info@studiobehm.fi! Löydät täältä myös lomakkeen, jota kautta tarjouksen pyyntö onnistuu ketterästi.


Etsitkö luottograafikkoa, taittajaa tai kuvittajaa? Kurkkaa työnäytteitäni portfoliosta.
Lue lisää täältä!

Uusi logo haaveissa yritykselle? Löydät täältä lisätietoa Studio Behmin logopaketeista. Suosituin on tekstilogo!
Kurkkaa lisää täältä!


Vai etsitkö kokenutta graafista suunnittelijaa tai art directoria avuksi taittotyöhön, kuvaeditointiin tai kuvankäsittelyyn? Studio Behm auttaa yrityksiä etänä esitteiden, katalogien ja lehtien taittotöissä!

Olen tehnyt painotuotteiden graafista suunnittelua ja taittoja mm. näille brändeille: Trendi / HS Meidän Perhe / Kauneus ja Terveys / Vauva / Glorian Antiikki / Genero / Kotkan matkailu / Nokia / Psoriasisliitto / Kodin Kuvalehti / Tapiola / Roche / Gloria /

Tuliko mieleen taittotyö, johon kaipaisit apua? Kysy lisää matalalla kynnyksellä!


Myynnissä nyt!
Instagram-vinkit art directorilta

Studio Behmiltä saat tilattua taas toivottua somesparrausta Instagram-kulmalla. Opit, millaisiin asioihin kiinnitän AD:na juuri sinun yrityksesi Instagram-tilillä huomiota ja annan inspiroivia ja helppoja vinkkejä kehittää tiliäsi. Olen aiemmin tehnyt somevalmennusta yrityksille teamsin kautta, mutta nyt saat vinkit ketterästi mailitse. Mukana myös käytännön harjoitus Instagram-sisällön kehittämiseen, joka sopii vaikka tiimipäivää varten.


Miltä näyttävät logosuunnittelijan muistiinpanot? Kurkkaa blogipostaus täältä!


Joko seuraat Studio Behmiä Instagramissa?

Kurkkaa Instagramin puolelle täältä.

 
Edellinen
Edellinen

Lahjakortin suunnittelussa kaikki nämä hymyt ovat tärkeitä

Seuraava
Seuraava

Instagramin muistiinpano: mikä se on ja mitä sinne voisi kirjoittaa? 40 ideaa!