Neljä asiaa, joita en art directorina Instagramissa suosittele (ja miksi en)
Vinkkaan Studio Behmin Instagram-tilillä usein suosituksia Instagramin uusista ominaisuuksista ja niiden ketterästä käytöstä somen sisällöntuotannossa. On kuitenkin myös paljon vinkkejä ja oikoreittejä, joita en itse koskaan suosittelisi. En art directorina, enkä myöskään Instagram-valmentajana.
Jokaisen näiden neljän kohdan taustalla on oikeastaan sama ajatus. Ne ovat asioita, joihin harvemmin kiinnitetään itse huomiota, mutta jotka vaikuttavat isosti kävijöiden kokemukseen tilistäsi ja brändisi ilmeestä. Ethän vahingossa siis oikaise niissä asioissa, jotka vaikuttavat siihen, että upea tilisi huomataan!
Asiat, joita en suosittele Instagramin sisällöntuotannossa:
En suosittele: Valmiiden somepohjien käyttöä 100 % somesisältönä, ilman että räätälöit ilmettä ensin omalle brändille sopivaksi ja mietit niihin myös uniikit brändin kohderyhmälle mietityt sisällöt.
Ei näin: Käsi ylös, kuinka moni tunnistaa jo tänä päivänä kaukaa ne tilit, joissa käytetään niitä täsmälleen samoja valokuvapintoja ja pohjia? Minulla on joskus tullut feedissä vastaan peräkkäin 3 yrityksen postaukset, joissa on täsmälleen sama ilme ja idea. Ja ihan rehellisesti sanottuna yksikään niistä ei ollut sellainen, jonka yrityksen/instatilin nimi olisi jäänyt edes mieleen, koska tuli olo, että tämä on jo nähty. Tiedän, en ole ainut. Ymmärrän, että valmiita yleispohjia käytetään rahan- ja ajansäästösyistä monessa paikkaa, mutta jos oikeasti haluat, että brändisi tunnistetaan, muistetaan ja siitä jää joku tunnekokemus, tilillä pitää olla myös oma visuaalinen ääni. Ja ilman mietintää, mitä brändin sisältö on ja miltä brändi näyttää ja tuntuu, somesisällöistä saattaa jäädä sillisalaatti-olo, johon on vaikea tarttua.
Joten sen sijaan, että käytät aikaa trendikkään näköisten pohjien kahlaamiseen, pysähdy miettimään ensin brändiä tarkemmin. Suomi on pullollaan myös tekijöitä, jotka pystyvät auttamaan visuaalisissa ilmeissä alkuun. Miettimään, mitkä fontit sopivat brändillesi, minkä tyyppiset valokuvat, millaiset kuvituselementit jne. nostavat brändiä esille. Suunnitelman pohjalta on myös helpompi luoda itse oman näköistä sisältöä niillä ilmaisillakin ohjelmilla.
En suosittele: printtiin mietittyjen brändifonttien käyttöä suoraan somekuvissa (ilman että mietitään niiden näkyvyyttä kännykän ruudulla).
Ei näin: Oletko tilannut vuosia sitten brändiuudistuksen, johon kuului pelkästään brändifonttien mietintä painotuotteisiin, ei sitä, mitä ja miten fontteja käytetään somessa? Puuttuu siis somekuvien visuaalinen konsepti. Erityisesti printtiin mietityt otsikkofontit eivät välttämättä ole parhaat valinnat pieneltä kännykän näytöltä luettaviin somekuviin. Tällaisia ovat mm. useat kaunofontit ja fonttileikkaukset, joiden muodoissa on ohuita linjoja, varsinkin jos niitä käytetään pidemmissä lauseissa, useammalla rivillä ja pienemmällä koolla. Näkyvyyden ja luettavuuden kanssa kannattaa olla myös erityisen tarkka, jos brändilläsi ei ole erikseen määriteltyjä brändifontteja vielä ja etsit fontteja eri postauksiin itse.
Joten sen sijaan, että sovellat printtiin mietittyjä fontteja suoraan myös Instagramin julkaisuihin, suosittelen valitsemaan brändifonteista somekäyttöön ne, jotka erottuvat myös pieneltä näytöltä. Tai vaihtoehtoisesti valitsemaan täysin uudet erottuvammat fontit asiantuntijan avulla. Studio Behmiltä voit tilata tarvittaessa vaikka pelkän sometilin visuaalisen konseptoinnin! Itse vinkkaan somefontteja määritellessä myös jokaisen fontin ja leikkauksen minimifonttikoot, näin taittaessa ei tarvitse joka kerta arpoa, mikä näkyy ja mikä ei. Ja silloinkin, kun fontit ovat ammattilaisen valitsemat, jokaisen somekuvan tekijän tulisi tarkistaa somekuvan näkyvyys ensin itse kännykän näytöltä, ennen postauksen julkaisua. Koska ethän halua, että tarkkaan miettimäsi sisältö ei näykään sisältöjesi seuraajille? Jos tässä vaiheessa huomaat, että teksti ei ole kännykän näytöltä luettavaa, silloin ei kannata alkaa kikkailemaan taustalle tulevilla varjoilla tai ääriviivoilla, ne harvoin parantavat postauksen visuaalista ilmettä. Sen sijaan kannattaa lisätä fontin leikkauksen paksuutta, fonttikokoa ja karsia tekstin määrää per somekuva.
En suosittele: kohokohtien pitämistä hylättynä arkistona, joiden sisältöjä ei itsekään muista tai halua mennä kurkkimaan.
Ei näin: Miten monta kohokohta-palloa sinulla on brändisi Instagram-tilillä? Milloin viimeksi olet käynyt kurkkaamassa niiden sisällöt läpi? Jos vastasit yli 4 tai että olet käynyt siivoamassa niitä viimeksi vuosia sitten, nyt on aika käydä kurkkaamassa pallot saman tien! Ymmärrän kyllä, mistä ilmiö johtuu. Kun aikaa on vähän, keskitytään vain niihin päivittäisiin postauksiin ja tarinoihin, eikä muisteta kurkata niitä peruselementtejä, joita tilillä muuten näkyy esim. bioa ja kohokohtia. Aika harva meistä myöskään jaksaa kahlata toisen tilin kaikkia kohokohtia läpi, ja sisältöjä kulutetaan Instagramissa lähtökohtaisesti aivan muuta reittejä kuin profiilin kautta. Mutta visuaalisesti kohokohdat ovat silti niitä ensimmäisiä asioita, joita uusi kävijä profiilissasi huomaa, joten niiden sisältö pitää ehdottomasti pitää ajan tasalla!
Joten sen sijaan, hyödynnä kohokohdat nostamaan juuri sun Instagram-tilin tärkeitä ja ajankohtaisia sisältöjä linkkeineen. Ja karsi kaikki turhat pois. Autan Instagram vinkit art directorilta -palvelussa miettimään myös niitä tilin peruspalasia kuntoon. Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon pallojen määrässä, kohokohtien kansikuvissa, sisällöissä ja otsikoissa? Mutta yhden vinkin annan jo heti: jos brändisi Instagram-tilin kohokohdissa on tällä hetkellä sellaisia tarinoita kiinnitettynä, joissa on väärät aukioloajat/puuttuvat linkit/väärät hinnat, tänään on aika käydä korjaamassa ne! Juuri eilen jätin menemättä yhteen paikalliseen kahvilaan, koska kurkkasin väärin brändin kohokohdista aukioloajat.
En suosittele: Tarinoiden täyttöä GIF-tarroilla vain koristelun vuoksi.
Ei näin: Mielestäni jokaiseen ilmeuudistukseen pitäisi kuulua nykyisin konseptointi, miten giffejä tarinoissa käytetään. Joiltakin brändeiltä tämä jo löytyy, mutta suosittelen sitä ehdottomasti myös pienyrittäjille! Giffit ovat samalla tapaa osa visuaalista ilmettä kuin fontit ja valokuvatkin. Törmään art directorin työssä jatkuvasti tileihin, joissa somesisällöt ovat brändille räätälöityjä, kiinnostavan näköisiä ja koukuttavia, mutta yhtäkkiä tarinoiden puolella mietityt sisällöt kuorrutetaan erilaisilla vilkkuvilla GIF-tarroilla, joissa on aivan eri ääni kuin brändillä ja jotka vievät huomion kaikelta siltä työltä, jota sinne sisältöihin giffien alle on mietitty.
Joten sen sijaan, miettikää tiimissä yhdessä, miten GIF-tarroja käytätte. Mukaan kannattaa ottaa sekä AD/graafikko + ne henkilöt, jotka tarinoita brändissä postaavat. Miettikää tarvitaanko giffejä jokaiseen tarinaan? Vai hyödynnetäänkö niitä enemmänkin ohjaamaan klikkaamaan linkkitarroja tai kertomaan, että nyt on jotain uutta? Olen itse auttanut myös ulkopuolisena AD:na näissä, jolloin yhdessä on mietitty, minkä tyyppisiä hakusanoja käytetään (täsmägiffejä ei toki voi päättää, koska ne vaihtuvat jatkuvasti), ovatko giffit valokuvia/kuvituksia, ovatko hauskoja/kannustavia/tyylikkäitä (mitä tahansa brändikin on), millaisia värejä käytetään, miten montaa giffiä kerralla käytetään jne. Kyse on loppuen lopuksi aivan samanlaisesta visuaalisesta konseptoinnissa, mitä pohditaan esim. brändin kuvalinjaa miettiessä.
Myynnissä nyt!
Instagram-vinkit art directorilta!
Vai kaipaatko apua graafiseen suunnitteluun somessa tai somen visuaalisen ilmeen konseptointiin?
Tarjouksen voit kysyä helposti mailitse info@studiobehm.fi tai täyttämällä nopean tarjouspyyntölomakkeen, joka löytyy täältä: www.studiobehm.fi/ota-yhteytta
Kyselen usein lisäkysymyksiä ennen kirjallisen tarjouksen tekoa. Studio Behmiltä saat aina selkeät ja tarkat tarjoukset, josta näet hinnan, mitä työ sisältää, tekijänoikeudet ja aikataulun, jolla työ on mahdollista toteuttaa. Laita viestiä ja kysy tarjouspyyntöä siis matalalla kynnyksellä!
Kurkkaa Studio Behmin työnäytteitä portfolion puolelta.
Lue asiakaspalautteita tai verkostoidutaan Linkedinin puolella!
Tilaa yritykselle uudet
BRÄNDIVÄRIT!
Ystävykset logo, brändivärit & tyyliopas kuville! Ymmärrän: jokaisen yrityksen budjettiin ja aikatauluun ei sovi välttämättä kerralla iso brändiuudistus, jossa mietitään kerralla kaikki nämä palaset kuntoon. Autan mielelläni laajemmissa visuaalisissa brändiuudistuksissa, mutta saat Studio Behmin kautta tilattua näitä seuraavia yrityksellesi myös yksittäisinä:
Uudet brändivärit
Brändivärimäärittelyn kautta saat käyttöösi esim. 2-4 uutta brändiväriä, jotka sopivat nykyisen logon ja visuaalisen ilmeen kanssa yhteen. Voit valita, tarvitsetko väreistä pelkät rgb- ja hex-värit vai tarvitsetko käyttöön myös cmyk-värit painotuotteita varten?
Pystyt tilaamaan brändivärimäärittelyn totta kai myös logotilauksen yhteydessä!
Moodboard kuville
Tyyliopas kuville eli moodboard valokuvien tai kuvitusten tyylille nostaa kuvien suunnittelun uudelle tasolle. Autan miettimään, millaista sisältöä/tunnelmaa/rajausta kuvissa voisi juuri sinun brändilläsi olla (esim. somessa, uutiskirjeiden kuvissa tai vaikka nettisivujen artikkeleiden kuvituskuvina) ja voit hyödyntää opasta itse esim. somekuvia suunnitellessa tai briefatessa ammattikuvaajaa. Tiesitkö, oma taustani on aikakauslehdissä, joissa olen ideoinut, konseptoinut ja briefannut vuosien varrella tuhansia kuvia! Autan mielelläni myös pienyrittäjiä kuvatyylien kanssa.
Logo yritykselle
Tilaa yritykselle uusi tekstilogo, bränditunnus tai vaikka yhteislogo, joka sisältää molemmat. Suosituin logopaketti on tekstilogon suunnittelu mustilla ja valkoisilla versioilla, joita voi käyttää hyvin esim. valokuvien ja värillisten taustojen päällä. Kaikki logot piirrän uniikisti vektorilogoina. Pääset tutustumaan Studio Behmin logopaketteihin tarkemmin täällä. Suosittelen kurkkaamaan sieltä myös usein kysytyt kysymykset ennen logotarjouksen kysymistä!
PS. Kaikki Studio Behmin brändiprojektit sisältävät aina myös taustatyön ja ideoinnin. Brändiprojektien jälkeen sinun on helppoa tilata tarvittaessa myös taittoapua, kun brändisi + sen ilme ovat minulle jo tuttuja! Autan monipuolisesti erilaisissa taittotöissä, ainoastaan nettisivujen suunnittelua tai uudistuksia en valitettavasti tee, niissä suosittelen kääntymään juuri nettisivuihin erikoistuneen yrityksen puoleen!