Mikä on Instagramin lähetyskanava eli tuttavallisemmin kanava ja mihin sitä voi käyttää?
Oletko törmännyt jo Instagramin uuteen ominaisuuteen lähetyskanava tai tuttavallisemmin kanava? (englanniksi Instagram broadcast channel) Kokosin tähän blogitekstiin vinkkilistan Instagramin sisällöntuottajille, mikä lähetyskanava on, mitä sillä tehdään ja miten kanavaa voi linkata myös omille seuraajille!
Tämä on päivittyvä ohje: ohjetta päivitetty viimeksi 16.6.2023
Mikä on Instagramin kanava?
Instagramin lähetyskanava on Instagramin inboxin puolella sijaitseva uusi viestintäpaikka, joka on tehty Instagramin sisällöntuottajille. Jos olet alkanut seuraamaan jo jotain kanavaa, löydät Instagramin inboxin puolelta uuden välilehden nimeltä Kanava. Eli klikkaa Instassa ensin talo-symbolia, sitten yläreunan paperilennokki-symbolia ja sieltä inboxin puolelta pitäisi löytyä välilehti Kanavat, sen jälkeen kun alat seurata jotain kanavaa.
Kun liityt jonkun toisen lähetyskanavaan, voit mm. lukea viestejä, reagoida niihin ja äänestää.
Kun perusviesteissä (jotka löydät Instagramista edelleen) sekä sinä, että viestin saaja pystytte kommunikoimaan toisillenne kaksisuuntaisesti, uuden ominaisuuden kanavan puolella ainoastaan sinä sisällöntuottajana pystyt lisäämään kanavaan kuvia, videoita, tekstejä, ääniviestejä ja kyselyitä. Aivan yksisuuntaista viestintä ei kuitenkaan kanavissakaan ole, koska kanavan sisällön näkijät voivat reagoida kanavalle jättämiisi sisältöihin reagointipainikkein sekä klikata äänestyksiin. Mutta viestejä he eivät kanavalle voi jättää, ainoastaan sinä pystyt. Eli jos kysyt jotain, kanavan seuraajat pystyvät ainoastaan vastaamaan sinulle takaisin emojein.
Vinkkilista: miten kanavaa voi hyödyntää?
Jätä ääniviesti! Ääniviestit tuovat viestintään mukaan henkilökohtaisuutta. Itse tykkään kuunnella lyhyitä ääniviestejä, jotka kertovat jonkun lyhyen rennomman huomion. Ethän jätä kuitenkaan koskaan tärkeää tietoa pelkän ääniviestin varaan, jotta somesisältösi on saavutettavissa kaikille. Kaikki eivät myöskään pidä ääniviestisisällöistä, jolloin puhemuodossa oleva sisältö saattaa jäädä osalta kokonaan klikkaamatta auki eli täysin kuuntelematta.
Jaa kuvia. On ollut ilo huomata, että ne, joille kanavaominaisuus on tullut ensimmäisten joukossa käyttöön, ovat postanneet kuvia enemmän kuin esim. feedin tai tarinoiden puolelle. Näytä vaikka rentoa kuvaa kulissien takaa tai esittele kanavan alussa itsesi, kuka henkilö tai ketkä henkilöt tilin takana ovatkaan?
Tee poll eli joku kysely. Huom! Vaikka saisit tehtyä useamman eri vastausvaihtoehdon, muista, että (ainakin osalle) vastausvaihtoehdoista näkyy vain 3 ensimmäistä vaihtoehtoa. Loput jäävät piiloon pienen lauseen XX muuta vaihtoehtoa alle. Voisin ennustaa, että harva älyää klikata sitä pientä lausetta. Eli kannattaa ehdottomasti pitää vastaukset 3 vaihtoehdossa tai laittaa ainakin tärkeimmät 3 vastausta alkuun.
Koska viestintä tapahtuu vaan kyselyin ja reaktioin, muistuta matalalla kynnyksellä omissa teksteissä/ääniviesteissä ihmisiä reagoimaan juuri emojein. Esim.
paina sydän, jos olet samaa mieltä
reagoi tähän kuvaan sillä emojilla, joka tuli mieleen
haluatko nähdä tämän tyylistä sisältöä lisää? Reagoi joko peukku ylös tai alas!
Muista linkata uudesta kanavastasi aktiivisesti myös muille!
Kun luot kanavan, seuraajasi saavat vain yhden kerran siitä ilmoituksen, joka näkyy samassa paikkaa, missä ilmoitukset yleensä näkyvät. Ilmoituksessa lukee näin: @tilisinimi loi lähetyskanavan. Sitä klikkaamalla pääsee suoraan kurkkaamaan, millainen kanava on ja halutessaan voi joko liittyä siihen, jolloin kyseinen lähetyskanava liitetään postilaatikkoosi. On siis tärkeää, mitä aivan ensimmäisenä kanavaasi postaat, ensimmäisen kurkkauksen perusteella saatetaan päättää, kannattaako seurata vai ei. Jos alat seuraamaan jonkun kanavaa, saat seuraamasi lähetyskanavan uusista sisällöistä aina uuden ilmoituksen. Voisin ennustaa, että ensimmäisten joukossa kanavan luoneille tulee enemmän kanavan tilaajia jo pelkästään uteliaisuudesta uutta ominaisuutta kohtaan ja kun kanavien määrä kasvaa, alkaa kasvaa myös kynnys, miten montaa haluaa oikeasti seurailla, koska niistä uusista kanavan sisällöistä tulee tosiaan ilmoitus. Siinä vaiheessa aletaan seurailla niitä kanavia, jotka tekevät sisältöjä, joka kolahtaa just sulle!
Myöhemmin voit vinkata kanavastasi myös kutsulinkillä, joka tulee näkyviin tarinoiden puolelle sen jälkeen, kun kanava on luotu. Eli kannattaa ehdottomasti vinkata myös myöhemmin tarinoiden puolella, mistä kanavaasi pääsee seuraamaan! Näin myös uudet seuraajat löytävät sen pariin.
Lisäksi luotuasi kanavan, Instagram-tilisi bioon ilmestyy linkki, jonka edessä on puhekupla-ikoni. Pääset keksimään kanavallesi nimen, joka tulee tähän näkyviin. Voit tämän jälkeen myös vinkata feedisi puolella ihmisiä kanavaasi, kirjoittamalla kuvatekstiin esim. ”Joko huomasit uuden kanavani? Löydät sinne helposti tilini @tännetilisinimi biosta löytyvästä linkistä, jonka edessä on puhekuplat.”
Muista myös nämä!
Koska uusi kanava-välilehti vie tilaa jatkossa Instagramin inboxin puolelta, älä unohda aika ajoin tarkistaa Pyynnöt-välilehteä. Itselläni on esim. kooltaan suhteellisen pieni kännykkä, jolloin kanavat-välilehden ilmestymisen myötä viestipyynnöt-välilehti jäi ikään kuin piiloon oikeaan reunaan ja sen näkee ainoastaan, jos älyää pyyhkäistä oikealle. Eli on muistettava selattava sinne oikeaan reunaan aika ajoin, ettei joku viesti mene ohi.
Älä spämmää ihmisiä uuvuksiin random sisällöllä. Tee sisältöä, jota halutaan kurkkia! Jokaisesta kanavaan lähettämästäsi sisällöstä tulee kanavaa seuraaville ilmoitus, joten jos tykität 20 viestiä päivässä, saattaa myös ihmiset aika äkkiä kadota kanavalta pelkästään siksi, että ne ilmoitukset alkavat rasittaa. Tee siis kanavaan sellaista sisältöä, joka koukuttaa, opettaa, viihdyttää ja sitä halutaankin tulla kurkkimaan!
Iskikö ahdistus, että taas yksi ominaisuus, jonka käyttämiseen pitäisi olla päivästä lisätunteja? Kannattaako oma kanava luoda, jos se ominaisuus sulla näkyy? Ehdottomasti kannattaa. Tee ensimmäinen postaus saman tien ja tee kanavaan sisältöä siihen tahtiin, kun itsestä tuntuu hyvältä. Isoillakin tileillä saattaa olla vaan pari kanava-sisältöä viikossa, mutta ne ovat selkeästi harkittuja vinkkejä, sellaista, joita odottaa lisää. Muista, että aina voit jutella samoista asioista kuin feedin/reelsin/tarinoiden puolella, pyörää ei tarvitse keksiä jokaiseen kohtaan täysin uudestaan vaan ne voivat myös täydentää toisiaan. Voit postata kanavallasi uutiskirjemäistä sisältöä, räätälöityjä vinkkejä, postata rentoja ääniviestejä, kertoa mitä on tulossa sekä kysyä aktiivisemmin seuraajiesi mielipidettä asioihin. Sitähän se somen sosiaalisuus parhaillaan on: yhteistä kommunikointia, oli ominaisuus mikä tahansa! Eli tätäkään ominaisuutta ei kannata stressata etukäteen vaan kokeilla rohkeasti!
Mitä jos kanava ei vielä näy?
Kanavien seuraaminen on jo nyt mahdollista monelle, mutta itse kanavien luominen ei ole vielä tullut mahdolliseksi kaikille sisällöntuottajille. Itselläni oman kanavan luominen ei vielä ole näkyvillä, mutta seuraan jo aktiivisesti muiden kanavia. Päivitän ohjetta tarkemmaksi sitä mukaa, kun ominaisuuksia alkaa tulla näkyviin enemmän ja pääsen testaamaan sitä myös itse paremmin.
Yleensä Instagram ilmoittaa tilillesi, jos käytössä on uusi ominaisuus. Jos et ole vielä saanut ilmoitus kanavista, kannattaa odottaa rauhassa ja miettiä vaikka odotellessa, millainen oma kanava voisi olla? Millaiset ensimmäiset postaukset teet ja miten aktivoit omat seuraajasi seuraamaan myös kanavaasi? Voit myös kurkkia jo olemassa olevia kanavia, miten he sisältöä luovat ja onko vastaan tullut ratkaisuja, jotka voisit ottaa itselläsikin käyttöön kanava-ominaisuuden avautuessa? Tai bugeja, joita kannattaa välttää? Itse olen huomannut, että eri kännyköillä emoji-reagointi on ollut vielä takkuilevaa.
Kurkkaa Instagramin oma ohje lähetyskanavan luomisesta täältä. Löydät sieltä myös tietoa, kenelle kanava-ominaisuus on käytössä.
Tiesitkö: Studio Behm auttaa yrityksiä Instagramin visuaalisessa brändäyksessä & graafisessa suunnittelussa
Studio Behmin graafisen suunnittelun palvelut Instagramiin
Fontit ja värit Instagramiin (Jos ne puuttuvat kokonaan/ovat unohtuneet alkuperäisestä brändioppaasta/printin fontit eivät taivu someen)
Brändiopas somekulmalla (Josta voi helposti kurkata, mikä värikoodi, mikä fontin nimi ja koko, suoja-alue jne.)
Template-pohjat eli Instagram-mallipohjat (indd- ja psd-muotoihin, huom. ei Canva-pohjia)
Postausvalmiit kuvat Instagramiin (Eli autan myös postausten ideoinnissa ja kuvahaussa)
Someen soveltuvat logot (Ei siis niitä ohuita kaunoja, joita ei kukaan näe profiilikuvista)
Somemainosten taitto sisältäen myös kuvahakua & kuvankäsittelyä
Instagram-tarinoiden konseptointi (esim. mitä Ig-fontteja suosittelen brändillesi)
Kohokohtien kansikuvat ja kuvitukset
Vektori- ja kollaasikuvitukset ja GIF:t someen
Lisätietoa, esimerkkitöitä ja suosituksia Studio Behmin Instagramiin suunnatuista visuaalisista palveluista löydät täältä www.studiobehm.fi/instagram-artdirector
Etsitkö luottograafikkoa, taittajaa tai kuvittajaa? Kurkkaa työnäytteitäni portfoliosta.
Lue lisää täältä!
Uusi logo haaveissa yritykselle? Lue täältä lisää Studio Behmin logopaketeista.
Kurkkaa lisää täältä!
Haussa kokenut lehtien taittaja aikakauslehden taittoon tai oman art directorin tuuraajaksi loman ajalle?
Etsitkö kokenutta graafista suunnittelijaa tai art directoria avuksi taittotyöhön, kuvaeditointiin tai kuvankäsittelyyn? Tai art director-tasoista graafista suunnittelijaa tuuraamaan omaa taittotiimiä tai vetämään lehtiuudistusta? Studio Behm auttaa yrityksiä etänä esitteiden, katalogien ja lehtien visuaalisuudessa. Studio Behmin kautta onnistuu niin luova ideointi, kuvahaku, kuvaeditointi, kuvankäsittely, taitto, painoon laitto, somekuvien versiointi, uutiskirjekuvien versiointi jne.
Olen tehnyt painotuotteiden graafista suunnittelua ja taittoja mm. näille brändeille: Trendi / HS Meidän Perhe / Kauneus ja Terveys / Vauva / Glorian Antiikki / Genero / Kotkan matkailu / Nokia / Psoriasisliitto / Kodin Kuvalehti / Tapiola / Roche / Gloria /
Pääset tutustumaan Studio Behmin mediataloille ja lehtibrändeille suunnattuihin palveluihin täältä.
Tuliko mieleen taittotyö, johon kaipaisit apua? Kysy lisää matalalla kynnyksellä!