Mikä on logo? Rakkaalla logolla on monta termiä, mutta sun ei tarvitse osata niistä jokaista logoa tilatessa!
Rakkaalla logolla on puhekielessä monta termiä: logo, tekstilogo, logotyyppi, bränditunnus, liikemerkki, graafinen tunnus, yritystunnus, brändi-ikoni, symboli, logosymboli, tunnus, logotunnus, logoelementti, favicon, slogan, tunnuslause. Kääk! Lista jatkuisi vielä eteenpäin!
Mikä on logo? Logo on jollekin yritykselle, yhteisölle, järjestölle, liitolle, brändille, tuotteelle tai palvelulle ja sen omalle uniikille äänelle mietitty visuaalinen muoto.
Logo voi koostua joko yhdestä tai useammasta osasta ja näistä osista ja yhdistelmistä käytetään puhekielessä lukuisia eri termejä, myös ristiin ja päällekkäin. Ei ihme, että logon tilaaja saattaa hämmentyä jo ennen tilaamista, mitä ihmettä pitäisikään tilata ja mitä termiä käyttää? Älä huoli tästä!
Inhoan itsekin logosuunnittelijana termijargonia. Mielestäni kenenkään asiakkaan ei tarvitse olla graafisen suunnittelun termien asiantuntija logoa tilatessa. Tärkeintähän on se, että tilaajana saat juuri sitä, mitä juuri sun brändi siinä hetkessä kaipaa. Minä logosuunnittelijana puolestani autan ratkomaan jo ennen tarjouksen tekoa, mitä kaikkea projektiin mukaan tarvitaan. Kun Studio Behm saa tarjouspyynnön logon suunnittelusta, aivan ensimmäisenä lähden kysymään jokaiselta asiakkaalta erikseen, mitä juuri hänen logohaaveissa on. Riittääkö käyttöön vain yksi osa vai logo, jossa yhdistyy monta elementtiä? Koska termiä logo käytetään puhekielessä niin monella tapaa, konkreettisemmat lisäkysymykset ovat tärkeitä. Näillä ensimmäisillä viesteillä on myös vaikutusta logon hintaan. Mitä monipuolisemmin uusia asioita tarvitaan, sitä enemmän toki logon suunnitteluun ja piirtämiseen menee myös aikaa. Ja se totta kai vaikuttaa myös logon hintaan. Mutta jos selviää, että tarvitaankin vain esim. tekstilogo mustana ja valkoisena, projekti on totta kai heti paljon edullisempi.
Sun ei tarvitse osata käyttää näitä seuraavia termejä tilatessa oikein, voit aivan hyvin käyttää sitä yleistermiä logo, kun laitat tarjouspyynnön. Mutta halusin näin avata termejä siksi, että niiden kautta aukeaa myös paremmin, miten moniulotteinen logo ja logon suunnitteluprojekti voikaan olla. Kurkkaa blogitekstin lopusta myös, mitä kaikkea ensimmäisissä maileissa jo ennen tarjouksen tekoa varten logoasiakkailta kysyn. Voit jo ennakkoon sen kautta miettiä, mitkä juuri sun tämän hetken haaveet ovat. Ratkotaan sitten siitä yhdessä eteenpäin! Studio Behm suunnittelee logoja sekä yrityksille, järjestöille että liitoille.
Aloitetaan niistä logon irto-osista, joita voit siis tilata joko yksin tai yhdessä:
Mikä on tekstilogo?
= usein juuri kirjaimista muodostuva logo tai logon osa
(Tekstilogosta käytetään myös termejä logotyyppi, logoelementti, tunnus, logotunnus tai logo)
Tekstilogo muodostuu siis joko yrityksen, yhteisön, järjestön, liiton, brändin, tuotteen tai palvelun nimestä, jolloin siinä on usein erilaisia kirjaimia, numeroita ja muotoja, riippuen siitä, mikä kyseinen nimi on.
Pelkkä tietyllä fontilla kirjoitettu otsikko ei ole vielä logo. Tekstilogon elementit on piirretty ja hiottu juuri kyseiselle asiakkaalle sopiviksi. Tekstilogo voi olla sommiteltu rennosti, se voi sijaita useammalla eri rivillä, se voi olla muodon sisällä tai ilman ja se voi sisältää myös kirjaimien lisäksi muita kuvallisia elementtejä, joilla kirjaimiin saadaan uniikkia luonnetta. Esim. Sign up-logosta löytyy salaman muoto ja vieressä olevasta A V A I N -logosta löytyy A-kirjaimesta puu.
Voiko logosta tilata pelkän tekstilogon? Ehdottomasti voi! Aika moni yritys tilaakin logosta nykyisin vain tämän tekstilogon, sillä on opittu ymmärtämään, että logon pitää näin someaikana erottua myös pienessä tilassa. Tekstilogon suunnittelu on myös edullisempaa kuin sellaisen logon suunnittelu, joka sisältää useita eri elementtejä, sommitelmia ja versioita. Tekstilogolle tilataan usein myös freesauksia, jossa päivitetään kirjainten yksityiskohtia tähän päivään ja brändin nykyiseen henkeen sopivaksi. Tekstilogoista tilataan usein myös juhlavuosiversioita, jolloin nykyinen logo saattaa olla juhlavuosilogon pohjana.
Kun tilaat tekstilogoa, ota huomioon mm. nämä:
Piirtäähän logosuunnittelija tekstilogon uniikisti ja uniikit tavoitteet mielessä, ettei logo tule vastaan myös kulman takana kilpailijalla?
Saathan logosuunnittelijalta myös tekstilogosta skaalattavan vektoriversion, jota pystyt käyttämään myöhemmin eri koossa?
Mitä tekstilogoon tulee? Yrityksen nimen ei tarvitse olla tekstilogossa myöskään kokonaan. Usein jätetään esim. Oy tai toiminimi termit pois. Kysynkin asiakkaalta brief-palaverissa tärkeän kysymyksen: millä nimellä omille asiakkaille yrityksestä puhutaan? Jos yrityksen nimi koostuu valtavan pitkästä litaniasta, mutta yrityksestä oikeasti käytetään vain yhtä tunnistettavaa sanaa, jolla erotutaan myös muista kilpailijoista, silloin kannattaa miettiä vaihtoehtoa käyttää tekstilogosta tätä lyhyttä versiota. Toki tekstilogosta voidaan tehdä myös kaksi versiota: pitkällä versiolla ja lyhyellä.
Onhan tekstilogo tarpeeksi selkeä? Tekstilogo ei ole otsikko, se on logo. Logon pitää erottua myös pienessä tilassa esim. Instagramin profiilikuvassa, joka on pienen pieni ympyrä. Myös tämän takia tekstilogon sisältö kannattaa pitää mahdollisimman napakkana. Usein erilaiset kaunotyylit ovat aivan liian ohuita logokäyttöön, joten vaikka tyylillisesti rakastuisitkin ohuempiin linjoihin, logon kanssa asiaa kannattaa harkita ajatuksen kanssa. Ammattilaisgraafikko osaa ottaa huomioon tekstilogossa elementtien paksuudet, kulmat, muotojen persoonalliset vivahteet, sommittelun sekä elementtien/rivien välistykset. Olen itse erikoistunut juuri tekstilogoihin, joten autan mielelläni ratkomaan palaset kohdilleen juuri sinun logon kohdalla.
Mikä on bränditunnus?
= kuvallinen symboli, jota käytetään logon osana tai yksin
(Bränditunnuksesta käytetään myös termejä liikemerkki, yritystunnus, symboli, brändi-ikoni, logosymboli, graafinen tunnus, logotunnus, logoelementti, tunnus ja logo)
Bränditunnus kuvaa joko yrityksen/yhteisön/järjestön/liiton/brändin/tuotteen/palvelun ydintä aiheeseen sopivan kuvasymbolin kautta.
Tämä symboli tai tunnus voi olla abstrakti kuvio tai esittävä asia, esim. eläinlääkärin bränditunnuksena voisi olla pelkistetty tyylitelty lemmikki, jolloin bränditunnusta käytetään usein tekstilogon kanssa rinnakkain. Kerrataan: tekstilogossa voi lukea siis esim. yrityksen nimi ja bränditunnuksessa voi näkyä joku yritystä ja sen tavoitteita kuvaava muoto/symboli/pelkistetty kuva.
Mutta asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen. Bränditunnus voi olla myös yksityiskohta itse tekstilogosta, jolloin bränditunnusta voidaan käyttää myös tietyissä paikoissa yksinään. Tällainen on mm. Googlen G-kirjain.
Tosi harvoin suunnitellaan pelkkää bränditunnusta yksin. Aika usein, varsinkin isommat yritykset, tilaavat logosta useamman eri logopalasen ja niiden sommitelman: bränditunnuksen yksinään, tekstilogon yksinään ja sommitelman, jossa on sekä bränditunnus, että tekstilogo. Näitä yhdistelmäsommitelma voi olla vielä useampia.
Bränditunnus on myös selkeänä elementtinä usein hyvä valinta faviconiksi eli jos tarvitset pientä elementtiä nettisivujen ylävalikkoon. Tuliko taas vieras termi? Ei huolta, myös faviconista kysyn asiakkailta aina ennakkoon jo ennen tarjouksen tekoa ja kerron tarvittaessa myös tarkemmin käytännön esimerkein, mitä favicon käytössä tarkoittaa. Taas palataan siihen, mitä juuri sun brändi oikeasti tarvitsee?
Mitä muita elementtejä logossa voi olla?
Logo voi toki sisältää vielä muitakin pienempiä elementtejä. Yksi niistä on slogan eli tunnuslause, joka on lyhyt ja napakka lisärivi. Tätä ei moni tule etukäteen miettineeksi logoa tilatessa, että brändillä on käytössä joku tunnettu lause, jota haluttaisiin käyttää samalla visuaalisella tyylillä aina logon yhteydessä. Silloin slogan kannattaa tilata samaan aikaan kuin muukin logo, näin myös nämä kirjaimet piirretään kirjain kirjaimelta vektoriksi osaksi logoa, logokokonaisuuteen sopivaksi. Usein tämä lisärivi rijaitsee tekstilogon alapuolella, mutta aivan hyvin se voi sijaita myös muualla. Tähän vaikuttaa tietenkin muiden elementtien muodot ja koot.
Lisärivinä voi toimia myös joku lisäsana tai esim. ammattinimike, joka voi sijaita joko muun logosommitelman ylä- tai alapuolella. Lisämääre voi olla esim. kampaaja, kahvila, hammaslääkäri jne. Lisärivinä voi olla myös esim. yrityksen nettisivuosoite!
Tekstilogon suunnittelussa onkin tosi tärkeää miettiä, tuleeko logoon myös näitä lisäelementtejä? Jos tekstilogo sisältää esim. kirjaimia y, p, g tai j ja kirjaimia käytetään logossa pienillä kirjaimilla, on mietittävä tarkkaan, ettei noiden kirjainten alapidennykset luo logon alle hassua koloa, jolloin lisärivi ei sijaitsekaan tekstilogon alla tasapainoisesti. Juuri tämän kaltaisia tilanteita varten kannattaa logoprojektiin aina tilata ammattilainen apuun!
Jos tilaat logon juuri Studio Behmiltä, mm. näitä asioita kyselen sinulta ennen tarjouksen tekoa. Muista, että sun ei tarvitse osata kaikkia termejä, riittää että osaat kertoa sun yrityksestä ja siitä, mihin paikkoihin logoa tarvitset. Ratkotaan loput yhdessä! Avaan sinulle myös, mistä hinta muodostuu tarjouksessa. Edullisempia ovat yksittäiset tekstilogot, joissa ei ole mukana brändivärisuunnittelua tai laajempaa graafista ohjeistoa. Myös niihin projekteihin kuuluu kuitenkin mukaan aina luovaa suunnittelua ja aloituspalaveria edeltävä taustatyö, jossa tutustun sekä brändiisi, aihepiiriin ja aihepiirin muihin logoihin. Näin pystyn kysymään sinulta aloituspalaverissa varmasti ne tärkeimmät lisäkysymykset liittyen brändiin, tuotteeseen/palveluun ja kohderyhmään. Kaikki logoprojektit teen ketterästi 100 % etänä eli yritys/järjestö/liitto voi sijaita missä päin Suomea tahansa.
Näitä kysyn sinulta ennen tarjouksen tekoa
Yrityksesi nimi ja y-tunnus ja keneltä voin kysyä lisätietoja?
Minkä logopaketin haluat mukaan logotarjoukseen? Tarvitsetko mukaan myös jonkun lisäpalasista? Löydät vaihtoehdot logopaketeista ja lisäpalasista täältä.
Jos tilaat tekstilogon, mitä sanoja haluat tekstilogoon mukaan? Onko sinulla jo ideaa tekstin tyylille vai voinko ideoida kirjainten tyyliä taustatyön pohjalta?
Jos tilaat bränditunnuksen, onko sinulla jo ideaa kuviolle vai voinko ideoida tunnukselle vaihtoehtoja taustatyön pohjalta? Autan mielelläni siis myös logoprojekteissa luovassa ideoinnissa! Logon tunnuksen kannattaa olla aina mahdollisimman selkeä ja pelkistetty, näin se erottuu myös käytettynä pienessä koossa. Rakastan miettiä oivalluksia mukaan minimalistisiinkin logoihin!
Onko brändilläsi olemassa jo logoa vai luodaanko logo aivan ensimmäistä kertaa? Onko aiemmassa logossa jotain sellaista elementtiä, jonka haluat säilyvän myös uudessa logossa?
Jos tilaat värillisen logon: onko brändilläsi olemassa jo brändivärejä ja löytyykö niistä sekä cmyk- että rgb-väriarvot?
Toive aikataulusta, milloin viimeistään tarvitset valmiit logot käyttöösi? Entä milloin sinulle sopii aloituspalaveri? Suosittelen kysymään tarjouspyyntöä aina minimissään 1,5 kk - 2 kk ennen, näin aikaa jää sekä taustatyölle, etäpalaverille, suunnittelulle, välitsekille ja versioinnille.
Miten tilata logo ja paljon logon suunnittelu maksaa?
Brändisi ansaitsee tulla huomatuksi, anna ainutlaatuisuuden näkyä siis myös logossa!
Jos etsit parhaillaan yrityksellesi, järjestölle tai liitolle ammattilaisgraafikkoa ja logosuunnittelijaa logoprojektiin, anna mun auttaa. Voit pyytää ilmaisen tarjouspyynnön sähköpostitse info@studiobehm.fi tai täyttämällä lomake täällä.
Laita ensimmäiseen mailiin mukaan ainakin jo nämä: yrityksen/järjestön/liiton nimi ja y-tunnus, aikataulutoive ja minkä nimisestä logosta on kyse. Onko haaveissasi pelkkä tekstilogo vai myös erillinen bränditunnus? Löydät lisätietoa Studio Behmin logopaketeista ja niihin ostettavista lisäpalasista täältä.
Miten paljon etukäteen tarjous kannattaa kysyä? Logoprojektien tilaamisessa kannattaa aina olla liikkeellä hyvissä ajoin, näin projekti mahtuu varmemmin kalenteriini. Tarjous kannattaa pyytää minimissään noin 1,5 - 2 kk ennen logon julkaisutarvetta, mutta toki aina kannattaa kysyä, onko kalenterissa jo aiemmin vapaata.
Paljon logosuunnittelu maksaa? Jokainen logoprojekti on yksilöllinen, johon vaikuttaa, minkä logopaketin ja mitkä lisäpalaset tahdot mukaan. Musta-valkoisen tekstilogon suunnittelu on totta kai nopeampi projekti kuin logoprojektin, joka sisältää sekä tekstilogon usealle sanalle, bränditunnuksen, sloganin, kieliversioita, brändivärien määrittelyn ja graafisen ohjeiston. Teen jokaiselle työlle siksi aina oman räätälöidyn tarjouksen, jolloin määrittelen koko työlle etukäteen kokonaishinnan. Se onkin ainut tapa saada sinun kokonaisuudelle oikea ja reilu hinta.
Logoprojektien ja niihin yhdistettyjen brändiväriprojektien hinnat ovat noin 970 € - 2500 € + alv luokkaa. Esim. peruslogosuunnittelupaketti + tekstilogon suunnittelu (musta ja valkoinen) + kevyt vinkkilista logotiedostojen käytölle = hinta alkaen 970 € + alv. Huomaathan kuitenkin, että jokaisen logoprojektin hinta määräytyy aina tapauskohtaisesti vasta kirjallisessa tarjouksessa. Työmäärään ja sen myötä myös hintaan vaikuttavat esimerkiksi, monta sommitelmaa logosta tehdään ja miten paljon kirjaimia/numeroita kyseiseen logoon piirretään. Minimalistinen tyylikäs juhlavuoden logo, mustalla ja valkoisella versiolla, jossa on vain vähän kirjaimia ja yksi sommitelma voi olla kokonaishinnaltaan jopa alle 800 € + alv. Kun taas iso brändiprojekti, johon kuuluu sekä useita logoja myös alabrändeille, useita sommitelmia ja brändivärimäärittelyä, on taas laajempi projekti. Jokaiseen Studio Behmin logoprojektiin kuuluu mukaan peruspaketti taustatyövaiheineen, myös pienempiin tekstilogoprojekteihin, joissa logon tyylille on olemassa alustavia toiveita.
Jos projektin hinta kuulostaa kalliilta, kannattaa muistaa, että laadukas logo on aina sijoitus omaan brändiin ja työhön kuuluu paljon muutakin kuin logon piirtämisvaihe. Logosuunnittelu on aina suunnittelua brändille. En käytä valmiita pohjia eli logo ei tule samanlaisena muilla vastaan. Projektin aikana saat brändillesi tarkkaan mietittyä ja piirrettyä uniikkia sisältöä ja kaiken varmasti aikataulussa. Hinnassa näkyy toki myös kokemukseni, pääset kurkkaamaan täältä taustaani, minulla on yli 18 vuoden työkokemus graafisen suunnittelun töistä, olen toiminut mm. art directorina Helsingin Sanomissa. Seuraan jatkuvasti graafisen suunnittelun ja logosuunnittelun trendejä ja tiedän käytännössä, mitä logosuunnitteluprojekteissa on tärkeää ottaa huomioon. Osaan myös välttää ne tekniset sudenkuopat, joita monella aloittavalla logosuunnittelijalla tulee vastaan. Ei siis pikselisiä logoja, rikkoutuneita tiedostomuotoja tai huolta siitä, onko mukana oikeat tiedostomuodot esim. painoa varten. Suunnittelua tehdään aina tilaajan tavoitteet mielessä ja haluan löytää logoon mukaan juuri kyseisen brändin sydämen! Suunnittelutyön tavoitteet käydään yhdessä läpi aloituspalaverissa ja samalla näet ja kuulet myös havaintoja, joita on tullut vastaan taustatyön aikana. Näet aloituspalaverissa myös, millaisia mahdollisuuksia juuri sinun logosi kirjaimille on. Näet aina jo tarjouksesta käyttöoikeuden logollesi, eikä tekijänoikeuksia tarvitse pohtia siksi jälkeenpäin. Minulle on myös tärkeää, että brändiprojektit ovat asiakkailleni mukavia ja inspiroivia. Pääset kurkkaamaan asiakkaiden antamia suosituksia täältä.
Kuullaan siis toivottavasti pian!
Kurkkaa logoja
portfoliosta
Kurkkaa portfoliostani suunnittelemiani logoja!
Lue lisää täältä!
Haluatko tilata samalla muuta graafista suunnittelua?
Kurkkaa lisää täältä!
Visuaaliset ilmeet ja brändi-ilmeen freesaukset
Etsitkö art directoria tai mainostoimistoa brändi-ilmeen uudistukseen tai visuaalisen ilmeen konseptointiin aivan uudelle brändille? Vai etsitkö mainostoimistoa vain yhteen brändi-ilmeen palaseen? Mietitään juuri sinun brändisi tilanteeseen sopivat palaset mukaan!
Studio Behm on apunasi kaikissa näissä brändi-ilmeen palasissa ja kaikki työt onnistuvat laadukkaasti etänä niin yrityksille, liitoille kuin yhdistyksille, joilla on y-tunnus:
brändivärit / logosuunnittelu / brändifonttien haku / kuvalinjaus / brändikuvitukset ja graafiset elementit / graafisen ohjeistuksen eli brandbookin taitto ja päivitys
Kurkkaa lisää täältä.