Millainen tekijä Studio Behmin Niina Behm on?

Art director & kuvittaja Niina Behm/Studio Behm

 
 

Jokainen art director ja graafinen suunnittelija on erilainen ja meillä jokaisella on omat vahvuutemme ja tekemisen tavat, joista meidät muistetaan. Tiedäthän, ne asiat, joilla kuvailet mieleesi jäänyttä suunnittelijaa kaverille kahvilla tai kollegalle palaverissa? Miten hän toimi kiirehetkessä tai miten helppoa oli yhteistyö heti ensimmäisestä palaverista lähtien? Ne omat uniikit kulmat saattavat jäädä kuitenkin näin yrittäjänä toimivilla luovan alan tekijöillä piiloon hetkissä, kun työtä tilataan aivan uudelta tekijältä tarjouksen kautta, ei rekrytointihaastattelujen avulla, jossa käydään läpi tarkemmin myös tekemisen tapaa.

Koska en pääse mukaan jokaiseen kahvipöytäkeskusteluun, joissa graafikon tilaamista mietitään, keräsin alle asioita, joilla urani aikana sekä työnantajat ja asiakkaat ovat minua kuvailleet ja miten itse näen omat vahvuuteni. Vaikka itsestä puhuminen näin blogiin onkin aina kuumottavaa! Halusin kuitenkin avata näin tarkemmin, millainen tekijä oikeasti olen ja mitä juuri sinun yrityksesi saa, kun bookkaat taitto- tai kuvitusprojektiin juuri minut! Näin opit ennen tarjouksen pyytämistä minusta toivottavasti vähän enemmän kuin pelkän portfolion verran ja pystyt sen avulla miettimään, olisiko Studio Behm sopiva yhteistyötaho juuri kyseiseen työhön!


Näen helposti punaiset langat

Tämä on asia, joka yhdistää jokaista projektia, liittyi työ sitten logosuunnitteluun, kuvituksiin, taittoihin tai vaikka yritysten Instagram-valmennukseen!

Minulle on luontevaa huomata nopeasti eri asioista punaisia lankoja: niitä jo olemassa olevia, mutta myös puuttuvia. Näen myös langan päitä ja pystyn auttamaan yrityksiä yhdistämään niitä uudella tavalla. Rakastan oivaltamista, ratkomista ja autan mielelläni kehittämään asioita eteenpäin.

Esim. lehtiuudistuksissa pystyn auttamaan miettimään brändin äänen soveltamista myös somekanaviin. Kyse ei ole vain pienistä yksityiskohdista kuten fonttien tai värien käytöstä, vaan kokonaisäänestä ja tekemisen tavasta, miten sisältöjä alun perinkin suunnitellaan eri alustoja varten. Niin, että brändin punainen lanka säilyy, vaikka alusta onkin erilainen.


Rakastan miettiä visuaalisia sisältöjä kerralla useaan eri alustaan

Kaikista eniten Studio Behmiltä tilataan visuaalista ideointia, kuvituksia ja taittoja, joita sovelletaan saman projektin aikana useaan eri kanavaan tai alustaan. Useimmiten ne alustat ovat juuri printti ja Instagram.

Oma taustani on brändeissä, joissa sisältöä ei olla mietitty koskaan pelkästään yhteen alustaan, vaan mietitty sitä, miten brändin ydin loistaa mahdollisimman kirkkaana useammassa eri alustassa. Tein vuosia brändejä, joissa visuaalisia sisältöjä tehtiin niin printtiin, digiin, someen, mainoksiin kuin tapahtumiin. Rakastan myös nykyisessä työssäni juuri sitä monipuolisuutta!

Esim. jos minulta tilataan lehtikuvitus, ideoin oivaltavat kuvitukset tekstin pohjalta printtiin. Mietin, että värit toistuvat kauniina painotuotteessa, varmistan, että tärkeät kuvituselementit eivät jää taitteeseen tai pääotsikon alle. Näkyväthän kuvatekstit kuvituksen päällä? Onhan brändivärit huomioitu? Onhan kuvitus nimetty ja täytetty metatiedot niin, että kyseisen lehden AD:n on helppo sijoittaa se oikeaan numeroon? Tärkeimpänä mietin fiilistä, mikä tulee otsikosta ja kuvasta parina.

Samaan aikaan saatan miettiä, miten sama kuvitussisältö taipuu saman brändin digiartikkeliin? Tarvitaanko kuvitukseen pientä gif-animaatiota? Miten kuvitukset rajautuvat mobiilin pystyllä ruudulla? Tuleeko digissä kuvituksen päälle otsikkoa?

Kolmantena saatan miettiä, miten kuvitettavan aiheen sisältö sopisi someen? Saisiko niistä tekstien kanssa taitettua somekuvia ja niistä kuvakarusellin? Tai kenties useamman kerran kuukauden aikana toistuvat visuaaliselta ilmeeltä yhtenäiset somepostaukset, jossa kuvitusta on käytetty vain pienenä osana postausta? Autan paljon yrityksiä soveltamaan myös jo olemassa olevia sisältöjä somekuvien muotoon. En auta vain kuvittamisessa ja somekuvien graafisessa suunnittelussa, autan usein myös miettimään, miten somekuvien sisällöistä saataisiin juuri brändin näköisiä ja kohderyhmää koukuttavia! Miten postaukset saadaan erottumaan ja miten katsojat kurkkaamaan esim. nettisivuilta lisätietoja?

Uskon siihen, että kun suunnitellaan, suunnitellaan kerralla kunnolla! Samasta visuaalisesta sisällöstä saatetaan samalla kertaa räätälöidä myös mainos tai vaikka uutiskirjeen kuva. Autan näissä kaikissa.


En pelkää tuntemattomia aihepiirejä & ideoin uutta uteliaana

Minut on rekrytoitu urani varrella enemmän sellaisiin brändeihin ja projekteihin mukaan, joiden kohderyhmää en ole rekryhetkessä ollut, kuin sellaisiin, jotka ovat entuudestaan aihepiiriltään tuttuja. Olen tehnyt urallani yli 30 lehtibrändin kanssa töitä ja vain harvoin olen ollut itse suoraan kyseisen brändin kohderyhmää. Olen suunnitellut esim. teknologia-aiheisia kuvauksia ja taittoja Nokialle, sommitellut harvinaisia antiikkiesineitä studiolla ja museoissa kauniisiin kuviin ja ollut myös vuosia perhebrändien AD, ilman, että minulla on itselläni lapsia. Uskon, että tämä johtuu siitä, että olen nopea ja peloton ideoimaan asioita laatikon ulkopuolelta ja solahdan helposti uusiin aihepiireihin ja tiimeihin mukaan.

Aika äkkiä graafikosta tulee myös aihepiirin visuaalinen asiantuntija, sillä esim. kuukausittain ilmestyvän lehden teossa pääsee tutustumaan alan asiantuntijoihin, aiheisiin ja yksityiskohtiin erittäin tarkasti. Lehtigraafikot ovatkin visuaalisia journalisteja, jotka tutustuvat jatkuvasti uusiin monipuolisiin aiheisiin ja kohderyhmiin. Siitä on ollut hyötyä myös mainospuolen asiakkuuksissa.

Uuden ideoiminen on minulle helppoa ja kaikki tekeminen alkaa aina ajattelusta ja sisältöön tutustumisesta. Isommissa projekteissa, esim. lehtitaitoissa tai logosuunnitteluprojekteissa projektin alkuun kuuluu aina sekä tärkeä taustatyövaihe ja etäpalaveri, jossa kyselen vielä tarkempia lisäkysymyksiä. Noiden kysymysten avulla opin jo projektin alussa sitä hiljaista tietoa, joka muuten saattaa jäädä nopeissa projekteissa kertomatta.

Minulta tilataan paljon kollaasikuvituksia myös vaikeisiin aiheisiin tai abstrakteihin teemoihin, joita on vaikea visualisoida esim. pelkän valokuvan avulla. Mietin kuvitukset aina sisältö edellä ja pyrin löytämään aiheesta oivalluksen, joka toimii sekä sisällön ja otsikon kanssa yhteen. Koska olen tehnyt paljon lehtikuvituksia ja briefauksia itse urani varrella, useat asiakkaani ovatkin antaneet minulle vapaat kädet ideoida näiden haastavimpienkin aiheiden kuvituksen sisällön. Löydät kuvituksiani esim. Helsingin Sanomiin täältä.


Olen ennakoija ja huomaan asioita tarkasti

Jos pyydät tarjouksen Studio Behmiltä, huomaat tämän! Teen aina tarkat tarjoukset ja niihin sisältyvät realistiset aikataulut. Tätä varten kyselen sinulta usein jo ennen tarjouksen tekoa paljon lisäkysymyksiä. Näin varmistetaan, että kumpikin osapuoli tietää, mitä milloinkin tapahtuu, mitä kaikkea projektiin kuuluu ja myös sen, mistä kyseisen projektin hinta tarkalleen muodostuu. Jos kyseessä on taittoprojekti, johon tarvitaan myös brändisi fontteja, värejä yms., listaan usein myös tarjoukseen vinkkilistat, milloin mitäkin tarvitaan. Näin aivan kaikki asiat löytyvät koottuna yhdestä paikasta, eikä sinun tarvitse kahlailla maileja tai muistella puheluita, mitä asiasta sovittiinkaan.

Tarkkuus näkyy toki myös itse projekteissa. Jos olet tilannut minulta esim. apua lehden tai katalogin taittoon, huomaat sen taittojäljestä. Taittoon ei jää orpo- tai leskirivejä, asiat on linjattu kauniisti tasan, eikä leipätekstin sisään jätetä isoja koloja. Brändilläsi saattaa olla omia linjauksiakin ja niistä kysyn aina projektin alussa. Mitä asioita priotaan kiireessä ja mitä ei? Huolehdin myös, että painosta on kysytty ajoissa kyseistä työtä varten paino-ohjeet, näin varmistetaan, että aineisto tehdään tarkasti juuri niillä ohjeilla, joita paino suosittelee.

Tarkkuus ei tarkoita tietenkään sitä, että tekeminen olisi hidasta. Päin vastoin! Kun näen jotain, kysyn siitä matalalla kynnyksellä ja sitten jatketaan työssä eteenpäin!

Olen tekijänä enemmän ennakoija, enkä jätä viimeisiin hetkiin mielelläni mitään tärkeää. Esim. lehtiprojekteihin liittyy kuitenkin usein normaalia säätöä, esim. joku kuva tai teksti on myöhässä. Tämän takia mietin kanssasi aikataulun jo alun perin tarpeeksi joustavaksi. Asiakkaani saavat valmiit työt minulta usein jo vähän ennakkoon, ei siis viime metreillä.

Voit pyytää tarjouksen joko mailitse info@studiobehm.fi tai täyttämällä tarjouspyyntölomakkeen, joka löytyy nettisivuiltani täältä.


Solahdan nopeasti osaksi tiimiä

Vaikka teen töitä yksinyrittäjänä, työssäni tärkeää ovat juuri tiimit ja ihmiset. Aivan parastahan on se hetki aloituspalaverissa, kun sekä asiakas, että minä innostutaan jostain niin, että hymyilyttää koko loppuillan. Minua lämmittää aina myös se palaute onnistuneen projektin jälkeen siitä, miten asiakkaani oli saanut taittojen, kuvitusten tai vaikkapa logon avulla uutta myyntiä tai inspiraatiota omaan liiketoimintaan.

Tein etätöitä paljon jo ennen yrityksen perustamista ja nyt yrittäjänä työni on 100 % etätyötä. Se mahdollistaa sen, että pystyn auttamaan erikokoisia yrityksiä ympäri Suomea laadukkaan suunnittelun kanssa. Etätyö ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tiimityö olisi etäistä. Graafinen suunnittelu on aina suunnittelua ihmisille ja siksi minulle on tärkeää kuulla ja nähdä kenen kanssa töitä tehdään. Jokainen isompi suunnitteluprojekti aloitetaan aina videopalaverin kautta. Näin nähdään molemmin puolin se oikea ihminen siellä etätyöruudun takana, kuullaan murteet (Tiesitkö, että puhun itse vahvaa savon & Pohjois-Karjalan murretta?) ja on myös helpompi kysyä lisäkysymyksiä puolin ja toisin. Mitään stressiä ei kuitenkaan näistä Teams-palavereista kannata ottaa, voit asiakkaana osallistua palaveriin vaikka lounastunnilta tai on moni tainnut osallistua palaverin alkuun myös matkalta päiväkodille.

Helpoiten tästä asiasta kertovat kuitenkin entiset kollegat ja Studio Behmin asiakkaat, joten suosittelen lukemaan palautteita täältä.


Ota yhteyttä matalalla kynnyksellä, jos kaipaat apua taittotyöhön, logosuunnitteluun, kuvituksiin tai brändi-ilmeen uudistuksiin!
Kurkkaa täältä yhteystiedot!


Missä kaikessa Studio Behm voi auttaa? Lue lisää graafisen suunnittelun palveluista.
Lue lisää täältä!

Portfoliotöitä mm. lehtitaitoista, kuvituksista ja logosuunnittelusta löydät täältä.
Tästä portfolioon.


Uusi logo haaveissa? Lue blogipostaus logon suunnitteluprosessista ja tilaa omasi!
Kurkkaa lisää täältä!


Etsitkö kokenutta graafikkoa avuksi lehden taittoon?

Etsitkö kokenutta graafista suunnittelijaa tai art directoria avuksi lehtitaittoon tai brändisi tuotteen/palvelun muuhun graafiseen suunnitteluun? Studio Behmin Niina Behmillä on yli 18 vuoden kokemus graafisesta suunnittelusta ja lehtitaitoista juuri aikakauslehtien parissa.

Olen tehnyt visuaalisia sisältöjä (taittoja, kuvahakua, kuvituksia, logoja, some- ja digisisältöjä) mm. näille lehtibrändeille ja heidän asiakkailleen:

Helsingin Sanomat / Meidän Perhe / Vauva / Gloria / Opettaja / Advokaatti / Trendi / Eeva / Acatiimi / Tapiola Omatalous ja Sijoitustalous / Nokia / Pirkka / Kotkan matkailu / Etiketti / Kotikirkko / Roche / Meillä Kotona / Glorian Antiikki / Viini-lehti / Kauneus ja terveys /

Autan mielelläni mm. näissä visuaalisissa töissä:

lehtitaitot / katalogitaitot / mainosliitteiden taitot / kuvaideointi / kuvahaku / kuvitukset / kuvankäsittely / lehtiuudistukset / some- ja digikuvien suunnittelu / logosuunnittelu

Olen koonnut alla olevan linkin taakse lisätietoja aikakauslehtitöihin liittyvistä palveluista. Kaikki lehtiprojektit onnistuvat etänä InDesignilla! Kysy rohkeasti tarjous, niin arvioin kokonaishinnan työlle.


Joko seuraat Studio Behmiä Instagramissa?

Kurkkaa Instagramin puolelle täältä.

 
Edellinen
Edellinen

Milloin kannattaa tilata graafista suunnittelua juuri yrittäjänä toimivalta art directorilta tai graafikolta?

Seuraava
Seuraava

Miksi graafikkoa ei kannata valita sillä perusteella, mitä värejä tai sävyjä hänen somekanavilla tai portfoliossa näkyy?