Miten tilata graafista suunnittelua? Näin tarjous- ja suunnitteluprosessi etenee!
Etsitkö graafista suunnittelijaa, logosuunnittelijaa tai kuvittajaa projektiin ja mietit, miten työ tilataan? Avaan seuraavassa tekstissä, miten tarjousvaihe sekä graafisen suunnittelun prosessi etenee vaihe vaiheelta juuri tilaajan kannalta. Avaan alla myös prosessiin kuuluvia termejä kuten brief-palaveri, luonnoskierros sekä deadline-päivä. Muista kuitenkin: sinun ei tarvitse tietää kaikkea heti ensimmäisen yhteydenoton aikana, minä neuvon ja autan matkan varrella!
Yhteydenotto ja haaveen alku:
Voit laittaa Studio Behmille tarjouspyynnön sähköpostilla, soittaa tai laittaa viestiä somessa, mikä tapa sinulle tuntuu vain luontevimmalta. Löydät yhteystietoni täältä, löydät sieltä myös kätevän lomakkeen, jolla voit pyytää tarjouksen. Kerro, mistä haaveilet, millaista graafista suunnittelua tai kuvituksia kaipaat, minkä nimiselle brändille ja millä aikataululla.
Studio Behm ei valitettavasti suunnittele nettisivuja tai tee nettisivujen ilmeiden visuaalisia uudistuksia, mutta otan toki huomioon esim. logosuunnitteluprojekteissa, millaisessa tilassa ja ympäristössä logoa tullaan käyttämään!
Kun olet lähettänyt minulle tarjouspyynnön, keskustelua jatketaan usein lisäkysymyksillä juuri sähköpostin puolella, näin vastauksiin on helpompi palata kootusti tarjousta tehdessä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole, eikä ennakkokysymykset/tarjouspyyntö sido sinua vielä mihinkään.
Lisäkysymykset apuna ennen tarjousta:
Jokainen suunnitteluprojekti on yksilöllinen, johon vaikuttavat juuri sinun toiveesi, tarpeet ja aikataulu. Jokaisesta projektista laadin aina kirjallisen tarjouksen, se onkin ainut tapa saada sinun kokonaisuudellesi se oikea ja reilu hinta ja avata juuri kyseisen projektin vaiheita.
Räätälöityä tarjousta varten laitan melkein aina lisäkysymyksiä mailitse, jossa tarkennan kysymyksin, mitä kaikkea juuri tähän projektiin tarvitset ja mitä ne tarkoittavat graafikon tai kuvittajan näkökulmasta. Lisäkysymyksiä kysytään tässä vaiheessa toki puolin ja toisin. Sinulla ei siis suinkaan tarvitse olla heti ensimmäisessä tarjouspyyntökyselyssä mukana kaikkia vastauksia. Voihan olla, että tilaat jotain tiettyä asiaa ensimmäistä kertaa elämässäsi ja kaipaat ammattilaisgraafikon apua ymmärtämään myös projektin vaiheita ja mitä työhön kannattaisi sisällyttää mukaan. Siksi minä graafisen suunnittelun ammattilaisena autan kysymään lisää niitä tärkeitä kysymyksiä ja neuvottelen kanssasi tarkemmin prosessin kulusta juuri sinun työn yhteydessä. Tarjouspyynnön pyytäminen ja siihen liittyvät mailit ovat aina kauttani ilmaisia.
Tarkkaa hinta-arviota ja aikataulua ei pysty tekemään ilman näitä kysymyksiä ja tämä on myös syy, miksi mainostoimistojen tai graafisen suunnittelijan portfoliosta ei usein löydy tarkkaa hinnastoa. Eri töihin menee eri tavalla työtunteja. Esimerkiksi logosuunnittelu saattaa tarkoittaa sitä, että asiakas toivoo pelkän tekstilogon mustana ja valkoisena versiona. Tai sitten asiakkaalla on haaveissa täysin tekstilogo ja bränditunnus, usealla eri kieliversiolla ja samalla on tarvetta myös uusille brändiväreille, graafiselle ohjeistolle ja uusille profiilikuville somea varten. Työmäärä on totta kai näissä kahdessa työssä aivan erilainen. Tarjouspyyntöä ei kannata siis pelätä, sen tarkoitus on auttaa määrittelemään hinta, joka vastaa tilattua työtä ja työmäärää. Tarjouksen avulla tiedät siis myös tilaajana etukäteen, mistä maksat ja miten paljon. Teen toki tarvittaessa töitä myös tunti- tai päivähinnalla, mutta melkein aina tuo tarjoukseen laskettu projektikohtainen ns. könttähinta on se kaikista paras vaihtoehto. Hinta ja aikataulu määritellään siinä juuri sinua varten.
Aikataulua varten kysyn sinulta toiveita sekä brief-palaverin ajankohdalle, luonnospalaverille eli ns. välitsekille sekä valmiiden töiden deadline-päivälle. Jos tässä vaiheessa näen omasta kalenteristani, että valitettavasti kalenteri on toivomassasi aikataulussa jo täynnä, kerron sen sinulle saman tien. Miten paljon aikaisemmin tarjousta kannattaa kysyä? Tilanne voi vaihdella paljonkin, mutta sellainen yleissuositus voisi olla, että tarjouspyyntö kannattaa laittaa jo 1–2 kk ennen projektin aloituspäivää. Toki joskus saattaa löytyä vapaata aikaa pienille töille jo parin viikon päähän. Välillä on taas tilanteita, että isommat projektit on mahdollista aloittaa esim. vasta 3 kk päästä. Tämän takia, jos haaveissa on tietty aikataulu, kannattaa ensimmäinen yhteydenotto tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Räätälöity tarjous juuri sinun projektia varten:
Seuraavaksi teen sinulle kirjallisen tarjouksen, saat sen pdf-tiedostona sähköpostiisi. Tarjous sisältää kaiken sen tiedon, mitä olen saanut siihen mennessä projektista, aikatauluehdotuksen projektin eri vaiheille, kokonaishinnan työlle sekä lisäehdot. Lisäehdoista löydät mm. tarkemmat tiedot, mitä kautta valmiit työt toimitetaan, mikä on työn maksuaika ja kenellä jäävät töiden käyttöoikeudet. Pyrin tekemään tarjouksesta aina mahdollisimman selkeän mutta samalla kattavan, näin tiedät tarkkaan, mistä hinta muodostuu ja miten projekti etenee. Löydät tarjouksen yläreunasta aina myös päivän, mihin asti tarjous on voimassa.
Tarjouksen hyväksyminen:
Jos tarjous vaikuttaa mielestäsi hyvältä, voit hyväksyä tarjouksen sähköpostitse.
Seuraavana on vuorossa tarkemman aloituspalaverin eli brief-palaverin ja mahdollisen luonnospalaverin eli välitsekkivaiheen varaaminen. Teen töitä etänä, joten palaverit voidaan pitää joustavasti joko teamsin videopalaverin kautta (jolloin tarvittaessa annan sinulle myös ohjeet, miten saat ladattua siitä ilmaisversion), puhelimitse tai sähköpostin kautta. Usein suosin aloituspalaverissa juuri videopalaveria, sillä siinä on nopeampi kysyä lisäkysymyksiä puolin ja toisin ja jakaa näyttöä. Mutta myös sähköpostitse kommunikointi onnistuu vallan mainiosti ja välitsekit toteutetaan usein juuri mailitse. Näin pystyt rauhassa tutustumaan vaihtoehtoihin ja katsomaan esim. värejä eri valaistuksissa sekä tietokoneella, että kännykällä. Olen myös joustava palaveriaikojen suhteen ja usein kysynkin sinulta kellonaikaa, joka sinulle sopisi kaikista parhaiten. Jos olet aamuihminen: palaveerataan heti aamusta klo 9! Tai jos sinulle paras hetki on klo 18 töiden jälkeen, sekin onnistuu kyllä. Palavereille on hyvä varata noin tunti per palaveri.
Studio Behm tekee suunnittelua yrityksille, järjestöille ja liitoille. Työt laskutan joko sähköpostilla pdf-laskuna tai verkkolaskuna, kumpi yrityksellesi vaan sopii parhaiten. Laskutusohjeet kyselen viimeistään tarjouksen hyväksymisen jälkeen. Laskutuspäivä on määritelty tarjoukseen, samoin maksuaika, joka yleensä on 14 vrk. Isommat projektit voidaan laskuttaa kahdessa osassa.
Taustatyö ja brief-palaveri (aloituspalaveri) etänä:
Valmistaudun brief-palaveriin taustatyöllä. Myös jokaiseen logoprojektiin kuuluu aina tämä tärkeä taustatyövaihe. Brändin visuaalisissa uudistuksissa taustatyövaihe on totta kai laajempi kuin esim. pienemmissä kuvitustöissä ja se saattaa silloin sisältää myös ennakkotehtävän/kyselyn asiakkaalle. Esim. logoprojekteissa valmistaudun tutkimalla brändiä, kilpailijoita sekä ideoimalla jo suuntaviivoja ja kysymyksiä, joiden mukaan itse suunnittelutyötä voi lähteä palaverin jälkeen toteuttamaan. Joihinkin projekteihin luonnospalaveriin voi sisältyä moodboard eli esimerkkikuvat, joiden avulla visuaalista suuntaa voidaan yhdessä käydä läpi.
Brief-palaveri kuulostaa ehkä terminä monelle vieraalle, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä, että kerrot asiakkaana yksityiskohtaisemmin, mitä tarvitset ja mistä haaveilet ja annat minulle tarkemmat reunaehdot ja materiaalit työtä varten. Lisätietoja voivat olla mm. suunniteltavan tuotteen koko sekä käytössä olevat brändivärit ja fontit (jos sellaisia on jo olemassa). Tässä vaiheessa jutellaan myös lisää kohderyhmästä, brändiäänestä ja alustoista, joissa suunniteltavaa tuotetta käytetään. Jos työhön kuuluu tilaajan puolelta jotain valmiita asioita mm. logoja, fontteja tai kuvia, nämä on hyvä toimittaa minulle viimeistään tähän brief-palaveripäivään mennessä (tai tarjouksessa pyydettyyn päivään mennessä). Tässä vaiheessa sovitaan siis yhteiset tavoitteet, joiden mukaan suunnittelu alkaa!
Suunnitteluvaihe eli luovan työn vaihe:
Brief-palaverin jälkeen alkaa suunnitteluvaihe, jossa sovellan annettuja tietoja käytännössä. Tämä on se luova vaihe, kun laitan musiikit korville ja uppoan tekemiseen. Teen useita versioita, hion parhaita, ratkon ja viilaan. Vaiheena tämä on prosessin kannalta siis se tärkein ja usein myös vaiheista se pisin.
Luonnosvaihe eli luonnospalaveri/välitsekki etänä:
Studio Behmin kanssa luonnosvaiheen versiot ovat usein jo pitkälle viilattuja versioita, joiden avulla pääset näkemään työn lopullista ilmettä. Kyseessä ei ole siis esim. logosuunnitteluprojektin yhteydessä lyijykynäluonnokset, vaan termi luonnos viittaa enemmänkin vaiheeseen, jossa valitaan parhaat versiot, jotka viilaan loppuun. Esim. logosuunnittelun välitsekki sisältää usein muutaman aivan oikean näköisen logon, joista pääset valitsemaan sen version, joka kolahtaa juuri sinuun parhaiten. Näytän nämä versiot sinulle joko teams-palaverissa tai sähköpostitse, johon liitän esityksen perusteluineen. Jos luonnosvaihe toteutuu mailitse, tarjouksessa on määritelty aikataulu myös luonnoksiin liittyville kommenteille. Tässä luonnosvaiheessa on hyvä kurkata myös oikoluvun oikeellisuus, onhan esim. logossa tai käyntikortissa kaikki etukäteen toimitetut tiedot varmasti oikein.
Jos projekti on suurempi (esim. visuaalinen ilme tai useamman työn taitto- ja kuvitusprojekti), voi luonnospalavereita olla myös useampi. Luonnosvaiheiden määrä sovitaan kuitenkin aina jo tarjouksessa, näin pystyn myös paremmin aikatauluttamaan omaa tekemistäni. Toki jos ensimmäisessä luonnosvaiheessa tulee vastaan uusia suunnittelutarpeita tai isompia linjamuutoksia, voidaan niistä tehdä uusi tarjous ja miettiä yhdessä uusi aikataulu.
Viilausvaihe ja versiointi:
Välitsekin ja tilaajalta tulleiden valintojen jälkeen alkaa loppuviilaus. Tämän vaiheen aikana hion valitut versiot loppuun, esim. logosuunnitteluprojektissa hion välistykset kuntoon ja kuvituskollaasitöissä syvään valitut valokuvat kauniiksi osaksi työtä. Sen lisäksi viilausvaiheeseen liittyy paljon pientä yksityiskohtaista tarkistusta esim. onhan väriprofiilit oikeat, viivanpaksuudet kaikkialla samanmittaiset, työn tekniset tiedot painoa varten oikein jne. Jos työ toimitetaan projektin yhteydessä painoon, tässä vaiheessa kyselen usein painosta myös lisäkysymyksiä, että aineisto on varmasti oikeanlainen. Tämä vaihe voi sisältää myös saman asian versiointia, esim. logon kohdalla versiointia eri tiedostomuotoihin, väriprofiileihin ja väriversioihin. Helposti siis yksi suunniteltava asia voi sisältää 6–12 tiedostomuotoa. Joidenkin töiden kohdalla suunnittelutyöhön sisältyy myös graafinen ohjeisto. Tämä vaihe sisältää silloin myös sen suunnittelun.
Valmiiden töiden toimitus eli deadline-päivä:
Myös valmiiden töiden toimituspäivä on sovittu tarkkaan tarjoukseen, itse määrittelen tämän ajankohdan usein jopa tunnin tarkkuudella. Näin yrittäjänä minulle on tärkeää, että asiat hoidetaan sovitussa aikataulussa. Kun myös asiakas tietää valmiiden töiden tarkan deadline-päivän, myös hän pystyy miettimään seuraavia etappeja tämän mukaan. Tämä on siis se hetki, kun toimitan valmiin aineiston joko sinulle tai suoraan painoon. Tai sekä että! Graafisen suunnittelun valmiit aineistot ovat usein sen verran suuria tiedostokooltaan, että aika usein toimitan aineiston sinulle linkin avulla tiettyyn pilvipalveluun, josta pääset lataamaan työt koneellesi. Jos et ole ladannut tiedostoja tällä tavoin ennen, ei huolta, neuvon sinua mielelläni tässäkin. Laitan myös sinulle aina sähköpostin varmistaakseni, että työ on tullut perille.
Mikä on paras mahdollinen asiakaspalaute työn toimittamisen jälkeen? Se, että asiakas on ollut niin tyytyväinen lopputulokseen ja mukavaan yhteistyöhön, että hänellä on kiinnostusta tehdä myöhemmin myös uusia projekteja yhdessä.
Ota siis rohkeasti yhteyttä, Studio Behmin yhteystietoihin pääset alla olevasta painikkeesta!
Kurkkaa portfoliostani työnäytteitä. Löydät sieltä mm. graafisen suunnittelun töitä, kuvituksia ja logoja.
Lue lisää täältä!
Uusi logo haaveissa? Lue blogipostaus logon suunnitteluprosessista ja tilaa omasi Studio Behmiltä.
Kurkkaa lisää täältä!