Tuntihinta, päivähinta vai könttähinta: graafisen suunnittelun hinnoittelun vaihtoehdot Studio Behmin projekteissa
Oletko parhaillaan etsimässä hintaa graafisen suunnittelun projektille tai lähiaikoina aikeissa kysyä tarjousta visuaaliselle ilmeelle tai taittotyölle mainostoimistolta? Tai kenties mietit, miksi hintoja kerrotaan välillä tuntihinnalla, välillä päivähinnalla ja usein juuri könttähinnalla? Kerron tässä blogipostauksessa, missä tilanteissa Studio Behm suosittelee näitä kolmea eri hinnoittelutapaa. Opit samalla myös, miten kysyä tarjous omalle yritykselle tai liitolle Studio Behmiltä taittotyölle, brändi-ilmeelle tai vaikka kuvitukselle!
Miksi suunnitteluprojektin hinta määritellään tarjouksessa, eikä hinta näy valmiina jo esim. nettisivuilla?
Jokainen graafisen suunnittelun projekti on yksilöllinen, johon vaikuttaa juuri kyseisen brändin toiveet, haaveet, työhön liittyvät työtehtävät, työn laajuus ja aikataulu. Esim. 2 sivuisen esitteen taiton päivitys, joka toteutetaan olemassa olevalla brändi-ilmeellä, väreillä ja fonteilla on totta kai nopeampi toteuttaa ja sen myötä myös edullisempi kuin 200 sivuisen katalogin taitto, jossa taiton ja kuvankäsittelyn lisäksi määritellään myös uudet värit, fontit ja luodaan kuvituksia. Työmäärään vaikuttaa aina siis myös se, mitä kaikkea brändillä on jo valmiina, mutta myös se, mitä kaikkea työtehtäviä työ sisältää ja miten laajasta työstä on kyse. Ja näitä saattaa tilaajankin olla vaikea etukäteen hahmottaa, mistä se suunnittelijan hinta ja työmäärä oikeasti muodostuu, joten tarjouksen kautta näet vastauksia juuri näihin!
Jokaisen tarjouspyynnön jälkeen kysyn myös usein vielä lisäkysymyksiä tilaajalta. Näin ymmärrän, mitä projektiin tarvitaan oikeasti mukaan ja mitä on jo valmiina. Vastausten avulla pystyn paremmin arvioimaan, paljon työhön menee oikeasti aikaa ja sen myötä tekemään juuri kyseiseen projektiin sopivan tarjouksen. Koska kysyn lisäkysymyksiä, saat varmasti juuri sinun tilanteeseen sopivat palaset mukaan.
Tarjouksen avulla tiedät siis etukäteen, mistä maksat ja miten paljon. Et maksa myöskään turhasta. Studio Behmin tarjouksessa sovitaan myös mahdollisesta luonnoskierroksesta ja eri vaiheiden aikatauluista. Työn laskutus onnistuu niin verkkolaskuna kuin pdf-laskuna mailitse. Studio Behmin töissä on 14 vrk maksuaika.
Itse tarjouksen kysyminen tutustuttavaksi on aina maksutonta. Tarjouksen voi kysyä helposti joko sähköpostitse info@studiobehm.fi tai täyttämällä nopean lomakkeen, jonka löydät nettisivuiltani Ota yhteyttä välilehdeltä täältä. Kaikkiin viesteihin vastaa suoraan suunnittelija eli Studio Behmin art director Niina Behm. Ei siis turhia välikäsiä tarjousvaiheessa tai robotti-chatteja, jotka kertovat jotain sinne päin, vaan saat aina suoraan yhteyden tekijään, joka ymmärtää projektin eri stepit ja osaa kysyä täsmänä myös oikeat lisäkysymykset. Näin saat myös nopeasti tiedon, mahtuuko projekti kalenteriin. Tiesithän, että Studio Behm auttaa yrityksiä ja liittoja etänä ympäri Suomen eli yrityksesi voi sijaita missä päin Suomea tahansa!
Mitä graafisen suunnittelun tarjouspyynnössä kannattaa olla mukana?
Kuka työn tilaa? Kerro jo ensimmäisessä viestissä yrityksen tai liiton nimi ja y-tunnus.
Keneltä voin kysyä lisätietoja? Kerrothan koko nimesi ja mailiosoitteesi. Jos haluat, että soitellaan, laita mukaan myös puhelinnumerosi.
Mitä olet tilaamassa, minne ja miten paljon? Löydät Studio Behmin tarjoamia graafisen suunnittelun palveluja täältä. Esim. jos olet tilaamassa esitteen taittoa, osaatko jo arvioida, monisivuinen esite on haaveissa? Tai jos tilaat logosuunnittelua, onko haaveissa moderni vektorimuotoinen tekstilogo mustana ja valkoisena vai kaipaatko apua samalla brändivärien määrittelyyn ja värillisiin logoihin? Kurkkaa alta oikoreittejä usein tilattuihin graafisen suunnittelun palveluihin, löydät linkkien alta vielä lisää täsmävinkkejä liittyen kuhunkin suunniteltavaan asiaan.
Jos tilaat kuvituksia, tärkeä tieto on, toivotko tarjousta vektori- vai kollaasitekniikalla ja miten monta kuvitusta tilaat ja missä koossa. Löydät Studio Behmin työnäytteitä täältä. Kerrothan kuvitustilauksen yhteydessä myös, kenelle kaikille yrityksille ja mille alustoille tahdot ostaa kuvituksen käyttöoikeuden ja tarvitsetko kuvitusta myös mainos- ja markkinointikäyttöön?
Millaisella aikataululla olet liikenteessä? Esim. jos kyseessä on saavutettavan digitaalisen julkaisun taitto pdf-muotoon, mihin mennessä julkaisun tekstit on mahdollista toimittaa Studio Behmille taittoa varten? Entä mihin mennessä valmis työ tarvitsee olla julki? Tai jos työ painetaan, onko painopäivä jo tiedossa vai kaipaatko apua myös painon etsintään? Voit kertoa aikamääreen esim. näin: elokuun loppuun mennessä tai jos tiedossa on tarkka päivä, voit kertoa tarkat päivät. Kerrothan myös, jos olet lomalla tiettynä hetkenä, joka ajoittuu projektin keskelle. Näistä on apua, kun teen tarjoukseen mukaan myös tarkemman aikataulun, millä työ on mahdollista toteuttaa. Mitä aikaisemmin kyselet tarjousta, sitä varmemmin myös isommat projektit mahtuvat Studio Behmin kalenteriin.
Voit myös ehdottomasti kertoa, jos sinulla on mielessä budjetti tai maksimihinta työlle. Näin pystyn ammattilaisena paremmin ehdottamaan, mitkä palaset kyseisellä hinnalla on mahdollista toteuttaa. Olen luonteeltani ratkaisija, joten aina varmasti löytyy sopiva ratkaisu! Esim. työn voi pilkkoa pienempiin osiin ja aluksi tilata vain tärkeimmät palaset. Isompiin töihin onnistuu myös kaksi eri laskutuspäivää, jolloin laskun saa jaettua eri kuukausille.
Tutustu tarkemmin näihin palveluihin:
INSTAGRAM JA GRAAFINEN SUUNNITTELU
Studio Behmin tarjouksissa saatat nähdä joko könttähintaa, tuntihintaa tai päivähintaa. Avaan alla näistä kolmesta hinnoittelutavasta lisää. Huomaathan, että kun tilaat suunnittelua yritykseltä, yrittäjä maksaa itse ennakkoverot, vakuutukset, yelin, Adoben ohjelmistot jne. Eli esim. annettu tuntihinta ei ole koskaan suoraan verrattavissa työsuhteessa olevan graafisen suunnittelijan tai art directorin tuntihintaan.
Könttähinta eli ns. kokonaishinta
Näet ns. könttähintaa Studio Behmin tarjouksissa kaikista eniten. Könttähinta on usein asiakkaalle myös edullisin hinnoittelutapa. Kyseessä on siis koko projektin kattava kokonaishinta, jonka arvioin tarkkaan jo etukäteen. Näet tarjouksesta siis jo laskutettavan hinnan ja lisäksi arvioimani tarkan aikataulun, milloin esim. aloituspalaveri etänä, välitsekki eli ns. luonnoskierros ja valmiiden töiden toimitus onnistuvat kyseisen projektin kohdalla.
Isommissa projekteissa näet tarjouksesta myös tarkemmin, mistä palasista könttähinta muodostuu ja joissakin tapauksissa mukana on myös vapaavalintaisia maksullisia lisäpalasia. Esim. jos tilaat Studio Behmiltä brändi-ilmeen freesauksen, johon sisältyy sekä uuden tekstilogon suunnittelu ja brändivärien määrittely painokäyttöön ja someen: vapaavalinnaisissa lisäpalasissa saattaa näkyä esim. valinnaisen faviconin suunnittelun hinta. Voit aina tutustua tarjoukseen rauhassa tarjouksen voimassaolon ajan ja valita myös nuo extrapalaset sitten tarjouksen hyväksymisen yhteydessä työhön mukaan halutessasi, jolloin lisään laskuttaessani myös tämän lisäpalasen könttähintaan. Tai jos faviconille ei ole tarvetta, se jätetään tällä kertaa työstä pois ja laskutus tapahtuu alkuperäisen könttähinnan mukaan.
Huomaathan, että Studio Behmin könttähinnan vakiopalasiin sisältyvät jo taustatyö, ideointi, etukäteen sovitut etäpalaverit ja yhteydenpito, jotka on määritelty jo tarjoukseen mukaan eli et saa niistä yllättäen omaa ekstralaskua vaikka etukäteen sovitun aloituspalaverin jälkeen.
Könttähinnalla laskutan graafisen suunnittelun töistä mm. nämä:
Visuaaliset ilmeet: logosuunnittelu, brändivärit, brändifonttien haku painotuotteisiin & someen (tai niiden osat esim. pelkkä tekstilogo).
Erilaiset taittoprojektit esim. esitteen taitto, lahjakortin graafinen suunnittelu, saavutettavan digitaalisen pdf:n ilmeen määrittely ja taitto InDesignilla jne.
Kuvitukset vektori- ja kollaasitekniikoilla.
Tuntihinta
Tuntihinnalla laskutan yleensä projekteihin liittyvät lisätyöt (esim. projektin lopuksi asiakkaalla tulee tarve tilata muutaman tunnin lisätyö, vaikka lisätiedostomuoto tai väriversio, jota ei oltu sovittu alkuperäisessä tarjouksessa). Tällöin sovitaan kuitenkin lisätöistä yhdessä etukäteen mailitse!
Tuntihinnalla voidaan laskuttaa myös kiireelliset graafisen suunnittelun työt, silloin kun tarvitaan johonkin pieneen asiaan apua esim. taiton päivitykseen olemassa olevan ilmeen pohjalta tai kun brändin ääni ja ilme ovat jo entuudestaan tuttuja.
Tuntihinnalla onnistuu myös kuvahakuapu kuvapankeista. Tällöin määrittelen tarjoukseen tarkemmin, mitä työtehtäviä tuntihinnalla tehdään ja toki tässäkin näet stepit, milloin työ alkaa ja milloin saat kuvat brändisi käyttöön.
Tuntihinnalla voin laskuttaa graafisen suunnittelun töistä mm. nämä:
Lisätyöt, ylimääräiset korjauskierrokset ja lisäpalaverit (joita ei ole määritelty kuulumaan alkuperäiseen työhön ja alkuperäiseen tarjoukseen. Esim. kolmas korjauskierros, jos tarjouksessa on sovittu kahdesta.)
Kuvapankkikuvien haku painotuotteisiin, digiin ja someen. Myös kuvankäsittely onnistuu tuntihinnalla.
Kiiretyöt ja työt, jotka sovitaan yhdessä esim. saman viikon viikonlopulle.
(Nämä kaikki voidaan myös vaihtoehtoisesti sisällyttää jo könttähintaan/laskuttaa könttähinnalla.)
Ps. tuntihinta on totta kai edullisempi tuotantograafikon töille kuin art directorin töille, joissa konseptoidaan jotain aivan uutta! Isommissa töissä tuntihinnassa saattaa olla kuitenkin mukana myös määräalennus. Laita mailia ja kysäise Studio Behmin tuntihintaa työllesi: info@studiobehm.fi
Päivähinta
Päivähinta on Studio Behmillä käytössä harvemmin, mutta tämä sopii esim. projekteihin, joille on etukäteen ehdotettu asiakkaan toimesta tietty aikataulu ja tietyt tekopäivät ja apua tarvitaan useamman etukäteen sovitun visuaalisen työtehtävän kanssa kerralla. Päivähinta sopii hyvin myös projekteihin, joissa on tärkeää olla tavoitettavissa tiettyyn kellonaikaan tiettynä päivänä. Tällöinkin työtehtävät määritellään jo tarjoukseen mukaan. Näitä voivat olla esim. tilanteet, jossa tarvitaan aikakauslehtien taittoon, kuvahakuun ja kuvankäsittelyyn erikoistunutta art directoria ja graafikkoa ja apua tarvitaan vaikka viikolla, kun lehti viilataan ja hyväksytään painoon. Jos etsit tämänkaltaista osaajaa, liikkeellä kannattaa kuitenkin olla aina reilusti ennakkoon, että saadaan varattua päivät mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kalenterista. Tarjoukseen määrittelen tällöin myös työpäivän pituuden.
Päivähinnalla voin laskuttaa mm. nämä, jos asiakas toivoo nimenomaan päivähintaa könttähinnan sijaan:
Aikakauslehtien graafinen suunnittelu (kuvahaku, taitto, kuvavalinnat, kuvankäsittely, painoon laitto, somekuvien graafinen suunnittelu).
Lehtitaitto & somekuvien suunnittelun tuuraukset kiireviikolla esim. lomakaudella.
Kuvapankkihaullekin voidaan sopia toki päivähinta, jolloin tarjoukseen määritellään myös arvio, paljon kuvia päivässä etsitään.
Yrityksesi oman art directorin sparraus tietystä aihepiiristä. Kysy lisää!
Ja aina kannattaa tosiaan rohkeasti vain kysellä lisätietoja! Liian usein tarjouspyynnön kysyminen jätetään viimehetkiin. Graafinen suunnittelija kannattaa ottaa mukaan aina jo siinä vaiheessa kun työtä ideoidaan ja mietitään aikataulua.
Kysy tarjous Studio Behmiltä
Haussa kokenut lehtien taittaja aikakauslehden taittoon tai oman art directorin tuuraajaksi loman ajalle?
Etsitkö kokenutta graafista suunnittelijaa tai art directoria avuksi taittotyöhön, kuvaeditointiin tai kuvankäsittelyyn? Tai art director-tasoista graafista suunnittelijaa tuuraamaan omaa taittotiimiä tai vetämään lehtiuudistusta? Studio Behm auttaa yrityksiä etänä esitteiden, katalogien ja lehtien visuaalisuudessa. Studio Behmin kautta onnistuu niin luova ideointi, kuvahaku, kuvaeditointi, kuvankäsittely, taitto, painoon laitto, somekuvien versiointi, uutiskirjekuvien versiointi jne. Studio Behmin Niina Behmillä on jo yli 18 vuoden kokemus graafisesta suunnittelusta ja lehtibrändeistä.
Olen tehnyt painotuotteiden graafista suunnittelua ja taittoja mm. näille brändeille: Trendi / HS Meidän Perhe / Kauneus ja Terveys / Vauva / Glorian Antiikki / Genero / Kotkan matkailu / Nokia / Psoriasisliitto / Kodin Kuvalehti / Tapiola / Roche / Gloria /
Pääset tutustumaan Studio Behmin mediataloille ja lehtibrändeille suunnattuihin palveluihin täältä.
Tuliko mieleen taittotyö, johon kaipaisit apua? Kysy lisää matalalla kynnyksellä!
Tilaa Studio Behmiltä art director apua myös brändi-ilmeisiin ja visuaalisiin uudistuksiin!
Saat tilattua Studio Behmiltä visuaalisen ilmeen joko aivan uudelle brändille tai brändi-ilmeen freesauksen nykyiselle brändillesi. Voit valita mukaan esim. näitä:
Tekstilogon tai bränditunnuksen suunnittelun tai kombon, jossa on kummatkin! Kaikki logot suunnitellaan aina uniikisti kirjain ja elementti kerrallaan kyseiselle brändille ja kohderyhmälle taustatyön ja ideoinnin jälkeen. Logopaketteihin voit tilata lisäksi mm. kieliversioita, faviconin nettisivuille, erilaisia sommitelmia ja eri tiedostomuotoja. Studio Behmiltä saat tilattua myös juhlavuoden logoja!
Brändivärit. Myös brändivärejä voi tilata aivan uusi yritys tai yritys, jolta puuttuu omat brändivärit tai värit kaipaavat freesausta.
Brändifonttien etsiminen ja konseptointi. Autan brändille sopivien fonttien haussa niin someen kuin painotuotteisiin. Fontit voidaan etsiä joko maksullisista fonteista, jolloin ostat fonteille käyttötavan ja laajuuden mukaan sopivat lisenssit tai toki vaikka Googlen fonteista. Somefonttien haussa voidaan ottaa huomioon myös se alusta, millä somesisältöjä suunnitellaan. Näin varmistetaan, että brändifontti löytyy juuri oikeasta paikasta. Huom. Studio Behmin palveluihin ei kuulu nettisivujen ilmeen suunnittelu, nettisivuprojekteihin suosittelen juuri verkkosivusuunnitteluun erikoistunutta tekijää.
Brändiopas eli graafinen ohjeisto. Isompiin ilme-projekteihin kuuluu myös graafisen ohjeiston eli brändioppaan suunnittelu pdf-muotoon. Ps. onko brändillesi määritelty jo logo, värit ja fontit, mutta brändiopas puuttuu? Voin auttaa brändiäsi siinäkin jälkeenpäin!
Graafiset elementit eli brändikuvitukset. Kaipaako brändi-ilme myös modernia kuvitusta? Autan miettimään brändillesi sopivat visuaaliset palaset mukaan!
Brändikuvasto kuvapankkikuvista. Minulla on pitkä tausta luovasta kuvahausta, joten autan mielelläni eri yrityksiä löytämään käyttöönsä ne brändille ja aihepiiriin sopivimmat kuvamaailmat ja kuvat. Autan myös hakusanojen määrittelyssä myöhempää hakua varten.
Etsitkö luottograafikkoa, taittajaa tai kuvittajaa? Kurkkaa työnäytteitäni portfoliosta.
Lue lisää täältä!
Uusi logo haaveissa yritykselle? Lue täältä lisää Studio Behmin logopaketeista.
Kurkkaa lisää täältä!
Tiesitkö: Studio Behm auttaa yrityksiä myös Instagramin visuaalisessa brändäyksessä & graafisessa suunnittelussa
Studio Behmin graafisen suunnittelun palvelut Instagramiin
Fontit ja värit Instagramiin (Jos ne puuttuvat kokonaan/ovat unohtuneet alkuperäisestä brändioppaasta/printin fontit eivät taivu someen)
Brändiopas somekulmalla (Josta voi helposti kurkata, mikä värikoodi, mikä fontin nimi ja koko, suoja-alue jne.)
Template-pohjat eli Instagram-mallipohjat (indd- ja psd-muotoihin, huom. ei Canva-pohjia)
Postausvalmiit kuvat Instagramiin (Eli autan myös postausten ideoinnissa ja kuvahaussa)
Someen soveltuvat logot (Ei siis niitä ohuita kaunoja, joita ei kukaan näe profiilikuvista)
Somemainosten taitto sisältäen myös kuvahakua & kuvankäsittelyä
Instagram-tarinoiden konseptointi (esim. mitä Ig-fontteja suosittelen brändillesi)
Kohokohtien kansikuvat ja kuvitukset
Vektori- ja kollaasikuvitukset ja GIF:t someen
Lisätietoa, esimerkkitöitä ja suosituksia Studio Behmin Instagramiin suunnatuista visuaalisista palveluista löydät täältä www.studiobehm.fi/instagram-artdirector