Serendipity ja luova prosessi osana suunnitelmallista suunnittelutyötä
Kun tekee luovaa työtä työkseen, luovuuden ympärillä on toki aina raameja: brändi, brief, kohderyhmä, aikataulu jne. Olen itse tekijänä tosi tarkka ja analyyttinen ja arvostan myös brändien hyviä briefejä. Olen tehnyt niitä myös paljon itse. Mutta itse luova prosessi on sellainen, jossa pitää uskaltaa päästää irti, kokeilla, testata ja myös epäonnistua ennen onnistumista. Antaa kokeilun viedä. Luovaa osuutta ei voi ohjata pelkästään järjellä. Mutta sitä voi oppia ymmärtämään ja löytää sopiva keinoja hyödyntää sitä briefien kaverina.
Olen urani aikana oppinut, että luovuudessa voi hyödyntää välillä myös sattumaa. Mun yksi englannin lempisanoja onkin serendipity. Serendipisyys tarkoittaa kykyä tehdä sattuman ohjaamia, odottamattomia löytöjä, yleensä sellaisesta aihepiiristä, josta löydön tekijällä on laaja tietämys. Kun tein urani alkuaikoina lehti- ja kirjakuvituksia paljon akvarelleilla, joka oli mulle tuttu tekniikka, jo silloin hienoimmat tekstuurit syntyivät testauksen ja sattuman avulla. Tein opinnäytetyötä kuvitustekniikoista ja erilaisia papereita testatessani älysin, että pigmenttiset akvarellivärit näyttävät superhienoilta rautakaupasta hankitun mustan ja karhean hiomapaperin päällä. Ne pinnat pääsivät silloin oppimateriaalin kuvituksiin mukaan. Olisinko löytänyt sitä ilman laatikon ulkopuolelle kurkkimista, useita toistoja ja pientä sattumaa? Tuskin.
Luovuus ei ole vain harvojen juttu vaan
kuuluu aivan kaikille. Myös sinulle.
Omat vinkkini luovaan prosessiin:
Pidä silmät auki myös työarjen ulkopuolella ja ota ideat ylös heti kun inspis iskee. Kun luova prosessi alkaa, saattaa se ratkaiseva asia tulla vastaan yllättävässä paikassa.
Yhdistele rohkeasti. Voit käyttää inspiraation etsimiseen apunasi vaikka Pinterestiä tai Instagramia ja tallentaa oivalluksia ylös. Mutta kun teet omaa sisältöä, mieti mitä uutta twistiä alkuperäiseen ideaan voisit tuoda? Se idea saattaa tulla sun omasta arjestasi samalla tavalla kun itse älysin hiekkapaperin hienouden.
Kokeile, kokeile, kokeile.
Uskalla epäonnistua. Yhdistän nykyisin omissa kuvituksissani sekä käsintehtyjä tekstuureja ja paperitaitoksia, mutta myös koneella tehtyja kollaaseja tai vektorikuvituksia. Mulla itselläni toimii nykyisin parhaiten tapa, jossa tutustun ensin briefiin ja sitten testaan nopeasti lukuisia eri versioita ja hion vasta sen idean, josta tulee oikeasti ooh -olo. Siinä alun nopeassa testauksessa yritän jättää liian itsekritiikin eteiseen. Toki se karsimisvaihe on silti aina aika raastava. Mutta nykyisin muistan, että sekin kuuluu usein mulla luovaan prosessiin. Ilman sitä ääh-vaihetta harvoin tulee sitä jes-vaihetta. Asiakas näkee vasta sen jes-vaiheen luonnoksen.
Kokeile eri tapoja, löydä omasi. Mun oma luovan prosessin taikavoima on musiikki. Mulla musiikki auttaa parhaiten siihen, että pääsen rentoon kokeilufiilikseen enkä ylianalysoi. Jaksan tehdä silloin kokeiluja ja toistoja. Kuuntelen kuvituksia ja graafista suunnittelua tehdessä aivan erilaista musiikkia kuin yleensä, selaan esim. uusien biisien listoja. Saatan kuunnella jotain biisiä myös luuppina useita kertoja jos löydän sen oikean fiiliksen. Nappaan myös usein esim. kuvituksiin elementtejä ja värejä eri biisien tunnelmista ja fiiliksistä. Tässäkin on mukana usein siis ripaus sattumaa, mutta olen valjastanut sen osaksi prosessia.
Vaihda miljöötä. Pitääkö sun saada puristettua luova asia irti ja tuntuu että aivot ovat ihan jumissa? Kierrä korttelin ympäri tai nappaa kahvi termariin ja mene lähipuistoon istumaan tunniksi. Teen itse nykyisin useat luovat somepäivitykset juuri ulkona!
Jos aikataulu sallii, nuku yön yli. Näin annat aivoille aikaa ratkoa asioita.
Muista: sinä osaat kyllä! Luovuus ei ole vain harvojen juttu vaan kuuluu aivan kaikille. Jos etsit inspiraatiota luovaan tekemiseen ja sisällöntuotantoon Instagramissa, kurkkaa voisiko mun visuaalinen somevalmennus etänä olla sun yrityksen juttu! Löydät lisätietoa siihen täältä.
Kurkkaa portfoliostani työnäytteitä. Löydät sieltä mm. graafisen suunnittelun töitä, kuvituksia ja logoja.
Lue lisää täältä!
Uusi logo haaveissa? Lue blogipostaus logon suunnitteluprosessista ja tilaa omasi Studio Behmiltä.
Kurkkaa lisää täältä!