Kun tilaat logon, näitä asioita graafinen suunnittelija ratkoo
Miksi tilata logo ammattilaisgraafikolta?
Monella voi olla suuri houkutus tarttua siihen halvimpaan ja ehkä vielä kokemattomaan tekijään uutta logoa tilatessa. Siinä vaiheessa kannattaa miettiä: haluatko yrityksesi logon aiheuttavan wau -olon vai no jaah -olon? Haluatko logon, joka kertoo uniikisti juuri sinun brändistä ja tavoittaa juuri brändisi ytimen ja kohderyhmän? Jos vastasit WAU & TODELLAKIN: ethän silloin säästä väärässä kohtaa? Logo on erittäin tärkeä investointi yritykseesi, joten logosuunnitteluprojekti kannattaa jättää aina ammattilaisgraafikolle.
Kun tilaat logon ammattilaiselta, ostat ammattitaitoa auttaa juuri sinun yritystäsi, kysyä oikeita kysymyksiä, kiinnittää oikeisiin asioihin huomiota ja taitoa tehdä uniikkia ja luovaa jälkeä. Tietenkin vielä teknisesti oikein! Ja koska tiedän, että tarjouspyynnön kysyminen graafiselta suunnittelijalta tai mainostoimistolta voi olla monelle harvinaisempaa, ajattelin vinkata auki prosessia sekä asioita, joita graafinen suunnittelija logosuunnitteluprosessin aikana ratkoo. Pääset tutustumaan näihin peruspaketin palasiin myös täällä, jossa olen kertonut auki myös tarkemmin logopaketeista, joita voit Studio Behmiltä tällä hetkellä ostaa.
Kun tilaat logon ammattilaiselta, ostat ammattitaitoa kysyä oikeita kysymyksiä, kiinnittää oikeisiin asioihin huomiota ja taitoa tehdä uniikkia & luovaa jälkeä.
Tarjouspyyntö ja logon hinta
Kaikki lähtee tarjouspyynnöstä. Voit kysyä tarjouksen Studio Behmiltä mailitse info@studiobehm.fi tai lomakkeella, joka löytyy täältä. Kaikkiin yhteydenottoihin vastaan suoraan minä, Niina Behm! Käy kurkkaamassa ennen sitä kuitenkin tarkempia tietoja, millaisia logopaketteja Studio Behmillä on valikoimissa. Löydät niistä lisätietoa täältä.
Ensimmäisessä sähköpostissa saatan saada sulta perustiedot kuten haaveen uudesta tekstilogosta, logoon tulevan nimen, alustavaa aikataulua ja kysymyksen hinnasta. Tarjouspyyntö on ilmainen, joten kysyä voi aina matalalla kynnyksellä. Palaan usein tässä vaiheessa sulle lisäkysymysten kanssa takaisin, tarkennan mahdollista aikataulua, kerron prosessista ja avaan usein myös tarkemmin, mitkä asiat vaikuttavat projektin kokonaishintaan. Voit aina kysyä myös minulta lisätietoja, tyhmiä kysymyksiä ei ole.
Itse teen logosuunnittelua aina projektihinnalla eli ns. könttähinnalla, joten tiedät tilaajana aina etukäteen, mitä saat ja missä aikataulussa. Hinta määritellään tarjouksessa ja logosuunnittelun hintaan vaikuttavat mm. se, onko brändillä olemassa jo brändivärejä, miten monta erilaista versiota logosta tehdään ja mistä elementeistä logo koostuu. Hintaan vaikuttaa myös se, tilaatko logosta vain mustat ja valkoiset versiot vai myös väriversiot. Väriversiot onnistuvat joko olemassa olevilla brändiväreilläsi tai sitten voit tilata lisäpalana myös brändivärien määrittelyn osana logoprojektia. Jokainen Studio Behmiltä tilattu logosuunnittelu tarkoittaa aina automaattisesti myös vektorilogoversioita: niin tekstilogot kuin bränditunnukset piirretään aina vektorimuodossa.
Lisäkysymysten ja vastausten jälkeen teen sulle sähköpostitse tarjouksen pdf-muodossa, joka sisältää myös ehdotuksen tarkemmista aikatauluista. Jos niissä on kaikki ok, aloitetaan itse suunnitteluprosessi.
Taustatyö ja brief- eli aloituspalaveri
Logosuunnittelu on aina tilaajan ja suunnittelijan välinen yhteistyö, joka aloitetaan tarkemmalla briefillä eli avaamalla kysymysten avulla, millaista logoa aletaan tehdä. Brief-vaihe toteutetaan teams-palaverin kautta, siinä pystyn helposti jakamaan näyttöä.
Ennen palaveria tutustun jo tarkemmin yritykseesi ja aihepiiriin myös laajemmin. Kokoan myös kysymyksiä ja mahdollisia visuaalisia suuntia keskustelun tueksi aloituspalaveria varten. Visuaaliset suunnat voivat pohjautua sinulta saamiin alkuideoihin tai sitten olet voinut antaa minulle vapaat kädet miettiä tyylille suuntaa. Tuo taustatyövaihe on jokaisessa brändiprojektissa erittäin tärkeä. Jos projektiin ei kuuluisi tärkeää taustatyövaihetta, saattaisi logon ulkoasusta tulla samanlainen kuin kilpailijan tai en välttämättä osaisi ottaa huomioon, että joku tietty muoto tai väri aiheuttaa epätoivotun mielikuvan juuri kyseisessä aihealueessa tai kohderyhmässä. Haluan, että asiakkaani saavat suunnittelua, joka on suunniteltu uniikisti juuri heidän brändilleen ja heidän kohderyhmä mielessä.
Brief-palaverissa kysyn sulta tärkeät kysymykset mm. brändisi arvoista, brändi-ilmeestä ja kohderyhmästä. Käymme läpi myös, millä asioilla erottaudut kilpailijoista. Näytän keräämiäni ideakuvia ja lopuksi sovitaan logoprojektille tarkat tavoitteet. Saat tavoitteet kokouksen jälkeen myös mailiisi. Vasta tämän jälkeen alkaa logojen luonnostelu ja piirtäminen vektorimuotoon.
Kysyn työn alusta sulta tärkeät kysymykset brändisi arvoista, brändi-ilmeestä ja kohderyhmästä.
Välitsekki
Logoprojekteihin kuuluu aina myös välitsekki. Saat valittavaksi logoversioita, joista pääset valitsemaan parhaan. Koska piirrän kaikki logot aina suoraan vektoreina, välitsekin logot näyttävät jo oikeilta logoilta. Et saa siis luonnosmaisia lyijykynäpiirroksia vaan uniikkeja sinulle piirrettyjä logovaihtoehtoja, jotka näkisin brändisi käytössä ja jotka pohjautuvat tavoitteisiin, joita aluksi logoille asetettiin.
Näitä asioita ammattilaisgraafikko ratkoo logosuunnittelun yhteydessä
Luettavuus. Toimiva logo on selkeä ja helposti luettava. Siinä on huomioitu sekä elementtien koot, sekä värit eli varmistettu, että logon värimaailma vastaa brändisi ja yrityksesi värejä. Toimiva logo toimii tarvittaessa sekä värillisenä valkoisen taustan päällä että mustana ja valkoisena värillisen taustan päällä. Onhan logo helppo erottaa pienessäkin koossa? Kun ennen logosuunnittelussa kysyttiin, näkyykö logon pieninkin teksti kynän kylkeen painettuna, nyt tulisi jokaisen tilaajan aivan ensimmäisenä kysyä, näkyykö logo myös somessa profiilikuvassa tai jopa somekuvan alareunassa pienenä logona? Tämä jää valitettavan monelta yritykseltä miettimättä.
Trendit. Osaava graafikko tietää, mitkä fontit, tyylit ja värit ovat juuri nyt trendikkäitä. Samalla graafinen suunnittelija luo logosta tarpeeksi ajattoman, ettei sitä tarvitse olla uusimassa koko ajan. Aivan liian usein törmään yrityksiin, joiden edellisen logon suunnittelusta on vain reilu vuosi aikaa. Logo on tilattu kiireessä ei ammattilaiselta ja huomattu, että se ei vastaakaan brändin muuta ääntä tai logosta ei olla saatukaan sellaisia versioita, joita käytännössä tarvitaan. Ammattilaisgraafikko auttaa sua juuri näissä asioissa: miettii kanssasi, missä logoa tarvitaan ja mitä se tarkoittaa versioiden kannalta. Ja tämä keskustelu käydään jo hyvissä ajoin logoprojektin alussa!
Yksityiskohdat. Ammattitaitoinen graafikko mittaa tarkkaan elementtien välejä, viivan paksuuksia ja katsoo, että logon pienetkin yksityiskohdat ovat tasapainossa keskenään. Graafinen suunnittelija miettii, miltä kirjaimet näyttävät keskenään ja millainen mielikuva yksityiskohdista syntyy. Näyttävätkö ne juuri asiakkaan brändiltä? Parhaiten toimiva logo on usein pelkistetty ja siitä on karsittu pois liian hentoiset kuvituselementit ja pienet tekstit. Nopeasti logogeneraattoreiden kautta hankittu halpislogo saattaakin näyttää tilatessa trendikkäältä, mutta sama logo saattaa tulla myös vastaan muualla tai logossa on liian hentoa kaunoa, jolloin se ei näy lainkaan esim. somessa pienessä koossa.
Graafinen suunnittelija miettii, miltä kirjaimet näyttävät keskenään ja millainen mielikuva
yksityiskohdista syntyy.
Tiedostomuodot ja väriprofiilit. Ammattilaisgraafikko hallitsee piirto- ja taitto-ohjelmat, osaa piirtää logon suoraan vektorimuodossa ja tallentaa lopputuloksen oikeaan formaattiin. Itse asiassa logo kannattaa ehdottomasti tallentaa useassa tiedostomuodossa (esim. jpg/png/pdf) sekä myös eri väriprofiileissa, jolloin pystyt hyödyntämään logoa suoraan sekä netissä, että painotöissä. Kun logo on vektorimuodossa, et joudu myöskään harmittelemaan, että yhtäkkiä logosi onkin liian pieni sivun mainokseen tai rakeinen reunoiltaan. Vektoroituna logoa voi käyttää missä koossa tahansa. Halutessasi graafikko tekee sinulle saman projektin aikana suoraan myös uudet profiilikuvat someen, suoraan oikeassa koossa ja formaatissa, jolloin sun ei tarvitse arpoa niitä myöhemmin itse. Graafikko miettii tarvittaessa myös, miltä logosi favicon näyttää eli nettiselaimen välilehden alussa näkyvä pieni ikoni, jossa voi näkyä mm. pelkkä ensimmäinen kirjain logosta tai muu tunnistettava pieni elementti. Löydät faviconin Studio Behmin tarjoamista lisäpalasista. Pääset tutustumaan logopaketteihin ja lisäpalasiin täältä.
Ainutlaatuisuus. Graafisen suunnittelijan työhön kuuluu oleellisesti oivallusten tekeminen. Uniikki lopputulos saattaa tulla pienestäkin yksityiskohdasta, kuvituselementistä, viivan kaartumisesta tai asioiden yhdistelystä. Rakastan itse tätä asiaa logosuunnittelussa kaikista eniten. Hyvä logo on linjassa myös yrityksen brändiäänen kanssa ja se jättää sen alussa mainitun positiivisen muistijäljen.
Vinkkilista logon käyttöön. Sinun kannattaa ehdottomasti tilata logosuunnitteluprojektissa logolle myös lyhyt ohje sen käyttöön. Pystyt sen avulla itse tarkistamaan, mihin mitäkin tiedostomuotoa kannattaa käyttää. Jos tilaat Studio Behmiltä myös lisäpalasena brändivärimäärittelyn, mukaan kuuluu myös laajempi graafinen ohjeisto. Sen avulla pystyt näyttämään myös yhteistyötahoille eri tiedostomuodot, logoon liittyvät värimäärittelyt väriarvoineen sekä millainen suoja-alue logon ympärillä kannattaa olla, kun sitä käytetään muiden logojen ja elementtien kanssa.
Brändisi ansaitsee tulla huomatuksi, anna ainutlaatuisuuden näkyä siis myös logossa!
Jos etsit parhaillaan yrityksellesi luottograafikkoa logoprojektiin, anna mun auttaa. Voit pyytää ilmaisen tarjouspyynnön sähköpostitse info@studiobehm.fi tai täytä tarjouspyyntö täällä.
Kurkkaa suosituksia täältä.
Tilaa kerralla myös
BRÄNDIVÄRIT!
Jos tilaat uuden logon juuri Studio Behmin kautta, voit tilata myös uudet brändivärit kätevästi saman projektin yhteydessä! Tällöin saat aina mukana myös laajemman graafisen ohjeiston logoversioiden ja brändivärien käyttöä varten. Löydät graafisesta ohjeistosta väriarvot sekä cmyk-, rgb- ja hex-väriarvoilla ja havainnollistavat esimerkit värien käyttöön. Brändivärien määrä sovitaan yhdessä ennakkoon. Myös värisuunnitteluprojektiin kuuluu vähintään yksi välitsekki, joka voidaan tarvittaessa yhdistää myös kätevästi logosuunnitteluprojektin välitsekin kanssa.
Vai kaipaatko nykyisille brändiväreille vain freesausta? Sekin onnistuu! Tai onko brändilläsi olemassa jo joku brändiväri, muttet tiedä siitä kuin esim. rgb-väriarvon? Autan mielelläni määrittelemään värille myös cmyk- ja hex-arvot.
Värimäärittely kuuluu Studio Behmin logopakettien lisäpalasiin, kurkkaa lisätietoja täältä.
Miltä näyttävät logosuunnittelijan muistiinpanot?
Kurkkaa täältä, millaisia asioita mietin kun piirrän aivan uutta vektorilogoa!
Kurkkaa portfoliostani lisää työnäytteitä ja tyyliäni.
Lue lisää täältä!
Haluatko tilata muuta graafista suunnittelua?
Kurkkaa lisää täältä!