Art director vinkkaa: miten pientä fonttikokoa somekuvassa voi käyttää?
SEURAAVAA graafiseen suunnitteluun liittyvää asiaa minulta on kysytty vuosien varrella useasti ja se liittyy myös jokapäiväiseen työhöni art directorina ja graafisena suunnittelijana. Olen tehnyt vuosien varrella tuhansia somekortteja, joten tämä on myös erittäin tuttu asia omassa suunnitteluarjessani. Kysymys kuuluu:
”Kun suunnitellaan itse sisällöntuotantoa someen, onko olemassa suositusta, minkä kokoinen fontin kannattaisi olla ihan minimissään, että se on vielä luettavaa tekstipitoisessa somekortissa? Onko siis olemassa minimikokoa fontille somessa?”
Kysymys on erinomainen, sillä aivan liian usein näkee somesisältöjä, joissa yhteen pieneen somekorttiin on ahdettu liikaa elementtejä tai unohdettu pohtia lopullista julkaisualustaa eli miten hyvin teksti näkyy pienelläkin kännykän ruudulla. Fontin minimikokoon on olemassa suositus, mutta sen kanssa kannattaa olla varovainen. Ihan pienimmillään fontin koko esim. Instagramin neliön muotoisessa 1080 px x 1080 px kokoisessa kortissa suositellaan olevan 32 pt. (Ps. Vaikka vuosien varrella moni suosituskoko on muuttunut, tämä luku on pysynyt samana!)
Yllä olevassa kuvassa tuon pienin #studiobehm teksti on fonttikooltaan 32 pt.
Mutta sitten tulee mutta. Jokainen fontti ja tilanne on erilainen. Siksi tuo 32 pt on ainoastaan lähtökohta kokeilulle. Fontin leikkaus saattaa olla jo tuossa koossa liian laiha, somekortin koko eri tai tausta sen verran epäselvä, että siinä ei pienikokoiset fontit tai ohuet fontin leikkaukset kuten light ja regular näy lainkaan. Sen takia ainut tapa löytää oikea koko kuhunkin somekorttiin tai tekstilliseen somekuvaan on kokeilu. Toki ammatikseen graafista suunnittelua tekevällä art directorilla on jo kokemuksen takia tietotaitoa eri fonteista ja leikkauksista ja fonttikoon valinta taitossa on tällöin nopeampaa. Jokainen fontti ei myöskään ole kännykän ruudulle soveltuva, siksi visuaalisessa uudistuksessa kannattaa aina kääntyä kokeneen tekijän puoleen, joka auttaa jo uudistusta tehdessä leikkausten ja kokojen valinnoissa, eikä tätä fonttikoon pohdintaa tarvitse tehdä arjessa jatkuvasti uudestaan, jos kyseessä on sama yksi brändi ja sen fontit.
Seuraavaa lausetta olen toistanut art directorin urani aikana useasti sekä muille että itselleni:
”Testaa aina lopuksi somekortin fontin koko tallentamalla somekortti kuvana talteen ja esikatselemalla sitä kännykkäsi ruudulta. Jos et näe lukea tekstiä itse, palaa taitto-ohjelmaan ja suurenna fonttia. Toista testaus kunnes fontti näkyy.”
Tämä on oikeasti ainut toimiva tapa, ellei graafista ohjeistusta ole jo tehty. Muista myös, et pysty arvioimaan kokoa koneella, sillä näytön koko on huomattavasti suurempi kuin kännykän. Eli tallenna kuva talteen, lähetä itsellesi vaikka sähköpostilla kännykkääsi ja katso sitä kännykän ruudulta. Jos et näe itse lukea pienintä tekstiä, teksti on liian pieni. Aika usein se ammattilaisillakin ensimmäisellä kierroksella on. Joten sitten viilataan ja testataan uudestaan. Koska sitähän somen sisällöntuotanto muutenkin on: jatkuvaa kokeilua ja siitä oppimista. Muistathan myös, että kaikilla ei välttämättä ole niin isoa näyttöä kännykässään kuin sinulla eli tee mieluummin suurempaa, kuin pienempää.
Ja jos kaipaat joskus jeesiä luottograafikolta, voit tilata Studio Behmiltä apua brändi-ilmeisiin. Pääset tutustumaan brändi-ilmeen palasiin täällä.
Joko olet lukenut tämän vinkkipostauksen?
Art directorin vinkit Poster-fontin käyttöön!
Visuaaliset ilmeet ja brändi-ilmeen freesaukset
Tilaa brändillesi visuaalinen ilme Studio Behmiltä.
Etsitkö art directoria tai mainostoimistoa brändi-ilmeen uudistukseen tai visuaalisen ilmeen konseptointiin aivan uudelle brändille? Vai etsitkö mainostoimistoa vain yhteen brändi-ilmeen palaseen? Mietitään juuri sinun brändisi tilanteeseen sopivat palaset mukaan!
Studio Behm on apunasi kaikissa näissä brändi-ilmeen palasissa ja kaikki työt onnistuvat laadukkaasti etänä niin yrityksille, liitoille kuin yhdistyksille, joilla on y-tunnus:
brändivärit / logosuunnittelu / brändifonttien haku / kuvalinjaus / brändikuvitukset ja graafiset elementit / graafisen ohjeistuksen eli brandbookin taitto ja päivitys
Kurkkaa lisää täältä.
Etsitkö art directoria tai kuvittajaa?
Tutustu Studio Behmin palveluihin täällä.
Etsitkö Studio Behmin portfoliota?
Lue lisää täältä!
Tule seuraamaan @studio_behm tiliä Instagramin puolelle!
Joko seuraat Studio Behmiä Instagramissa? Jos olet Studio Behmin sisältöjen fani ja haluat varmistaa, että näet somevinkkejä + art directorin visuaalisia vinkkejä jatkossakin, tule kurkkaamaan @studio_behm tili!
Instagram-tili @studio_behm on mainostoimisto Studio Behmin sometili, jossa sisältöä päivittää art director ja kuvittaja Niina Behm. Miksi Studio Behmiä kannattaa alkaa seuraamaan?
Jaan tilillä paljon vinkkejä sisällöntuottajille ja yrittäjille Instagramin uusista ominaisuuksista ja oikoreiteistä, jotka liittyvät Instagramin sisällöntuotantoon tai visuaalisuuteen juuri art directorin näkökulmasta. Olen tehnyt työkseni graafista suunnittelua ja visuaalista konseptointia yli 18 vuotta, Instagramiin jo yli 10 vuotta ja auttanut useita yrityksiä loistamaan brändin omalla äänellä juuri Instagramissa.
Löydät tililtä aina myös uusimmat tarjoukset ja vinkit graafisen suunnittelun ja visuaalisen ilmeen tilaamiseen. Autan yrityksiä, liittoja ja järjestöjä ympäri Suomen eli yrityksesi voi sijata missä päin Suomea tahansa. Postaukset voivat liittyä esim. brändiväreihin, fontteihin, logosuunnitteluun tai vaikka somesisältöjen luovaan ideointiin ja konseptointiin.
Oma taustani on aikakauslehtien AD:na ja autan yhä mediataloja, liittoja ja mainostoimistoja aikakauslehtien visuaalisuudessa niin painotuotteista somekonseptointiin. Jos aikakauslehtien tai brändi-ilmeiden aihepiiri kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti seurailla postauksia myös Instagramin puolella!
Vai oletko löytänyt minut kuvitusteni kautta? Teen kuvituksia kotimaisille brändeille ja nostan uusia kuvitustöitä usein myös Instagramin puolelle.