Viisi asiaa sometekemisessä, joiden murehtimisen voit lopettaa heti
KUULEN usein pienyrittäjiltä ja freelancereilta erilaisista peloista ja kynnyksistä, jotka ovat esteenä somen sisällöntuotannossa ja somepostausten julkaisuissa. Tunnistan itsekin sen olon, miten luovaan tekemiseen voi syntyä turhia kynnyksiä ja noiden pientenkin kynnysten takia välillä jättää tekemättä asioita, joissa saattaisi olla oikeasti hyvä. Haluankin yritykseni Studio Behmin kautta olla auttamassa mahdollisimman useaa yritystä ja tekijää noiden kynnysten ylittämisessä. Rohkaista tekemään enemmän juuri sinun brändisi ja kohderyhmän näköisiä postauksia, pokkana vaan! Yksi asia kerrallaan.
Näiden seuraavan 5 asian murehtimisen voit puolestaan lopettaa jo tänään.
SINUN EI TARVITSE:
1. Hioa Instagramin feedistä täydellistä sommitelmaa
Tätä pelätään usein ja kynnyksenä se on aivan turha. Koska Instagram on vahvasti visuaalinen paikka, ajatellaan, että jokaisen postauksen pitäisi Instagramin feedin puolella luoda jatkuvaa supertäydellistä visuaalista sommitelmaa, jossa kaikki palaset näyttävät keskenään kauniilta ja täydellisiltä. Ehei!
Jos et ole valokuvaaja tai muu visuaalisen alan tekijä, jolle Instagramin feed on samalla visuaalinen portfolio, sinun ei tarvitse käyttää aikaa näiden palapelien luontiin. Miksi? Suurin osa näkee tilisi postaukset aivan muualta kuin feedisi kautta. Toki brändin mukaisella visuaalisella ilmeellä on feedissäkin iso merkitys, mutta palapelikikkailuja paljon tärkeämpää feedissäsi on sisältö, joka kolahtaa kohderyhmään sekä bioteksti, joka auttaa kävijää menemään haluttuun paikkaan. Myös profiilikuva kannattaa laittaa kuntoon, sillä luot tärkeitä mielikuvia.
Jos feedin visuaalisuus on sinulle erityisen tärkeää, käytä aikasi silloinkin mieluummin siihen, että räätälöit feedin uudelle kävijälle mahdollisimman kiinnostavaksi ja käyttäjäystävälliseksi. Mieti silloin seuraavia kysymyksiä postauksia tehdessä. Tekeekö yksittäistä postausta mieli klikata, jos näet sen feedin kautta ilman tekstiä? Rajautuvatko kuvat oikein? Onko kuvissa näkyvät tekstit tarpeeksi suurella? Näkyvätkö otsikoiden värit tarpeeksi selkeästi?
Omaa feediä voi myös siivota, itse teen tätä usein. Jos joku postaus on ollut tiettyyn ajankohtaan sidottu ja nyt jo ilmeeltään tai jopa tiedoiltaankin vanhentunut, se kannattaa ehdottomasti poistaa feedistä. Mutta se, mikä on mielestäni aivan älytöntä, on jättää postaamatta jotain kiinnostavaa ja ajankohtaista sisältöä siksi, että se ei sovi feedissä viereisen postauksen kanssa täydellisesti yhteen.
SINUN EI TARVITSE:
2. Jättää julkaisematta, koska postaus ei ole vielä täydellinen
Yksi minun omaan sometekemiseeni eniten vaikuttanut oivallus on ollut se, että jokainen julkaistu somepostaus on tehokkaampi kuin se, jonka jätän kokonaan tekemättä. Tämä on niin totta! Somen tekeminen on pitkälti vuorovaikutusta, ei yksisuuntaista täydellisesti hiotun sisällön luomista. Muut haluavat nähdä ja tietää, mitä sinun yrityksellesi kuuluu, mitä palveluja tarjoat ja että ylipäätänsä olet auki. Muut eivät ajattele sitä, onko sinun storyssa kirjoitusvirhe, mikä filteri kuvassa on tai millä kameralla, kännykällä tai ohjelmalla postaus on tehty. Tärkeintä on, että aloitat rohkeasti kokeilemaan. Hyödynnä appeja, kokeile rohkeasti eri sisältöjä ja muista kysyä myös kohderyhmältäsi, mikä heitä kiinnostaa.
Sen sijaan, että viilaat kaikkea pitkään ja hilloat luonnoksia pöytälaatikossa, kannustan tekemään myös somepostauksia välillä nopeammin. Näin myös opit nopeammin, mikä toimii ja mikä ei. Kurki kuitenkin tasaisin väliajoin statistiikkaa ja ota ylös opit. Itse käyn läpi statistiikkaa tarkemmin kerran kuussa, jonka jälkeen listaan ideoita, joita kannattaa tehdä lisää sekä postauksia, joihin ei kannata käyttää aikaa jatkossa. Näin hion samalla omaa somestrategiaani ja pidän huolta siitä, että somen ääni vastaa yritykseni brändiääntä. Mitä olen oppinut statistiikkaa seuraamalla? Sen, että sometekemisessä voi rinnakkain tehdä asioita suunnitelmallisesti ja spontaanisti. Joskus ne kaikkein kattavimmat ja oivaltavimmat somesisällöt syntyvät nopeasti.
”Löysin ilon sometekemiseen heti kun lopetin tilini vertailun muihin.”
SINUN EI TARVITSE:
3. Piilottaa omaa persoonaa ja ääntä
Löysin oman ilon sometekemiseen sinä päivänä, kun älysin, että minun ei kannata verrata itseäni tai tiliäni muihin. Tärkeintä onkin tehdä sellaista sisältöä, jolla saat kerrottua ja näytettyä juuri sinun ääntäsi, palvelujasi ja tuotteitasi, juuri sinun näköiselläsi tavoilla. Sinun äänesi on aina sinun oma. Itse asiassa tilin personaallisuus on somessa yksi vahva erottautumiskeino.
Olen oppinut vuosien varrella, että usein parhaiten orgaanista kattavuutta saavat somepostaukset ovat sellaisia, joissa näkyy ihminen. Ja onhan se täysin loogista: näin tili tulee paljon lähemmäksi. Mutta sinä voit itse päättää, mitä sinä näytät ja kerrot. Ja yksi postaus kerrallaan näyttää sinun ääntäsi. Autan tosi mielelläni miettimään, mikä sinun juttu somessa voisi olla.
SINUN EI TARVITSE:
4. Odottaa kiireetöntä hetkeä aloittaa sometekeminen
Todennäköisesti sellaista hetkeä ei tule, ellet itse tee sille aikaa. Minulle on auttanut se, että olen alkanut bookkaamaan kalenteriin hetkiä, kun tuotan sisältöä someen. Kun olen siirtänyt tekoajan kalenteriin, en enää jossittele tai stressaa tekemättömiä asioita. Kynnys aloittamiseen katoaa heti. Ja kun teen kerralla postauksia talteen, minulla on jemmassa postauksia, joita voin postata myöhemmin tai ajastaa säännöllisesti sopivaan hetkeen. Ajastuksen teen myös ilmaisohjelmilla. Listaan myös jatkuvasti ylös inspiroivia aiheita. Yritän jatkuvasti nopeuttaa ja helpottaa sometekemistäni eri keinoin. Hyödynnän mm. kännykkäappeja ja pidän hashtag-listoja kännykän muistiinpanoissa. Näin en joudu näpyttelemään niitä joka kerta uudelleen.
Yritän olla myös itselleni armollinen. Jos yrityksen kanssa tulee kiirepiikkejä, en stressaa silloin liikaa somesta. Joskus joutuu laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Silloin totta kai prioat niitä asioita, joilla saa laskut maksettua. Mutta muista niissä kiireisissä hetkissä tuo vinkki numero kaksi: kaikkien postausten ei tarvitse olla pitkään hiottuja. Jos sinulla on vain hetki aikaa, tee kevyempi postaus storeihin ja kysy vaikka seuraajiltasi, millaista sisältöä he haluaisivat tililläsi nähdä?
”Lopulta tärkeintä on vain aloittaa. Kaikkea ei tarvitse osata kerralla.”
SINUN EI TARVITSE:
5. Osata itse aivan kaikkea
Sinun ei tarvitse tehdä hampaat irvessä somea tai tietää kaikkia algoritmin muutoksia. Jatkuvien muutosten painon alle on niin helppo jäädä. Algoritmit muuttuvat jatkuvasti ja sen myötä monet vinkit vanhenevat tosi nopeasti, esim. miten tiheästi kuuluu postata ja mitä ominaisuutta käyttää. Pärjäät pitkälle, kun postaat mahdollisimman säännöllisesti ja teet sisältöä, joka kolahtaa kohderyhmääsi. On hyvä välillä pitää inspiroitumispäiviä, opetella uusia taitoja ja hioa suunnitelmaa. Listaa tavoitteitasi ja kehitysideoita ylös ja huomaat, että sisällön tekeminenkin on sen jälkeen paljon motivoivampaa.
Kaikkea ei tarvitse myöskään osata itse. Esimerkiksi logosuunnittelu kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaisgraafikon suunniteltavaksi, joka osaa tulkita brändisi ja kohderyhmäsi ääntä sekä osaa huomioida logossa sen, että se erottuu varmasti pienissä somen profiilikuvissa edukseen. Studio Behmin kautta saat tilattua yrityksellesi logon, joka on räätälöity myös suoraan eri sometilien profiili- ja kansikuvia varten sopivaksi. Autan mielelläni myös esim. yhdistyksiä ja järjestöjä hiomaan somepostausten visuaalista ääntä yhdenmukaiseksi useaa tekijää varten. Tai kaipaatko juhlapyhää varten someen korttia tai kaunista kuvaa, jossa näkyvät selkeästi yrityksesi aukioloajat, yhteystiedot, kartta tai vaikkapa lounasmeny? Studio Behmin kautta löydät luottograafikon myös näihin!
Lopulta tärkeintä on vain aloittaa. Kaikkea ei tarvitse osata kerralla ja aina voi kysyä neuvoa. Vaikka puhun sosiaalisesta mediasta usein visuaalisuus edellä, uskon kuitenkin, että tärkeintä on tehdä kohderyhmälle tarkoitettua sisältöä, kokeilla uutta ja hioa matkan varrella tekemistä sen mukaan, mikä toimii ja mikä ei. Älä siis turhaan jännitä aloittamista vaan julkaise pokkana vaan! Aloitetaanko yhdessä?
Yksi asia kerrallaan.
Niina Behm, graafinen suunnittelija ja somevalmentaja Studio Behm
Uusi logo haaveissa? Lue blogipostaus logon suunnitteluprosessista ja tilaa omasi Studio Behmiltä.
Kurkkaa lisää täältä!
Haluatko tilata kuvituksia tai graafista suunnittelua? Kurkkaa portfoliostani työnäytteitä.
Lue lisää täältä!