Art directorin vinkit: Instagramin uusi fontti nimeltä Poster, miten sitä kannattaa käyttää Instagramin tarinoissa ja mitä kannattaa välttää?
Joko sinulla näkyy Instagramin tarinoissa uusia fontteja ja uusia tapoja animoida tekstejä? Studio Behmin art directorina fontit kuuluvat jokapäiväiseen työarkeeni ja tällä kertaa jaankin AD:na vinkit yhdestä näistä uusista Instagram-fonteista nimeltä Poster. Kerron myös, milloin tuota fonttia en käyttäisi tai jos tarinaan tarvitaan toinenkin fontti, mikä Poster-fontin rinnalle mielestäni sopii.
Ohje on kirjoitettu 20.8.2024, päivitetty 1.9.2024
Joko uudet fontit näkyvät Instagram-tilisi tarinoissa?
Eikö uudet fontit näy vielä tarinoissa? Ei huolta, päivitys on tuore ja kaikilla tileillä uudet fontit eivät vielä näy. Itselläni on tällä hetkellä käytössä kaksi Instagram-tiliä, joissa vasta toisessa näkyvät uudet fontit (ne tulivat näkyviin elokuussa 2024). Edit. Myös toiselle tilille fontit tulivat näkyviin elokuun lopussa 2024.
Uusien fonttien lisäksi tarinoissa näkyy myös uusia tapoja animoida tekstiä. Kun ennen tekstin animointi sijaitsi esim. Iphonessa ruudun yläreunassa, nyt animaatiopainikkeet sijaitsevat tarinoissa alempana, samalla rivillä, mistä pystyy valitsemaan mm. fontin nimen, värin ja haluaako laittaa tekstin taustalle laatikon.
Mutta tosiaan: toisella tililläni näkyy vielä ne vanhat fontit ja valikot. Kummallakin tilillä uudet fontit, myös kyseinen Poster-fontti näkyy kuitenkin jo reelsien eli kelojen puolella, myös nämä tulivat näkyviin elokuussa 2024.
Uudet ominaisuudet eivät tule siis kaikille käyttäjille samaan aikaan vaan vähitellen. Joissakin ominaisuuksissa on saattanut olla kuukausienkin väli. Itse saan usein uudet ominaisuudet nopeammin näkyviin sille tilille, jolla olen testannut uusia ominaisuuksia vuosien varrella ensimmäisten joukossa. Eli aktiivisella uusien ominaisuuksien kokeilulla saatat nopeuttaa sitä, että seuraavatkin ominaisuudet tulevat sulle nopeammin.
Mutta mitä itse aion tehdä, että saisin näkyviin myös toiselle tilille nuo uudet Instagram fontit? Ei tässä voi oikeastaan tehdä kuin kaksi asiaa: odottaa kärsivällisesti ja muistaa aina aika ajoin päivittää Instagramin päivitykset kuntoon. Ja sillä välin hyödynnän somen sisällön tuotannossa aiempia fontteja. Koskaan yksikään postaus ei ole yhdestä fontista kiinni!
Edit. Myös toiselle tilille fontit tulivat näkyviin elokuun lopussa 2024!
Vinkit uuden Poster-fontin käyttöön Instagramin tarinoissa
Lähdetään tietenkin liikkeelle siitä, että vain sinä (tai brändisi AD) tietää, minkä tyyppiset fontit ja visuaalinen ilme brändillesi sopii. Fonttien tyyli ja tarkat fonttien nimetkin on saatettu määritellä jo brändisi graafiseen ohjeistukseen mukaan. Tai jos käytät fontteja tällä hetkellä vähän satunnaisesti eri paikoista ja fiiliksen mukaan, voit kysäistä visuaalisen ilmeen konsultaatioapua brändillesi fonttien valintaan vaikka art directorilta täältä! Aivan jokaisella brändillä kannattaa tänä päivänä olla linjattuna myös se, mitä fontteja käytetään myös Instagramin omien fonttien puolelta, jos sisältöjä tehdään aktiivisesti tarinoiden puolelle! Aivan jokaiselle brändille tämä Poster-fonttikaan ei tietenkään käy. Mutta jos Posterin ystävällinen ja kauniin pyöreä fontti toimii brändi-ilmeessäsi ja olet kaivannut tämän kaltaista fonttia Instagramin omien fonttien joukkoon, kurkkaa alta tarkempia vinkkejä sen käyttöön!
Kyseessä on Instagram-fontti, joka soveltuu täydellisesti otsikkofontiksi.
Fontin nimi poster (eli juliste) kertoo jo paljon. Jos olisit graafinen suunnittelija, joka suunnittelee julistetta, eikö niin, että julistekäytössä fontin koko kannattaisi olla normaalia suurempi, näin se näkyy myös julistetta kauempaa katsovalle? Poster-fontin paksut muodot ovatkin selkeitä lukea juuri silloin, kun fonttia käytetään isolla fonttikoolla. Itse pitäisin siis fonttikoon aina tämän fontin kanssa suhkot isona ja rivimääränkin ehkä maksimissaan 9-10 rivissä. Tietenkin jos sanat ovat lyhyitä ja fonttikoko on iso, rivimääräkin voi olla vain 1-5 riviä.
Testaa Poster-fonttia myös isoilla kirjaimilla otsikoihin ja esiriveihin.
Kannattaa myös kokeilla, miltä kirjaimet näyttävät, jos kirjoitat ne isoin kirjaimin eli caps lock päällä. Tässä yllä olevassa esimerkissä testasin isoja kirjaimia sekä kysymysmuodossa olevaan otsikkoon, että esiriviin, jossa lukee ART DIRECTORIN VINKIT. Välistys ei ole kaikista kaunein näin isoilla kirjaimilla kirjoitettuna, eikä sitä välistystä pysty näin Instagramissa harmillisesti säätämään (ehkä jonain päivänä vielä voi, heitän art directorin haaveen ilmaan), mutta isoja kirjaimia kannattaa ehdottomasti testata juuri Instagramin tarinoiden lyhyissä otsikoissa ja kysymyksissä.
Isoin kirjaimin eli versaalein kirjaimin voit testata myös ns. esiriviä tai vinjettiä, jos haluat laittaa otsikon päälle pari lyhyttä sanaa. Huom. jos laitat esirivin, pidä sanat lyhyenä ja esirivi yksirivisenä. Testaa myös etukäteen, näkeekö niitä pienempiä sanoja varmasti lukea kännykän ruudulta.
Kaikista eniten suosittelen Poster-fonttia lyhyisiin nostoihin ja sitaatteihin.
Tämä fontti on kuin luotu lyhyisiin napakoihin nostoihin ja sitaatteihin, jotka näkyvät ilman taustalaatikkoakin valokuvien ja videoiden päällä. Voit myös maalata jonkun sanoista, kuten minä tuossa yllä ja laittaa jonkun sanoista eri värillä.
Instagramin Poster-fontilla taitetun sitaatin voit joko keskittää tai tasata sen yllä olevalla tavalla vasemmalle (toki myös oikealle tasaus on mahdollista, mutta se on vaikealukuinen, jos rivejä on useita). Tuo vasemmalle tasaus näyttää kauniilta siinä tapauksessa, jos sitaatin eri rivit ovat suunnilleen saman pituisia keskenään. Ja jos haluat taittaa sitaatin kuten minä sen art directorina tekisin, leikkaa kirjoittamastasi tekstistä ensimmäinen hipsu eli ”-merkki ja siirrä se ensimmäisen kirjaimen vasemmalle puolelle.
Näitä Instagramin tarinoiden fontteja käyttäisin noston alapuolella nimessä tai lähteessä Poster-fontin sijaan.
Sitaatin alle tulevaan nimeen laittaisin jonkun toisen fontin kuin Poster-fontin, esim. Instagramin tarinoista löytyvän Classic-fontin, joka löytyy esimerkistä yläpuolelta. Miksi vaihdan fonttia saman tarinan sisällä? Tuo Poster-fontti on hankalalukuinen kun se on tarinoissa pienellä koolla. Kerron siitä lisää alempana. Sen sijaan tuo Classic-fontti on selkeä ja siinä on tarpeeksi vahvat muodot, että se erottuu myös pienempänä. Mutta koska jokaisessa tarinassa on taustalla eri kuva tai video, ainut tapa, millä pystyt varmistamaan fontin näkyvyyden ja luettavuuden on miettiä, näetkö lukea sen itse kiireessä pieneltä kännykän näytöltä? Tai näkisikö esim. ystäväsi tai vanhempasi, jolla on huono lähinäkö lukea myös pienemmän rivin? Jos ei, suurenna fonttikokoa!
Testasin, että tummalla tasaisella taustavärillä tuon Poster-fontin kanssa käy myös Instagramin tarinoiden uusista fonteista fontit nimeltä Directional (se, jossa isot selkeät kirjaimet) ja Modern (siinä on hieman laihempi leikkaus, joten suosittelen pitämään fonttikoon vähän suurempana).
Missä asioissa kannattaa sitten olla tarkka, kun käytät tarinoissa Poster-fonttia?
Sitten päästään aiheeseen, miten Poster-fonttia ei kannata tarinoissa käyttää tai oikeastaan missä asioissa kannattaa olla tämän fontin kanssa tarkkana. Tuosta fontista on tullut nimittäin jo lyhyessä ajassa tosi suosittu, ja ymmärrän sen hyvin, koska sen muotokieli on sympaattinen ja modernimpi kuin mikään vanhoista Instagramin omista fonteista. Mutta samalla huomaan, että fonttia käytetään paljon tilanteissa, joihin se ei välttämättä ole paras valinta. Ja se harmittaa ja sen takia halusin tämän vinkkipostauksen tehdäkin!
Poster-fontin paksut muodot eivät toimi pitkissä teksteissä eli sellaisissa, joissa tarina on täynnä useamman kappaleen verran tekstiä. Eli jos esim. tekstität itse videota tarinoihin, käytä Poster-fonttia ainoastaan napakoiden lyhyiden sanojen ja lyhyiden lauseiden kanssa per slide, ei niin, että sanoitat videon päälle tekstiä tällä fontilla useamman kappaleen verran ja joudut laittamaan fonttikoon ihan minimiin. Ja asiaa ei ratkaise se, että laitat taustalle mustan tai valkoisen taustalaatikon. Fontti ei vaan ole tarkoitettu pitkiin teksteihin.
Yllä näet EI NÄIN-esimerkin.
Ja jos luet nyt tuota tekstiä ja mietit, että kyllähän minä tämän vielä tästä näen. Muista silloin, että harvassa tarinassa taustan ja otsikon välillä on noin selkeä kontrasti. Ja muista myös, että että kaikilla ei ole välttämättä yhtä hyvä näkö kuin sinulla. Kännykän näyttöjä on myös erikokoisia. Vaikka sinulla olisi iso näyttö ja hyvä näkö, ei välttämättä kaikki kohderyhmäsi tarinoita katsojat näe tekstiäsi lukea. Pitkän tekstin ei ole tarkoitus olla haastavaa lukea.
Oli tarinan fontti mikä tahansa, aina kannattaa harkita pitkän tekstin jakamista useampaan eri tarinaan. Sama koskee feedin puolelle julkaistavia postauksia. On paljon fiksumpaa jakaa pitkä tekstisisältö useampaan eri kuvaan kuin tykittää yksi kuva täyteen.
Kurkkaa lisävinkki suoraan Instagramin puolelta:
Oikoreitti tarinoihin: itse tehdyt suomenkieliset nostotekstit!
Oletko kyllästynyt siihen, että giffeistä ei vaan löydy oikeanlaista GIF-tarraa, jossa olisi oikeat värit ja teksti täsmänä vieläpä suomeksi?
Art directorina ja yrittäjänä tiedän, että kaikki oikoreitit brändin näköiseen sisältöön ovat kultaa ja siksi teen tarinoiden pienet tekstinostot nykyisin itse tarinaa tehdessä, enkä hukkaa aikaa giffien kahlaamiseen. Nyt kun Instagram lisäsi fonttivalikoimaansa Poster-fontin, se fontti toimii aivan täydellisesti tähän tarkoitukseen! Se on sopivan muotoinen pallona tekstin alla ja tarpeeksi pullea tekstinä, että se erottuu nostomaisesti tarinoissa. Pallo löytyykin yllättävästä paikasta!
Kurkkaa Studio Behmin Instagramin tililtä ohjeet, miten sen teen!
Visuaaliset ilmeet ja brändi-ilmeen freesaukset
Etsitkö art directoria tai mainostoimistoa brändi-ilmeen uudistukseen tai visuaalisen ilmeen konseptointiin aivan uudelle brändille? Vai etsitkö mainostoimistoa vain yhteen brändi-ilmeen palaseen? Mietitään juuri sinun brändisi tilanteeseen sopivat palaset mukaan!
Studio Behm on apunasi kaikissa näissä brändi-ilmeen palasissa ja kaikki työt onnistuvat laadukkaasti etänä niin yrityksille, liitoille kuin yhdistyksille, joilla on y-tunnus:
brändivärit / logosuunnittelu / brändifonttien haku / kuvalinjaus / brändikuvitukset ja graafiset elementit / graafisen ohjeistuksen eli brandbookin taitto ja päivitys
Kurkkaa lisää täältä.
Tule seuraamaan @studio_behm tiliä Instagramin puolelle!
Joko seuraat Studio Behmiä Instagramissa? Jos olet Studio Behmin sisältöjen fani ja haluat varmistaa, että näet somevinkkejä + art directorin visuaalisia vinkkejä jatkossakin, tule kurkkaamaan @studio_behm tili!
Instagram-tili @studio_behm on mainostoimisto Studio Behmin sometili, jossa sisältöä päivittää art director ja kuvittaja Niina Behm. Miksi Studio Behmiä kannattaa alkaa seuraamaan?
Jaan tilillä paljon vinkkejä sisällöntuottajille ja yrittäjille Instagramin uusista ominaisuuksista ja oikoreiteistä, jotka liittyvät Instagramin sisällöntuotantoon tai visuaalisuuteen juuri art directorin näkökulmasta. Olen tehnyt työkseni graafista suunnittelua ja visuaalista konseptointia yli 18 vuotta, Instagramiin jo yli 10 vuotta ja auttanut useita yrityksiä loistamaan brändin omalla äänellä juuri Instagramissa. Nostan Instagramiin välillä myös ilmaisia värivinkkejä väriarvoineen, joita voit hyödyntää myös omassa sisällöntuotannossasi!
Löydät tililtä aina myös uusimmat tarjoukset ja vinkit graafisen suunnittelun ja visuaalisen ilmeen tilaamiseen. Autan yrityksiä, liittoja ja järjestöjä ympäri Suomen eli yrityksesi voi sijata missä päin Suomea tahansa. Postaukset voivat liittyä esim. brändiväreihin, fontteihin, logosuunnitteluun tai vaikka somesisältöjen luovaan ideointiin ja konseptointiin.
Oma taustani on aikakauslehtien AD:na ja autan yhä mediataloja, liittoja ja mainostoimistoja aikakauslehtien visuaalisuudessa niin painotuotteista somekonseptointiin. Jos aikakauslehtien aihepiiri kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti seurailla postauksia myös Instagramin puolella!
Vai oletko löytänyt minut kuvitusteni kautta? Teen kuvituksia kotimaisille brändeille ja nostan uusia kuvitustöitä usein myös Instagramin puolelle.
Tiesitkö: Studio Behm auttaa yrityksiä Instagramin visuaalisessa brändäyksessä & graafisessa suunnittelussa
Studio Behmin graafisen suunnittelun palvelut Instagramiin
Fontit ja värit Instagramiin (Jos ne puuttuvat kokonaan/ovat unohtuneet alkuperäisestä brändioppaasta/printin fontit eivät taivu someen)
Brändiopas somekulmalla (Josta voi helposti kurkata, mikä värikoodi, mikä fontin nimi ja koko, suoja-alue jne.)
Template-pohjat eli Instagram-mallipohjat (indd- ja psd-muotoihin, huom. ei Canva-pohjia)
Postausvalmiit kuvat Instagramiin (Eli autan myös postausten ideoinnissa ja kuvahaussa)
Someen soveltuvat logot (Ei siis niitä ohuita kaunoja, joita ei kukaan näe profiilikuvista)
Somemainosten taitto sisältäen myös kuvahakua & kuvankäsittelyä
Instagram-tarinoiden konseptointi (esim. mitä Ig-fontteja suosittelen brändillesi)
Kohokohtien kansikuvat ja kuvitukset
Vektori- ja kollaasikuvitukset ja GIF:t someen
Lisätietoa, esimerkkitöitä ja suosituksia Studio Behmin Instagramiin suunnatuista visuaalisista palveluista löydät täältä www.studiobehm.fi/instagram-artdirector
Etsitkö luottograafikkoa, taittajaa tai kuvittajaa? Kurkkaa työnäytteitäni portfoliosta.
Lue lisää täältä!
Uusi logo haaveissa yritykselle? Lue täältä lisää Studio Behmin logopaketeista.
Kurkkaa lisää täältä!
Haussa kokenut lehtien taittaja aikakauslehden taittoon tai kaipaatko apua kuvahakuun brändillesi?
Etsitkö kokenutta graafista suunnittelijaa tai art directoria avuksi taittotyöhön, kuvaeditointiin tai kuvankäsittelyyn? Tai art director-tasoista graafista suunnittelijaa tuuraamaan omaa taittotiimiä tai vetämään lehtiuudistusta? Tai kenties taittamaan oppaan saavutettavaan muotoon? Studio Behm auttaa yrityksiä etänä esitteiden, katalogien ja lehtien visuaalisuudessa. Studio Behmin kautta onnistuu niin luova ideointi, kuvahaku, kuvaeditointi, kuvankäsittely, taitto, painoon laitto, somekuvien versiointi, uutiskirjekuvien versiointi jne.
Olen tehnyt painotuotteiden graafista suunnittelua ja taittoja mm. näille brändeille: Trendi / HS Meidän Perhe / Kauneus ja Terveys / Vauva / Glorian Antiikki / Genero / Kotkan matkailu / Nokia / Psoriasisliitto / Kodin Kuvalehti / Tapiola / Roche / Gloria /
Pääset tutustumaan Studio Behmin mediataloille ja lehtibrändeille suunnattuihin palveluihin täältä.
Saavutettavien pdf-muotoisten oppaiden ja raporttien taittojen tilaamisesta olen kerännyt lisätietoa tänne.
Vai kaipaatko johonkin viestintään, mainontaan tai julkaisuun modernia kuvitusta? Kurkkaa Studio Behmin kuvitusportfolio täältä.
Tuliko mieleen taittotyö, johon kaipaisit apua? Kysy lisää matalalla kynnyksellä!