Mitä hyötyä brandbookista eli graafisesta ohjeistuksesta on yrityksen arjessa?

 

Oletko tilaamassa visuaalista ilmettä mainostoimistolta ja mietit, kannattaako mukaan tilata myös brandbook eli graafinen ohjeistus? Olen itse työskennellyt art directorina ja graafisena suunnittelijana brändien kanssa, joissa on ollut brandbook ja myös sellaisissa, joissa sitä ei ole ollut. Avaan tässä blogitekstissä tilanteita, joissa brändisi hyötyy brandbookista!

Mikä on brandbook eli graafinen ohjeistus, mihin yritys sitä tarvitsee ja kenelle siitä on hyötyä? Studio Behmin art director Niina Behm vastaa.

Mikä on brandbook ja mitä kaikkea se voi sisältää?

Aloitetaan siitä, mikä brandbook eli brändiopas on? Brandbook eli graafinen ohjeistus on yrityksen visuaalisen ilmeen käsikirja eli työkalu, joka helpottaa ja nopeuttaa graafista suunnittelua yrityksen arjessa. Siihen on koottu kaikki se konkreettinen tieto brändisi visuaalisen ilmeen yksityiskohdista, joita brändi-ilmeen uudistuksessa on brändillesi luotu. Brandbookin tärkein tarkoitus on auttaa heitä, jotka viestivät brändisi ilmettä käytännön arjessa taitoin, kuvin, videoin ja kuvituksin. Itse näen brandbookin erittäin hyödyllisenä käytännön työkaluna, ikään kuin pikaoppaana, josta voin graafikkona tarkistaa esim. mitkä ovat brändivärin tarkat väriarvot, mitä fonttia brändi käyttää otsikoissa tai sopiiko kaikkiin taittoihin tietty logoversio. Brandbook säästää siis konkreettisesti aikaa, sillä eri asioita ei tarvitse alkaa selvittelemään eri paikoista tai eri henkilöiltä.

Brandbook myös varmistaa, että yrityksen visuaalinen ilme pysyy yhtenäisenä ja tunnistettavana kaikessa viestinnässä, oli kyseessä painotuote, verkkosivut, mainos tai somesisällöt.

Brandbook on usein pdf-tiedosto, jonka voi ketterästi jakaa eteenpäin sähköpostitse tai yrityksen intrassa. Jossakin tilanteissa brandbook voi olla myös julkinen, jolloin pdf-tiedoston pystyy lataamaan itselleen yrityksen nettisivuilta.

Brandbook voi sisältää mm. seuraavia palasia (riippuen siitä, millaisia asioita brändille on määritelty)

  • Logo ja sen variaatiot: jos logoversioita on useita, on paljon nopeampaa kurkata suoraan brandbookista, missä tilanteessa pitikään käyttää tekstilogosta vaikka juuri kaksirivistä versiota. Studio Behmin tekemistä brandbookeista löydät logolle myös suoja-alueen. Suoja-alue näyttää tällöin konkreettisen esimerkin ja mittojen avulla, miten paljon taitossa kannattaa jättää logon ympärille tilaa. Näin esim. lehti-ilmoituksen tai somemainoksen taittaja pystyy varmistamaan, että logon ympärillä on taitossa riittävästi tilaa, eikä logo jää liian lähelle muita elementtejä kuten tekstejä, kuvia, muiden yritysten logoja tai vaikka alustan omia ikoneja. Tämä etukäteen määritelty tieto suoja-alueen koosta parantaa siis logon luettavuutta ja erottuvuutta brändin viestinnässä.

  • Brändivärit: brandbookista näet brändille määritellyt värit värilaatikkoina sekä myös tarkoin väriarvoin. Usein brändivärit on määritelty brandbookiin kolmella eri väriarvolla: cmyk-arvoin (soveltuvat painotuotteisiin) ja rgb- ja hex-arvoin (soveltuvat digi- ja sometaittoihin). Vinkki: kun tilaat brändivärit ja brandbookin Studio Behmiltä, saat lisäksi myös ylimääräisen somekuvan väreistä. Tästä kuvasta on tällöin helppo noukkia brändille määritelty väri esim. Instagramin tarinoiden taustalle pipetti-työkalun avulla.

  • Typografia eli brändifontit: brandbookissa listataan yrityksen fontit leikkauksineen ja kerrotaan niiden käyttötavoista. Käyttötapojen laajuus brandbookissa sovitaan yhdessä aina tarjousta tehdessä. Mutta tärkein tieto on fonttien nimet ja leikkaukset, näin brändin taittojen tekijä osaa etsiä tai asentaa käyttöönsä juuri oikeat fontit.

  • Kuvamaailma eli kuvalinjaus: tämä ei ole läheskään aina brandbookeissa mukana, mutta on erittäin hyödyllinen palanen. Sen avulla määritellään, millaiset kuvat eli sekä valokuvat ja kuvitukset kuvaavat parhaiten yrityksen brändi-ääntä. Jos tilaat kuvalinjauksen Studio Behmiltä, autan miettimään, millaista sisältöä, tunnelmaa ja rajausta kuvissa voisi juuri sinun brändilläsi olla ja voit hyödyntää kuvalinjausta esim. somekuvia suunnitellessa tai briefatessa ammattikuvaajaa tai kuvittajaa. Löydät lisätietoja kuvalinjauksen sisällöistä täältä.

  • Graafiset elementit: näitä ovat esim. erilaiset viivat, muodot ja muut koristeelliset yksityiskohdat, joita on mietitty brändille brändi-ilmettä laatiessa. Esim. somekuvassa näkyvä kulmaelementti tai pallo.

  • Muut tärkeät brändi-ilmeeseen liittyvät tiedot: brandbook alkaa usein tärkeillä tiedoilla yrityksen visuaalisesta äänestä (välttelen itse projekteissa vieraskielisiä termejä, mutta tätä voi kutsua myös termillä tone of voice). Esim. Studio Behmin projekteissa ensimmäisiltä sivuilta löydät ne brändi-ilmeen aloituspalaverissa tai workshopissa yhdessä linjatut tärkeät brändi-ilmeen sanat. Mitä brändi-ilmeellä halutaan viestiä? Brandbookissa voidaan aukaista lyhyesti myös brändin kohderyhmää eli kenelle visuaalista viestintää tehdään? Usein brandbook sisältää myös sen henkilön yhteystiedot, jolta voit kysyä lisätietoja, jos brandbookista ei löydy vielä vastausta johonkin täsmäkysymykseen. Tätä yhteystietoa voi myös päivittää, jos yrityksen sisällä tapahtuu muutoksia!

Mainostoimisto Studio Behmiltä saat tilattua art directorin apua brändi-ilmeen eri palasiin: autan logosuunnittelussa, brändiväreissä, fonttihaussa, kuvalinjauksessa ja myös brandbookin luonnissa.

Puuttuuko brändiltäsi oma brandbook?

Tutustu Studio Behmin visuaalisen ilmeen palveluihin täällä.


Ketkä kaikki hyötyvät brandbookista brändin arjessa?

Brandbook eli graafinen ohjeistus ei ole suunnattu pelkästään graafikoille tai markkinointitiimille vaan siitä hyötyvät kaikki, jotka työskentelevät yrityksen viestinnän, markkinoinnin ja mainonnan parissa. Kun ohjeistus on koottu yhteen helposti jaettavaan paikkaan myös eri yhteistyötahot pystyvät luomaan brändille yhtenäistä ja brändin mukaista sisältöä. Jos brändi-ilme alkaa näyttää esim. somessa sillisalaatilla, joka huokuu enemmänkin jokaisen tekijän omaa visiota, asia johtuu luultavasti siitä, että brändiopasta ei ole tai se on unohtunut jakaa kaikille, jotka sitä työssään tarvitsevat.

Graafisesta ohjeistuksesta hyötyvät kaikki, jotka työskentelevät yrityksen viestinnän, markkinoinnin ja mainonnan parissa:

  • Painotalot: paino saa brandbookin avulla selkeän ohjeistuksen väreistä, fonteista ja logoista, jolloin lopputuote on varmasti yrityksen ilmeen mukainen, eikä vastaan tule ikäviä yllätyksiä.

  • Oman tiimin tekijät: Sisäisessä viestinnässä esimerkiksi markkinointimateriaaleja suunnittelevilla henkilöillä on brandbookin avulla selkeä ja aina helposti saatavilla oleva ohjeistus, joiden avulla taitot on helppo ja nopea tehdä ilman epävarmuutta, ovatko valitut asiat esim. fontit tai värit varmasti oikeanlaiset. Brandbookista hyötyvät siis laajasti muutkin kuin graafikot: myös tuottajat, sometuottajat, toimittajat sekä viestinnän ja markkinoinnin ammattilaiset.

  • Kesätyöntekijät, tuuraajat ja uudet työntekijät: Tämä on yksi niistä tilanteista, joita ei tule ehkä ajateltua etukäteen. Miten paljon hiljaista tietoa onkaan yrityksen omilla työntekijöillä brändin visuaalisesta äänestä. Mutta kun tulee lomakausi, joku sairastuu tai työntekijä vaihtuu, on paljon helpompaa varmistaa, että kaikki tärkeä tietoa on nopeasti eteenpäin jaettavan brandbookin välissä, kuin käyttää visuaalisen ilmeen koulutukseen aikaa.

  • Ulkopuoliset sisällöntuottajat ja freelancerit: Graafikot, nettisivujen suunnittelijat, ulkopuoliset markkinointitoimistot, mainostoimistot, copywriterit, somesisällöntuottajat, valokuvaajat, videokuvaajat ja kuvittajat hyötyvät kaikki graafisesta ohjeistuksesta, koska se antaa heille konkreettisia ja selkeitä ohjeita siitä, millaista visuaalista kieltä heidän tulee töissään noudattaa. Tämä säästää myös valtavasti aikaa (ja rahaa), sillä taaskaan kukaan yrityksen sisällä ei joudu kahlaamaan kaikkia tietoja yksittäisistä paikoista läpi ja antamaan yleisbriefiä freelancerille. Sen sijaan on paljon helpompaa välittää brandbook mailitse ja keskittyä sen jälkeen juuri kyseisen työn tarkempaan briefiin!

Brandbook on siis yrityksen visuaalisen identiteetin pikaopas, joka tuo ilmeeseen yhtenäisyyttä ja selkeyttä ja sen avulla säästät niin aikaa kuin rahaa!


Muut art directorin vinkit graafisen ohjeistukseen liittyen

Mainostoimisto Studio Behmiltä saat tilattua art directorin apua brändi-ilmeen eri palasiin: autan logosuunnittelussa, brändiväreissä, fonttihaussa, kuvalinjauksessa ja myös brandbookin luonnissa.

Brändien apuna toimii art director Niina Behm, Studio Behm.

  • Vinkki 1: Graafisen ohjeistuksen voi toimittaa mainostoimistolle tai freelancergraafikolle jo tarjousvaiheessa! Itse näin graafisen suunnittelun yrittäjänä kannustan ehdottomasti napakan brandbookin toimitukseen jo tarjousvaiheessa, jos sellainen on olemassa. Tällöin säästyy myös aikaa kummaltakin osapuolelta työn alussa. Teen itse paljon taittotöitä kotimaisille brändeille ja aivan ensimmäinen kysymykseni tarjouspyynnön jälkeen onkin, mitä kaikkia brändi-ilmeen elementtejä brändillä on jo valmiina vai tarvitaanko työhön sisällyttää mukaan esim. värimäärittelyä, fonttihakua jne. Myös logosuunnitteluprojekteissa auttaa tieto, mitä kaikkea brändi-ilmeelle on jo määritelty. Mikä on se visuaalinen ympäristö, jonka sisälle logoa aletaan ideoimaan ja piirtämään? On siis superpaljon helpompaa kurkata tieto jo nopeasti brandbookista, näin päästään keskittymään suoraan asioihin, joihin kaipaat vielä lisää visuaalista apua.

  • Vinkki 2: Brandbookia voi ja kannattaa myös muistaa päivittää! Ja päivityksen voit tehdä myös eri tekijä kuin alkuperäinen mainostoimisto. Olen itse päivittänyt olemassa olevia brandbookeja mm. lisäsivuilla somesisältöjen osalta: millaisia pohjia, fontteja, värejä ja gif-tarroja yrityksen somesisällöissä käytetään. Nämä konseptoitiin ja määriteltiin työn aikana ja lopputulos koottiin talteen myös brandbookiin. Myös esim. puuttuva kuvalinjaus on sellainen, joka on helppo lisätä olemassa olevan brandbookin sisälle. Brandbookiin voi siis sisällyttää pieniäkin uusia elementtejä esim. uusi fontti tai vaikka tieto, millaisia gif-tarroja somesisällöntuottajan kannattaa valita Instagramin tarinoihin?

  • Vinkki 3: Brandbookista ei kannata tehdä liian järeää ja pitkää opusta, jolloin kukaan ei jaksa kahlata sitä läpi. Minua itseäni graafikkona ei haittaa pitkätkään brandbookit, mutta esim. somesisällöntuottajalle brandbookista voi tehdä myös rinnalle esim. A4 kokoisen lunttilapun, jonka voi printata seinälle. Siihen voi koota vain ne hänen työhönsä tärkeimmät tiedot. Näin brandbookia ei tarvitse kaivaa aina uudestaan työpöydältä tai sähköpostin uumenista esille.

  • Vinkki 4: Kun brandbook eli graafinen ohjeisto on luotu, älä unohda sitä sen tiimin pöytälaatikkoon, joka oli mukana luomassa uudistusta. Brandbookin kuuluisi olla tuttu päivittäinen työkalu jokaiselle yrityksen työntekijälle ja yhteistyötaholle. Joten jos luet tätä blogipostausta, etkä ole nähnyt koskaan brändisi graafista ohjeistusta, mutta tiedät, että sellainen on olemassa, kysäise se itsellesi. Ja jos brandbook näyttää olevan vanhentunut, laita matalalla kynnyksellä viestiä ja ratkotaan yhdessä, tarvitaanko brändi-ilmeen jotain palasta uusia vastaamaan yrityksen tätä hetkeä vai riittäisikö pelkästään brandbookin päivitys ajan tasalle!


Visuaaliset ilmeet ja brändi-ilmeen freesaukset

Tilaa brändillesi visuaalinen ilme Studio Behmiltä.

Etsitkö art directoria tai mainostoimistoa brändi-ilmeen uudistukseen tai visuaalisen ilmeen konseptointiin aivan uudelle brändille? Vai etsitkö mainostoimistoa vain yhteen brändi-ilmeen palaseen? Mietitään juuri sinun brändisi tilanteeseen sopivat palaset mukaan!

Studio Behm on apunasi kaikissa näissä brändi-ilmeen palasissa ja kaikki työt onnistuvat laadukkaasti etänä niin yrityksille, liitoille kuin yhdistyksille, joilla on y-tunnus:

brändivärit / logosuunnittelu / brändifonttien haku / kuvalinjaus / brändikuvitukset ja graafiset elementit / graafisen ohjeistuksen eli brandbookin taitto ja päivitys

Kurkkaa lisää täältä.


Tule seuraamaan @studio_behm tiliä Instagramin puolelle!

Joko seuraat Studio Behmiä Instagramissa? Jos olet Studio Behmin sisältöjen fani ja haluat varmistaa, että näet somevinkkejä + art directorin visuaalisia vinkkejä, tule kurkkaamaan @studio_behm tili!

Instagram-tili @studio_behm on mainostoimisto Studio Behmin sometili, jossa sisältöä päivittää art director ja kuvittaja Niina Behm. Miksi Studio Behmiä kannattaa alkaa seuraamaan?

  • Jaan tilillä paljon vinkkejä sisällöntuottajille ja yrittäjille Instagramin uusista ominaisuuksista ja oikoreiteistä, jotka liittyvät Instagramin sisällöntuotantoon tai visuaalisuuteen juuri art directorin näkökulmasta. Olen tehnyt työkseni graafista suunnittelua ja visuaalista konseptointia yli 18 vuotta, Instagramiin jo yli 10 vuotta ja auttanut useita yrityksiä loistamaan brändin omalla äänellä juuri Instagramissa.

  • Löydät tililtä aina myös uusimmat tarjoukset ja vinkit graafisen suunnittelun ja visuaalisen ilmeen tilaamiseen. Autan yrityksiä, liittoja ja järjestöjä ympäri Suomen eli yrityksesi voi sijata missä päin Suomea tahansa. Postaukset voivat liittyä esim. brändiväreihin, fontteihin, logosuunnitteluun tai vaikka somesisältöjen luovaan ideointiin ja konseptointiin.

  • Oma taustani on aikakauslehtien AD:na ja autan yhä mediataloja, liittoja ja mainostoimistoja aikakauslehtien visuaalisuudessa niin painotuotteista somekonseptointiin. Jos aikakauslehtien aihepiiri kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti seurailla postauksia myös Instagramin puolella!

  • Vai oletko löytänyt minut kuvitusteni kautta? Teen kuvituksia kotimaisille brändeille ja nostan uusia kuvitustöitä usein myös Instagramin puolelle.


Studio Behm auttaa yrityksiä Instagramin visuaalisessa brändäyksessä & graafisessa suunnittelussa

Somegraafikko, Instagram-pohja, Instagram-mallipohja, someilme, graafinen suunnittelu Instagram, Instagram visuaalinen ilme, Instagram ilme, Instagram graafikko, art director Niina Behm, mainostoimisto Studio Behm, brändi-ilme, brändiväri, Instagram

Onko yrityksesi brändi laadukas, ekologinen, rohkea, hassu, lempeä tai alansa edelläkävijä (tai mitä tahansa muuta upeaa!), mutta brändisi oma ääni ei vielä välity muille Instagramissa? Instagram-tilisi saattaa tällä hetkellä koostua irrallisista ilmais-pohjista, fonteista tai tyyleistä ja brändin näköinen punainen lanka vielä puuttuu? Käytätkö paljon omaa aikaa irrallisten pohjien etsimiseen?

Somegraafikko, Instagram-pohja, Instagram-mallipohja, someilme, graafinen suunnittelu Instagram, Instagram visuaalinen ilme, Instagram ilme, Instagram graafikko, art director Niina Behm, mainostoimisto Studio Behm, brändi-ilme, brändiväri,

Mitä jos ratkottaisiin brändisi ääni esille myös Instagramiin ja sometiimillesi sopivaksi? Studio Behm auttaa ratkomaan Instagramin visuaalisuutta aina jokaisen brändin omalla äänellä useiden visuaalisten palveluiden avulla. Voit tilata niistä vain yksittäisen palasen ja kaikki työt onnistuvat minne päin Suomea tahansa yrityksille, liitoille ja järjestöille, joilla on y-tunnus.

Studio Behmin graafisen suunnittelun palvelut Instagramiin

  • Fontit ja värit Instagramiin (Jos ne puuttuvat kokonaan/ovat unohtuneet alkuperäisestä brändioppaasta/printin fontit eivät taivu someen)

  • Brändiopas somekulmalla (Josta voi helposti kurkata, mikä värikoodi, mikä fontin nimi ja koko, suoja-alue jne.)

  • Template-pohjat eli Instagram-mallipohjat (indd- ja psd-muotoihin, huom. ei Canva-pohjia)

  • Postausvalmiit kuvat Instagramiin (Eli autan myös postausten ideoinnissa ja kuvahaussa)

  • Someen soveltuvat logot (Ei siis niitä ohuita kaunoja, joita ei kukaan näe profiilikuvista)

  • Somemainosten taitto sisältäen myös kuvahakua & kuvankäsittelyä

  • Instagram-tarinoiden konseptointi (esim. mitä Ig-fontteja suosittelen brändillesi)

  • Kohokohtien kansikuvat ja kuvitukset

  • Vektori- ja kollaasikuvitukset ja GIF:t someen

    Lisätietoa, esimerkkitöitä ja suosituksia Studio Behmin Instagramiin suunnatuista visuaalisista palveluista löydät täältä www.studiobehm.fi/instagram-artdirector

Somegraafikko, somepohja, someilme, graafinen suunnittelu sosiaalinen media, Instagram visuaalinen ilme, Instagram ilme, Instagram graafikko, art director Niina Behm, mainostoimisto Studio Behm, brändi-ilme, somevärit, Instagram värit, brändivärit.

Onko brändillesi määritelty jo juuri Instagramiin soveltuvat värit ja sävyt? Jos brändiuudistus on aikoinaan tehty ilman somekulmaa, brändioppaastasi saattaa löytyä vasta painotuotteisiin soveltuvat fontit ja värit, ei juuri Instagramiin sopivia fontteja ja värejä. Mainostoimisto Studio Behm auttaa Instagramin graafisessa suunnittelussa ja brändi-ilmeissä. Kurkkaa lisää täältä: www.studiobehm.fi/instagram-artdirector.


Etsitkö luottograafikkoa, taittajaa tai kuvittajaa? Kurkkaa työnäytteitäni portfoliosta.
Lue lisää täältä!

Uusi logo haaveissa yritykselle? Lue täältä lisää Studio Behmin logopaketeista.
Kurkkaa lisää täältä!


Haussa kokenut taittaja tai etsitkö kuvittajaa brändillesi?

Etsitkö kokenutta graafista suunnittelijaa tai art directoria avuksi taittotyöhön, kuvaeditointiin tai kuvankäsittelyyn? Tai art director-tasoista graafista suunnittelijaa tuuraamaan omaa taittotiimiä tai vetämään lehtiuudistusta? Tai kenties taittamaan oppaan tai hankkeen raportin saavutettavaan muotoon? Studio Behm auttaa yrityksiä etänä esitteiden, katalogien ja lehtien visuaalisuudessa. Studio Behmin kautta onnistuu niin luova ideointi, kuvahaku, kuvaeditointi, kuvankäsittely, taitto, painoon laitto, somekuvien versiointi, uutiskirjekuvien versiointi jne.

Pääset tutustumaan Studio Behmin palveluihin täällä.

Saavutettavien pdf-muotoisten oppaiden ja raporttien taittojen tilaamisesta olen kerännyt lisätietoa tänne.

Vai kaipaatko johonkin viestintään, mainontaan tai julkaisuun modernia kuvitusta? Kurkkaa Studio Behmin kuvitusportfolio täältä.

Tuliko mieleen taittotyö, johon kaipaisit apua? Kysy lisää matalalla kynnyksellä!


 
Edellinen
Edellinen

Oletko kysymästä tarjousta hankkeen visuaaliselle ilmeelle, taitolle tai kuvituksille? Kurkkaa vinkit tarjouspyyntöä varten!

Seuraava
Seuraava

Art directorin vinkit: Instagramin uusi fontti nimeltä Poster, miten sitä kannattaa käyttää Instagramin tarinoissa ja mitä kannattaa välttää?