Neljä asiaa, jotka on tärkeää olla kunnossa saavutettavassa digitaalisessa pdf-julkaisussa esim. raportissa, kun tilaat taiton graafikolta!

Studio Behmin art director ja kuvittaja Niina Behm auttaa yrityksiä laajojenkin digijulkaisujen ulkoasun suunnittelussa, kuvituksissa ja taitoissa, silloin kun julkaisu tarvitaan juuri saavutettavassa pdf-muodossa.

Mainostoimisto Studio Behmin art director ja kuvittaja Niina Behm auttaa yrityksiä ja järjestöjä sekä painotuotteiden graafisessa suunnittelussa ja kuvituksissa, mutta myös laajojenkin digijulkaisujen ulkoasun suunnittelussa, kuvituksissa ja taitoissa, silloin kun julkaisu tarvitaan juuri saavutettavassa digitaalisessa pdf-muodossa. Kysy ehdottomasti lisää myös silloin, kun etsit esim. hankeraportin taittoa varten aikatauluttajaa, joka ymmärtää, miten paljon aikaa mihinkin vaiheeseen on hyvä varata taittoprosessissa aikaa. Näin graafiselle suunnittelulle, kuvahaulle, kuvituksille ja oikoluku- ja korjauskierroksille pystytään varamaan riittävästi aikaa. Kysy lisää tai pyydä suoraan tarjous matalalla kynnyksellä!

 
 

4 asiaa, jotka on tärkeää olla kunnossa saavutettavassa pdf-julkaisussa, kun julkaisu taitetaan pdf-muotoon InDesignilla:

  1. Varmistan, että mukana on fontit, jotka on mietitty saavutettavuus, selkeys ja luettavuus edellä. Fontit valitaan harkiten, eikä niitä kannata olla niin paljon kuin esim. aikakauslehtien taittopohjissa. Less is more! Välillä fontit löytyvät suoraan brändifonteista ja välillä julkaisuun mietitään aivan omat. Tiesithän, että painotuotteissa ja digitaalisissa julkaisuissa toimii muutenkin usein erilaiset otsikko- ja leipätekstifontit?

  2. Rakennan kappaletyylit InDesignissa alusta alkaen tarkkaan ja juuri saavutettavuus mielessä. Saavutettavan raportin taitossa ei voi kikkailla käsin tehdyillä tekstikorostuksilla, monimutkaisilla palstarakenteille tai erikoisilla anfangeilla (eli esim. jos kappaleen alussa on useamman rivin kokoinen alkukirjain). Jokainen tekstiin liittyvä elementti on nimittäin tärkeää rakentaa juuri kappaletyylien sisään ja ajatella kaikessa ruudun lukijaa! Eli ensin tehdään pohjat kuntoon, sitten vasta taitetaan. Autan art directorina kummassakin: sekä visuaalisessa konseptoinnissa että taittoprosessissa. Kaikki taittotyöt onnistuvat etänä eli voit tilata graafisen suunnittelun osaamista minne päin Suomea tahansa! Myös silloin, jos itselläsi ei ole käytössä Adoben InDesign-ohjelmaa. Se löytyy minulta ja myös jo oikoluvun pääset lukemaan ketterästi monelle tutussa pdf-muodosta.

  3. Muistan merkata alt-tekstit sekä valokuville, että kuvituksille. Kyselen jo tarjousvaiheessa, miten alt-tekstien kanssa toimitaan, tulevatko ne jo muun tekstimateriaalin joukossa, jolloin merkkaan ne suoraan taittoon kuville vai saanko kuvien tarkemmat alt-tekstit vasta korjauskierroksella. Tuo jälkimmäinen tapa toimii tilanteissa, joissa mukaan kuuluu myös uusien valokuvien hakua esim. kuvapankeista tai kuvitusten tekoa. Tällöin sinun on toki nähtävä kuva ennen alt-tekstin vinkkausta. Minä huolehdin puolestaan, että alt-teksti tulee taittoon varmasti teknisesti oikein. Kaikki toistuvat elementit esim. taiton alareunasta löytyvät elementit tai muut sivulta toiselle toistuvat kuviot merkkaan InDesign-taitossa artefaktiksi eli elementiksi, jonka ruudunlukija voi ohittaa.

  4. Toki saavutettaviin taittoihin InDesignissa liittyy lukuisia pieniä teknisiä asetuksia esim. millainen on luettavien elementtien eli InDesign-kielessä ns. artikkeleiden järjestys. Moni noista asetuksista on sellaisia, joita ei painotuotteisiin merkata. Mutta saavutettavan pdf:n teossa tietyt asetukset ovat oleellisia muistaa, muuten julkaisu ei täytä saavutettavuuskriteerejä. Lempivaiheitani graafikkona saavutettavissa taitoissa on muuten juuri lopputarkastus Acrobatissa, jossa mikään ei herjaa punaisia rakseja eli kaikki on rakennettu oikein!

Etsitkö graafista suunnittelijaa toteuttamaan julkaisun taittotyön InDesignissa ja tiedät, että lopputulos tullaan julkaisemaan yrityksesi nettisivuilla juuri pdf-muodossa? Etsitkö osaajaa, joka huomioi pdf:n taitossa myös saavutettavuuden esim. kun kyseessä on vastuullisuusraportti tai hankkeeseen liittyvä loppuraportti? Täältä löytyy apua!

Julkaisu voi olla kooltaan vaikka 5 sivua pitkä tai 150 sivua pitkä, pystyn auttamaan erikokoisten digijulkaisujen taitoissa. Oma taustani on art directorina lehdissä, joten minulle ovat arkipäivää laajojenkin julkaisujen visuaaliset ilmeet ja taittoprosessit korjauskierroksineen. Jos julkaisulle ei ole olemassa vielä InDesign-pohjia (harvoin on), työhön voidaan yhdistää myös väri- ja fonttimäärittelyä. Tuon visuaalisen konseptoinnin ja taiton lisäksi autan ehdottomasti myös kuvahaussa esim. kuvapankeista sekä toki myös vaikka kansikuvitusten teossa.

Tutustu lisää saavutettavan pdf:n tilaamiseen Studio Behmiltä linkin takaa: www.studiobehm.com/saavutettavat-taitot


Miten pyytää tarjous Studio Behmiltä?

Tarjouksen voit kysyä helposti mailitse info@studiobehm.fi tai täyttämällä nopean tarjouspyyntölomakkeen, joka löytyy täältä: www.studiobehm.com/saavutettavat-taitot

Suosittelen kurkkaamaan alla olevan painikkeen takaa myös lisätietoja Studio Behmin palveluista. Löydät sieltä myös paljon usein kysyttyjä kysymyksiä vastauksineen, joista voi olla apua jo ennen tarjouksen kysymistä.

Saavutettavan raportin taitto InDesignilla pdf-muotoon. Mainostoimisto Studio Behmin art director ja kuvittaja Niina Behm auttaa saavutettavien fonttien haussa, InDesign-taitossa, kuvankäsittelyssä ja kuvituksissa. Kysy tarjous info@studiobehm.fi.

Art director ja graafinen suunnittelija Niina Behm, Studio Behm.

Kyselen usein lisäkysymyksiä ennen kirjallisen tarjouksen tekoa. Studio Behmiltä saat aina selkeät ja tarkat tarjoukset, josta näet hinnan, mitä työ sisältää, tekijänoikeudet ja aikataulun, jolla työ on mahdollista toteuttaa. Laita viestiä ja kysy tarjouspyyntöä siis matalalla kynnyksellä!


Kurkkaa blogiteksti myös saavutettavista fonteista

Saavutettavan fontin valinnassa on hyvä tarkastella lähemmin mm. merkkejä I (Iso I-kirjain kuten Ilta), l (pieni l-kirjain kuten laakso) ja numeroa 1. Eroavathan noiden kirjainten muodot fontissa varmasti toisistaan?

Jokainen fontti ei ole automaattisesti saavutettava. Lue blogitekstistä, mihin tärkeään asiaan art director kiinnittää huomiota juuri saavutettavan fontin valinnassa.


Kurkkaa Studio Behmin työnäytteitä portfolion puolelta.

Lue asiakaspalautteita tai verkostoidutaan Linkedinin puolella!


Apua brändin visuaalisen äänen määrittelyyn

Autan mielelläni yrityksiä laajemmissa visuaalisissa brändiuudistuksissa, mutta saat Studio Behmin kautta tilattua näitä seuraavia palasia yrityksellesi tai hankkeellesi myös yksittäisinä. Väri- ja fonttihakua voi tilata myös osaksi digitaalisen julkaisun taittoa, jos brändille ei ole vielä määritelty omaa brändiääntä.

Millainen fontti sopisi juuri sinun brändillesi?

Uudet brändifontit

  • Onko haaveissa laajempi brändiuudistus vai kaipaatko graafikon apua vain yksittäisen julkaisun kuten lahjakortin tai saavutettavan digitaalisen pdf-taiton fonttien määrittelyyn? Kysy matalalla kynnyksellä lisää!

  • Ps. Studio Behmin ei valitettavasti tarjoa nettisivujen suunnittelua.

Uudet brändivärit

  • Brändivärimäärittelyn kautta saat käyttöösi esim. 2-4 uutta brändiväriä, jotka sopivat brändisi tai hankkeen visuaalisen ilmeen kanssa yhteen. Voit valita, tarvitsetko väreistä pelkät rgb- ja hex-värit (jos tilaat värit vain esim. saavutettavaa taittoa varten) vai tarvitsetko käyttöön myös cmyk-värit painotuotteita varten?

Kuvahakuapua brändisi äänellä!

  • Tyyliopas kuville eli moodboard valokuvien tai kuvitusten tyylille nostaa kuvien suunnittelun uudelle tasolle. Autan miettimään, millaista sisältöä/tunnelmaa/rajausta kuvissa voisi juuri sinun brändilläsi olla (esim. somessa, uutiskirjeiden kuvissa tai vaikka nettisivujen artikkeleiden kuvituskuvina) ja voit hyödyntää opasta itse esim. somekuvia suunnitellessa tai briefatessa ammattikuvaajaa. Tiesitkö, oma taustani on aikakauslehdissä, joissa olen ideoinut, konseptoinut ja briefannut vuosien varrella tuhansia kuvia!

  • Vai kaipaatko apua pelkästään kuvien etsintään esim. saavutettavaa julkaisua varten? Voit tilata tällöin osaksi taittoprosessia kuvahakuapua haluamastasi kuvapankista. Sovimme tällöin yhdessä jo ennakkoon, paljon kuvia tarvitaan. Kun kuvat etsitään paikasta, johon sinulla on jo tunnukset ja lisenssit, voit käyttää samoja kuvia myös myöhemmin esim. hankkeen raportin julkaisusta kertovassa somepostauksessa!

Logo yritykselle

  • Tilaa yritykselle tai hankkeelle uusi tekstilogo, bränditunnus tai vaikka yhteislogo, joka sisältää molemmat. Suosituin logopaketti on tekstilogon suunnittelu mustilla ja valkoisilla versioilla, joita voi käyttää hyvin esim. valokuvien ja värillisten taustojen päällä. Kaikki logot piirrän uniikisti vektorilogoina. Pääset tutustumaan Studio Behmin logopaketteihin tarkemmin täällä. Suosittelen kurkkaamaan sieltä myös usein kysytyt kysymykset ennen logotarjouksen kysymistä!

tekstilogo, logon tilaus, logo yritykselle, logosuunnittelija, tekstilogo, bränditunnus, paljon logo maksaa, Studio Behm, mainostoimisto Jyväskylä, graafinen suunnittelija Jyväskylä, graafinen suunnittelija, Tiia-Marin kukkamaa

Haaveissa uusi logo yritykselle? Lue lisää painikkeen takaa.


Joko seuraat Studio Behmiä Instagramissa?

Kurkkaa Instagramin puolelle täältä.

 
Edellinen
Edellinen

Art directorin vinkit: Instagramin uusi fontti nimeltä Poster, miten sitä kannattaa käyttää Instagramin tarinoissa ja mitä kannattaa välttää?

Seuraava
Seuraava

Studio Behmin aakkoset: tutustu art directoriin ja kuvittajaan yrityksen takana