3 asiaa, jotka teen työpäivissäni nykyisin omalla tavallani.
Käytän puhekielessä omaa murrettani.
Oma murteeni on sekoitus eri Pohjois-Karjalan ja Savon paikkakuntien murteita. Puheessani kuuluu vahvasti siis sanat mie ja sie. Muistan vieläkin sen, miten aikoinaan parikymppisenä Helsinkiin muuttaessani aluksi häpesin murrettani. Joissakin palavereissa saatoin tietoisesti jättää käyttämättä joitakin murresanoja. Tai jos olin jäämässä pois bussista vaikka Kampissa ja piti kertoa vieressä istuvalle henkilölle, että jään pois, tiputin lauseesta pois sanan mie. Oikeasti olisin sanonut ”Mie jäisin tässä seuraavalla pysäkillä pois.” Ja sen sijaan sanoinkin tietoisesti lyhentäen ”Jäisin tässä seuraavalla pois.”
Näin yli nelikymppisenä en voisi vähempää välittää, mitä joku ajattelee käyttämistäni murresanoista. Puhun tälläkin hetkellä eri murretta, mitä nykyisellä paikkakunnallani Jyväskylässä moni puhuu. Olen nykyisin 100 % ylpeä siitä, että puhekieleni mukana ovat säilyneet kaikki ne paikkakunnat, joissa olen asunut elämäni varrella. Kenelläkään muulla ei ole täysin samaa murretta ja nuottia kuin juuri mulla.
Käyttämäni rento kieli on myös vahvasti osa persoonaani. Se tuo aitoutta, rentoutta ja ystävällisyyttä myös työpalavereihin Teamsin kautta. Murteeni herättää myös usein uteliasta ja ystävällistä keskustelua, mistä olinkaan kotoisin? Hieman hassu asia on myös se, että murteestani ei voi päätellä yhtään sitä, että olen elämässäni kaikista pisimpään asunut juuri Helsingissä. Sieltä taisi tarttua vain irrallisia sanoja matkaan.
Persoonapronomineissa murre näkyy vähemmän kuitenkin kirjoittamassani kielessä. Näin se on ollut aina. Olisikin hassua alkaa somepostauksissa käyttää jatkuvasti termejä mie, sie, minnuu, sinnuu, miun tai siun, koska en niin oikeasti kirjoita. Vaikka puheessa taivutankin sanan minun sanaksi miun ja välillä mun, viestissä se on aina aikuisena ollut muodossa mun ja virallisimmassa teksteissä minun.
Kirjoitetusta kielestä taustaani on siis vaikeampi tietää. Kysyin kerran Instagramin tarinoissa, tiedättekö, mistä olen kotoisin? Mua nauratti se, että eniten arvauksia paikkakunnista tuli Vaasalle! Olisikohan tuo johtunut siitä, että olin juuri silloin tehnyt asiakastöitä juuri siihen suuntaan Suomea. Siellä muuten en ole koskaan asunut. Mutta rakastan työssäni sitä, että pääsen tekemään töitä nykyisin etänä kaikkialle Suomeen ja vastaan tulee myös paljon erilaisia muita murteita.
Ethän siellä vaihda siis murrettasi muuhun, oma murre on just hyvä!
En säikähdä algoritmin muutoksia vaan keskityn työpäätöksissä aina ihmisiin.
Työni puolesta seuraan paljon algoritmia jo ihan statistiikan kautta, mutta en anna muutosten tai muutoshuhujen tulla mun yöuniin tai ohjata liikaa tärkeitä työpäätöksiä yrittäjänä. Varmasti moni pystyy samaistumaan siihen, että nykyisin on ihan mahdotonta pysyä enää algoritmien muutosten perässä. Mitä kannattaa tehdä, missä kanavassa olla (Studio Behmin löydät mm. Instagramista ja Bluesky:sta ja tilini myös Linkedin:stä), mihin käyttää aikaa ja mihin budjettia?
Luotan nykyisin yrittäjänä enemmän mun omaan kokemukseen, ihmistuntemukseen ja siihen, että uudet työt tulevat osaajien luokse, kun tekee kunkin brändityön huolella ja muistaa pitää myös verkostoistaan huolta. En usko siihen, että tarjouspyyntöjä tulee ovista ja ikkunoista sillä, että tekee yhteen somekanavaan viisi random reelsiä viikossa. Sisältö ja laatu voittaa aina määrän.
Teen nykyisin omalle brändille huomattavasti hitaampitahtisesti somesisältöä kuin ensimmäisinä vuosina. Prioan tekemistä työpäivissäni omien kokemusteni ja oppieni mukaan.
Sen sijaan, että keskittäisin energiani päivittäin moneen säläasiaan, teen nykyisin enemmän pidempiä sisältöjä tänne omalle verkkosivulleni ja sen jälkeen niistä myös kuratoituna nostoja somekanaviin. Pyörää ei kannata myöskään keksiä joka päivä uudestaan. Uudet asiakkaat etsivät usein lisätietoja samanlaisiin asioihin liittyen, joten yritän muistaa myös tasaisin väliajoin käydä läpi niitä asioita, jotka kestävät aikaa ja joista olisi hyvä muistuttaa myös uusille someyleisöille.
Mulla some on myös tärkeimpänä kohtaamista ihmisten kesken. Paljon keskustelua käydään eri kanavien inboxeissa päivittäin. Mulle sometekeminen on siis paljon sellaista, mitä ulkopuoliset eivät näe profiilisivuillani. Jos jonkun vinkin antaisin uudelle yrittäjälle, se olisi tämä: priorisoi kohtaamisia oikeiden ihmisten kanssa postausmäärän ja algoritmin sijaan.
Olen kuitenkin luonteeltani utelias, joten myös muutoksiin liittyvät uudet asiat kiinnostavat aina. Siksi esim. Instagramin kuvakoon muutos inspiroi tekemään heti blogipostauksen.
En käytä brändikuvissa tai Teams-palavereissa ripsiväriä tai huulipunaa.
Toivon, että tämä kohta naurattaa itseäni 10 vuoden päästä. Miksi tämä asia on pitänyt edes nostaa omalle listalle vuonna 2025? Tästä on ollut kuitenkin monen yrittäjän kanssa puhetta, joten toivon, että alla oleva teksti rohkaisee jotakin yrittäjää tai vaikka omaa asiakastani siellä ruudun takana. Ainakin opit jotain lisää juuri musta.
Olen aina ollut superallerginen monelle asialle, mutta kosketusallergioiden diagnoosi tuli arkeeni vasta myöhemmin aikuisena, kun olin jo pitkään ollut työelämässä. Moni tunnisti mut aiemmin vahvasta punaisesta huulipunasta. Nykyisin en pysty käyttämään mitään ripsivärejä, huulipunia, kynsilakkaa tai esim. värjätä hiuksiani. Kuten tuosta yllä olevasta kuvasta huomaat, mulla on vielä supervaaleat ripset eli ripset eivät näy juuri lainkaan.
Pakko myöntää, tämä oli vuosia sitten aluksi itselleni iso asia, sillä art directorina työarkeni lifestylebrändeissä koostui erilaisten muoti- ja kauneusalan ihmisten kohtaamisesta palavereissa ja kuvauksissa ja meikkaajien sekä stylistien bookkaamisesta ja briefaamisesta AD:n roolissa kuvattaville lehtikuvauksia ja kansikuvauksia varten. Trendit ja kauneus- ja hyvinvointiala on ollut ja on yhä osa mun työarkea graafikkona ja art directorina.
Muistan ensimmäisen kerran, kun olin menossa ilman ripsiväriä töihin ja katsoin kasvojani hissin peilistä. Jännitin, mitä muut sanovat. Jännitin ennakkoon myös sitä, miten ratkaisen tulevat koulutukset, juhlat ja gaalat, joita työhöni liittyi. Mietin monen muun tavoin, onko se oikeasti totta, että meikittömästä naisesta ajatellaan, että se on varmaan kipeä, kun ei ole meikannut tärkeisiin palavereihin tai juhliin. Ei muuten oikeasti ole, en ole saanut sellaista kommenttia kertaakaan. Nyt jo osaan ajatella tästä, että oikeastihan kyse oli vain siitä, mitä itse ajattelin peilikuvastani ilman meikkiä.
Pelkäsin ihan turhaan.
Olen kulkenut ilman ripsiväriä ja huulipunaa nyt jo melkein 8 vuotta. Joissakin juhlahetkissä huulipunaa on toki ollut hetken ikävä, sillä se on värikäs asuste samalla tavalla kuin esim. korvikset. On ikävä sitä leikkiä ja luovuutta, jota meikkaaminen toi. Mutta näiden vuosien aikana olen myös älynnyt, miten varsinkin meihin naisiin on iskostettu turhaan meikittömyyden pelko. Me luodaan ja ylläpidetään sitä myös huomaamatta itse, varsinkin tiettyihin tilanteisiin kuten juhlahetkiin, kuvauksiin tai edustushetkiin liittyen. Ymmärrän lauseen, miten meikki lisää itsevarmuutta, mutta samalla tiedän sen, että itsevarma voi olla ihan meikittömänäkin. Ilman, että asiaan liittyy sen suurempaa rohkeutta. Onneksi päivä päivältä niin somessa, palavereissa kuin televisiosarjoissa näkyy enemmän ja enemmän ihmisiä myös ilman meikkiä. Maailma on jo nyt erilainen kuin se oli tuolloin 8 vuotta sitten.
Itse ajattelen asiasta niin, että jokainen voi meikata tai olla meikkaamatta, miten haluaa, mutta kenenkään ammattitaito, kiinnostavuus tai ulkonäkö ei ole meikin tai meikittömyyden varassa. Monelle meikkaushetki itsessään tuo hyvää fiilistä ja rutiinia aamuun, joten go for it! Art directorina olin kuitenkin jo aiemmin oppinut henkilökuvista sen, että ulkopuolinen ihminen kiinnittää niin livekohtaamisissa kuin kuvia/videota katsoessaan huomiota aina ensimmäisenä jokaisen henkilön hymyyn ja katseeseen, ei siihen onko sulla silmämeikkiä, huulipunaa, juurikasvua, vaatteessa ryppy tai kädessä ihottumaa. Toivoisin, että jokainen oppisikin katsomaan itseään samalla tavalla kuin art director tai sun paras ystävä näkee sut! Just sellaisena aitona tyyppinä. Ripsien värillä tai pituudella ei ole siinä mitään merkitystä.
Mulla on yhä asiakkaina myös kauneuden alan ammattilaisia ja terveysalan liittoja ja pääsen nykyisinkin miettimään kauneus- ja hyvinvointialan brändien visuaalisuutta erittäin monipuolisesta näkökulmasta graafisen suunnittelun, kuvabrändäyksen ja kuvitusten kautta. Olen erityisen ilahtunut kaikista niistä kotimaisista brändeistä, joissa myös meikittömyys kuvauksissa on nykypäivänä jo täysin normaali asia. Ei niin, että meikittömyys pitää erikseen uskaltaa mainita ja pyytää. Itse uskon siihen, että yhdenkään lehden kansimyynti ei ole ripsiväristä kiinni ja olisi täysin typerää olla kutsumatta videohaastatteluun tai televisioon vain henkilöitä, jotka käyttävät meikkiä.
Nykyisin asiakaspalavereihin astuu siis hymyilevä Niina ilman ripsiväriä ja huulipunaa. Näytän samalta silloin kun tulen uimahallista tai kun menen juhliin. Korvikset näet usein juhlissa ja palavereissa mun korvissa, niitä olen rakastanut aina. Mun kanssa palaverissa ei tarvitse stressata, mitä on päällä, miten on tukka tai onko huone taustalla sotkuinen. Arvostan sitä, että työpalaverissa kamera pidetään päällä, sillä näin pääsee paremmin näkemään toisen eleet ja hymyt. Ja kohdataan toisemme ihan rennosti sellaisina kuin ollaan. Ja samalla luodaan yhdessä muillekin brändi-ilmeitä, joissa nostetaan esiin erilaisuutta ja aitoutta.
Etsitkö luottograafikkoa, art directoria tai kuvittajaa? Kurkkaa lisää portfoliosta.
Lue lisää täältä!
Uusi logo haaveissa yritykselle? Lue täältä lisää Studio Behmin logopaketeista.
Kurkkaa lisää täältä!
Kysy tarjous Studio Behmiltä
Tilaa Studio Behmiltä art director apua brändi-ilmeisiin ja visuaalisiin uudistuksiin!
Saat tilattua Studio Behmiltä visuaalisen ilmeen joko aivan uudelle brändille tai brändi-ilmeen freesauksen nykyiselle brändillesi. Voit valita mukaan esim. näitä:
Tekstilogon tai bränditunnuksen suunnittelun tai kombon, jossa on kummatkin! Kaikki logot suunnitellaan aina uniikisti kirjain ja elementti kerrallaan kyseiselle brändille ja kohderyhmälle taustatyön ja ideoinnin jälkeen. Logopaketteihin voit tilata lisäksi mm. kieliversioita, faviconin nettisivuille, erilaisia sommitelmia ja eri tiedostomuotoja. Studio Behmiltä saat tilattua myös juhlavuoden logoja!
Brändivärit. Myös brändivärejä voi tilata aivan uusi yritys tai yritys, jolta puuttuu omat brändivärit tai värit kaipaavat freesausta.
Brändifonttien etsiminen ja konseptointi. Autan brändille sopivien fonttien haussa niin someen kuin painotuotteisiin. Fontit voidaan etsiä joko maksullisista fonteista, jolloin ostat fonteille käyttötavan ja laajuuden mukaan sopivat lisenssit tai toki vaikka Googlen fonteista. Somefonttien haussa voidaan ottaa huomioon myös se alusta, millä somesisältöjä suunnitellaan. Näin varmistetaan, että brändifontti löytyy juuri oikeasta paikasta. Huom. Studio Behmin palveluihin ei kuulu nettisivujen ilmeen suunnittelu, nettisivuprojekteihin suosittelen juuri verkkosivusuunnitteluun erikoistunutta tekijää.
Brändiopas eli graafinen ohjeisto. Isompiin ilme-projekteihin kuuluu myös graafisen ohjeiston eli brändioppaan suunnittelu pdf-muotoon. Ps. onko brändillesi määritelty jo logo, värit ja fontit, mutta brändiopas puuttuu? Voin auttaa brändiäsi siinäkin jälkeenpäin!
Graafiset elementit eli brändikuvitukset. Kaipaako brändi-ilme myös modernia kuvitusta? Autan miettimään brändillesi sopivat visuaaliset palaset mukaan!
Brändikuvasto kuvapankkikuvista. Minulla on pitkä tausta luovasta kuvahausta, joten autan mielelläni eri yrityksiä löytämään käyttöönsä ne brändille ja aihepiiriin sopivimmat kuvamaailmat ja kuvat. Autan myös hakusanojen määrittelyssä myöhempää hakua varten.