Kun tilaat uuden logon, mitä tiedostomuotoja tarvitset?

 
 

Kun tilaat uuden logon yritykselle, mitä tiedostomuotoja tarvitset? Autan aina jokaista asiakasta miettimään, että mukaan tulevat varmasti ne muodot, joita yrityksesi arjessa tarvitset! Studio Behmin logosuunnittelun peruspakettiin kuuluvat aina vähintään kolme tiedostomuotoa: jpg, png ja pdf. Osalle yrityksistä voi olla tarvetta myös näille: svg, eps, psd, ai tai gif. Ja toki lisää tiedostomuotoja voi tilata ketterästi myös myöhemminkin.

Tässä pikaopas noiden kolmen tärkeimmän käyttöön:

Mihin JPG?

Jpg-tiedosto on rasteritiedostomuoto. Jpg-tiedoston saa pakattua tiedostokooltaan kevyeksi tallentamisen yhteydessä, joten jpg sopii hyvin mm. nettisivuille ja digiesityksiin kuten Powerpointiin. Jpg-kuvia käytetään paljon myös somessa. Jotkut somealustat suosivat esim. profiilikuvissa jpg-tiedostomuotoa png-tiedoston sijaan, joten kurkkaa aina alustalta ajankohtaiset suositukset. Koska jpg on rasteritiedostomuoto, jpg-kuvaa ei saa skaalattua sen alkuperäistä kokoa suuremmaksi ilman, että kuva alkaa skaalatessa mennä rakeiseksi. Jpg kuvaa ei saa myöskään tallennettua läpinäkyvänä, tämän takia esim. Studio Behmin toimittamissa tiedostomuodoissa ei ole logosta mukana valkoista jpg-kuvaa, koska valkoinen logo ei tietenkään erotu valkoisen taustan päältä. Jpg-kuvia käytetään digin lisäksi usein myös painotuotteissa. Tämän takia Studio Behm toimittaa jpg-kuvatiedostot asiakkaalle aina kahdessa eri väriprofiilissa: rgb-profiili on tarkoitettu digikäyttöön ja isommassa resoluutioltaan 300 dpi olevassa tiedostossa on cmyk-profiili puolestaan painotöitä varten.

Mihin PNG?

Png-tiedosto on myös rasteritiedostomuoto. Myös tätä tiedostomuotoa käytetään nettisivuilla, somessa ja digiesityksissä. Jos et tiedä kumpaa tiedostomuotoa, jpg-tiedostoa vai png-tiedostoa, kannattaa käyttää somealustalla kun kyseessä on logo: lähtisin itse testaamaan ensin aina png-tiedostoa. Toisin kuin jpg-tiedostoon, png-tiedostoon on mahdollista jättää läpinäkyvä tausta eli pystyt käyttämään logoa (myös valkoista logoa) valokuvan tai värillisen taustan päällä. Tämän takia logoja käytetään digitaalisissa alustoissa usein juuri png-muodossa. Koska png on rasteritiedostomuoto, png-kuvaa ei saa kuitenkaan skaalattua sen alkuperäistä kokoa suuremmaksi ilman, että kuva alkaa skaalatessa mennä rakeiseksi. Png-tiedostomuotoiset logot Studio Behm toimittaa aina digikäyttöön sopivina rgb-väriprofiilin kera.

Mihin PDF?

PDF-tiedosto on vektoritiedostomuoto. Logo kannattaakin tilata aina ammattilaisella, joka toimittaa logosi juuri vektorimuodossa: tämä on se tärkein tiedostomuoto! Jokainen Studio Behmin suunnittelema logo piirretään aina ensin vektorimuotoon, jolloin siitä on mahdollista tallentaa muut mahdolliset tiedostomuodot, kuten pdf-tiedosto. Vektorikuva tarkoittaa sitä, että logo ei muodostu pikseleistä vaan muoto on piirretty käyttämällä vektoripisteitä, joista alueet muodostuvat. Nämä vektorit eivät menetä laatua, kun logon kokoa muutetaan. Pystyt siis skaalaamaan pdf-muotoisen logon vaikka seinän kokoiseksi ilman, että laatu kärsii! Pdf-tiedostoa tarvitset kaikenlaisissa painotuotteissa: esim. käyntikorteissa, lehti-ilmoituksissa, esitteissä jne. Saatat tarvita pdf-tiedostoa myös digikäytössä, esim. jos näytät esitystä Acrobat-ohjelmalla. Tämän takia Studio Behm toimittaa myös pdf-tiedostoista kummatkin väriprofiilit: digikäyttöön soveltuvan rgb:n ja painokäyttöön soveltuvan cmykin. Pdf-tiedostoja pystyy muokkaamaan myös myöhemmin vektoripohjaisilla suunnitteluohjelmilla kuten Illustratorilla. Esim. jos tarvitset vuosien päästä uusia väriversioita logosta, tällöin graafikko kyselee sinulta juuri vektorimuotoista logoa.


Miten tilata logo YRITYKSELLE?

Brändisi ansaitsee tulla huomatuksi, anna ainutlaatuisuuden näkyä siis myös logossa!

Jos etsit parhaillaan yrityksellesi, järjestölle tai liitolle ammattilaisgraafikkoa ja logosuunnittelijaa logoprojektiin, anna mun auttaa. Voit pyytää ilmaisen tarjouspyynnön sähköpostitse info@studiobehm.fi tai täyttämällä lomake täällä.

Laita ensimmäiseen mailiin mukaan ainakin jo nämä: yrityksen/järjestön/liiton nimi ja y-tunnus, aikataulutoive ja minkä nimisestä logosta on kyse. Onko haaveissasi pelkkä tekstilogo vai myös erillinen bränditunnus? Löydät lisätietoa Studio Behmin logopaketeista ja niihin ostettavista lisäpalasista täältä.

Miten paljon etukäteen tarjous kannattaa kysyä? Logoprojektien tilaamisessa kannattaa aina olla liikkeellä hyvissä ajoin, näin projekti mahtuu varmemmin kalenteriini. Tarjous kannattaa pyytää minimissään noin 1,5 - 2 kk ennen logon julkaisutarvetta, mutta toki aina kannattaa kysyä, onko kalenterissa jo aiemmin vapaata.

Paljon logosuunnittelu maksaa? Logoprojektin hinta määräytyy aina projektikohtaisesti työmäärän mukaan, joten kyselen sinulta aluksi lisäkysymyksiä mailitse, näin saadaan just ne tärkeimmät palaset varmasti mukaan. Löydät kokonaishinnan sitten juuri sinun projektillesi laaditusta tarjouksesta.

Kuullaan siis toivottavasti pian!


Kurkkaa logoja
portfoliosta

Kurkkaa portfoliostani suunnittelemiani logoja!
Lue lisää täältä!

Haluatko tilata samalla muuta graafista suunnittelua?
Kurkkaa lisää täältä!


Tilaa kerralla myös
BRÄNDIVÄRIT!

Jos tilaat uuden logon juuri Studio Behmin kautta, voit tilata myös uudet brändivärit kätevästi saman projektin yhteydessä! Tällöin saat mukana myös laajemman graafisen ohjeiston logoversioiden ja brändivärien käyttöä varten. Löydät graafisesta ohjeistosta väriarvot sekä cmyk-, rgb- ja hex-väriarvoilla ja havainnollistavat esimerkit värien käyttöön. Brändivärien määrä sovitaan yhdessä ennakkoon.

Vai kaipaatko nykyisille brändiväreille vain freesausta? Sekin onnistuu! Tai onko brändilläsi olemassa jo joku brändiväri, muttet tiedä siitä kuin esim. rgb-väriarvon? Autan mielelläni määrittelemään värille myös cmyk- ja hex-arvot.

Tilaa uudet brändivärit: info@studiobehm.fi tai täyttämällä lomake täällä.


Joko seuraat Studio Behmiä Instagramissa?

Kurkkaa Instagramin puolelle täältä.

 
Edellinen
Edellinen

Lahjakortit yrityksille: usein kysytyt kysymykset

Seuraava
Seuraava

Neljätoista ihanan haaleaa & neutraalia väriä somekuvia varten