Mitä tiedostomuotoja tarvitset uudesta logosta yrityksen arjessa? Kurkkaa logosuunnittelijan käytännön vinkit neljästä tärkeimmästä tiedostomuodosta!
Kun tilaat logosuunnittelun yrityksellesi Studio Behmiltä, saat brändillesi varmasti kaikki ne tärkeimmät tiedostomuodot, joita yrityksesi tai liittosi arjessa tarvitset! Ja kyllä, mukana tulevat myös ne tärkeät vektorimuodot!
Studio Behmin logosuunnittelun peruspakettiin kuuluvat nämä neljä tiedostomuotoa: pdf, jpg, png ja svg.
Alla pikaopas neljän tärkeimmän logotiedostomuodon käyttöön eli missä tilanteissa mitäkin logotiedostoa kannattaa käyttää yrityksen arjessa. Olen itsekin yrittäjä eli käydän brändilogoa itsekin päivittäin yrityksen viestinnässä, mainonnassa ja markkinoinnissa. Lisäksi teen arjessa logosuunnittelun lisäksi graafista suunnittelua ja taittoja erikokoisille yritysasiakkaille. Tiedän siis kokemuksesta, että nämä ovat ne neljä tärkeintä tiedostomuotoa logollesi, joilla pärjäät loistavasti yrityksesi arjessa!
Mihin PDF?
Pdf-tiedosto on vektoritiedostomuoto. Vektorilogo tarkoittaa sitä, että logo ei muodostu pikseleistä vaan muoto on piirretty käyttämällä vektoripisteitä, joista alueet muodostuvat. Nämä vektorit eivät menetä laatua, kun logon kokoa muutetaan. Pystyt siis skaalaamaan pdf-muotoisen logon vaikka seinän kokoiseksi ilman, että laatu kärsii! Logo kannattaakin tilata aina ammattilaisella, joka suunnittelee logosi suoraan vektorimuotoon. Jokainen Studio Behmin suunnittelema logo piirretään aina ensin vektorimuotoon ja kaikki tiedostomuodot versioidaan vasta sen pohjalta. Pdf on se tärkein tiedostomuoto, jos tarvitset joskus painattaa brändillesi jotain painossa. Eli kun toimitat painoon logosi, valitse silloin juuri pdf-tiedosto. Pdf-tiedostoa tarvitset kaikenlaisissa painotuotteissa: esim. lahjakorteissa, ikkunatarroissa, raporteissa, vuosikertomuksissa, käyntikorteissa, lehti-ilmoituksissa, esitteissä jne. Voit toki käyttää pdf-tiedostoa myös joskus digikäytössä, esim. jos näytät esitystä Acrobat-ohjelmalla ja näyttämäsi esitys on taitettu esim. InDesign-ohjelmalla pdf-muotoon, käytä silloin esityksessä pdf-tiedoston rgb-versiota. Tämän takia Studio Behm toimittaa myös pdf-tiedostoista kummatkin väriprofiilit: digikäyttöön soveltuvan rgb:n ja painokäyttöön soveltuvan cmykin. Pdf-tiedostoja pystyy avaamaan ja muokkaamaan myös myöhemmin vektoripohjaisilla suunnitteluohjelmilla kuten Illustratorilla. Esim. jos tarvitset vuosien päästä uusia väriversioita logosta, tällöin graafikko kyselee sinulta juuri vektorimuotoista logoa. Jos sinulla on itselläsi käytössä Illustrator-ohjelma, voit toki myös itse avata pdf-tiedoston ja ja vaihtaa logoon myöhemmin uuden brändivärisi.
Mihin JPG?
Jpg-tiedosto on rasteritiedostomuoto, joten jpg-kuvaa ei saa skaalattua sen alkuperäistä kokoa suuremmaksi ilman, että kuva alkaa skaalatessa mennä rakeiseksi. Huomaat tämän itse helposti jo paljain silmin: jos logon reunat alkavat mennä epäselviksi tai pikseliseksi, silloin kannattaa valita joku toinen listassa olevista tiedostomuodoista. Jpg-tiedoston saa pakattua tiedostokooltaan kevyeksi tallentamisen yhteydessä, joten jpg sopii digitaalisiin alustoihin tilanteissa, joissa logosta käy versio, jossa on valkoinen taustaväri ja logon alkuperäinen tiedostokoko on jo valmiiksi tarpeeksi suuri kyseiseen esitykseen. Jpg kuvaa ei saa tallennettua läpinäkyvänä vaan sen taakse jää aina valkoinen laatikko, tämän takia esim. Studio Behmin toimittamissa tiedostomuodoissa ei ole logosta mukana valkoista jpg-logoa, koska valkoinen logo ei tietenkään erotu valkoisen taustan päältä. Jos haluat johonkin esitykseen, esim. Powerpoint-esitykseen taustattoman logon ilman valkoista taustaväriä, valitse silloin mieluummin png tai svg. Jpg-kuvia käytetään paljon myös somessa. Jotkut somealustat suosivat esim. profiilikuvissa ensisijaisesti jpg-tiedostomuotoa png-tiedoston sijaan, joten kurkkaa aina alustalta ajankohtaiset suositukset. Ja kun tallennat muutenkin taittoja, joissa on sekä valokuvaa ja logosi (oli logo taitossa missä tiedostomuodossa tahansa), tallenna se taitto somea varten silloin jpg-muodossa. Jpg-kuvia voidaan käyttää digin lisäksi myös painotuotteissa, silloin kuin taittoon soveltuu tuo valkotaustainen logoversio ja jos alkuperäinen tiedostokoko on tarpeeksi suuri kyseiseen taittoon. Studio Behm toimittaa jpg-kuvatiedostot asiakkaalle aina kahdessa eri väriprofiilissa: rgb-profiili on tarkoitettu digikäyttöön ja saat sen pienemmässä resoluutiossa 72 dpi ja isommassa resoluutioltaan 300 dpi olevassa tiedostossa on cmyk-profiili puolestaan painotöitä varten.
Mihin PNG?
Png-tiedosto on myös rasteritiedostomuoto. Koska png on rasteritiedostomuoto, myöskään png-kuvaa ei saa skaalattua sen alkuperäistä kokoa suuremmaksi ilman, että kuva alkaa skaalatessa mennä rakeiseksi. Tätä tiedostomuotoa käytetään paljon paikoissa, joissa logosta riittää fyysisiltä mitoiltaan pienikokoinen versio, joka on tiedoston kooltaan myös kevyt. Suosittuja käyttöpaikkoja ovat mm. nettisivut, somen profiilikuvat ja digiesitykset. Png-tiedostomuotoiset logot Studio Behm toimittaa aina pelkästään digikäyttöön sopivina rgb-väriprofiilin kera (resoluutio 72 dpi) ja optimoin logon aina tallennusvaiheessa mahdollisimman pieneksi kooltaan. Tämän takia png-muotoista logoa kannattaa käyttää myös mm. uutiskirjeissä. Jos et tiedä kumpaa tiedostomuotoa, jpg-tiedostoa vai png-tiedostoa, kannattaa käyttää somealustalla kun kyseessä on logo: lähtisin itse testaamaan ensin aina png-tiedostoa. Toisin kuin jpg-tiedostoon, png-tiedostoon on mahdollista jättää myös läpinäkyvä tausta eli pystyt käyttämään logoa (myös valkoista logoa) valokuvan tai värillisen taustan päällä. Tämän takia logoja käytetään digitaalisissa alustoissa usein juuri png-muodossa.
Mihin SVG?
Tammikuusta 2025 alkaen mukana logosuunnittelupaketeissa on myös svg-tiedostomuoto. Svg-tiedostomuodon käyttö on yleistynyt lähivuosina monessa yrityksessä ja liitossa, joten siksi se löytyy nykyisin myös Studio Behmin suunnittelemien logojen valmiiden logotiedostomuotojen joukosta. Svg tulee sanoista scalable vector graphics eli kyseessä on myöskin vektorimuotoinen kuva, joka ei menetä tarkkuuttaan koon muuttuessa. Svg soveltuu digitaaliseen käyttöön ja Studio Behmin logopaketeissa se löytyy siksi digi- ja somekäyttöön soveltuvassa rgb-muodossa. Svg-muotoista logoa voidaan käyttää usein nettisivuilla esim. yläpalkin logossa ja mobiilisovelluksissa, sillä svg-muoto latautuu nopeasti ja näyttää terävältä kaikilla näytöillä. Toki nettisivujen yläpalkkiin käy myös muut tiedostomuodot, itselläni esim. tuolla ylhäällä logo on png-muodossa. Lisäksi svg-muotoisen logon saa sijoitettua Canvalla tehtäviin sometaittoihin ja myös Powerpoint-esityksiin svg-muoto on hyvä tiedostomuoto, sillä svg-logo skaalautuu ilman laadun heikkenemistä ja pysyy terävänä suurillakin näytöillä. Lisävinkki: kaikki sähköpostijärjestelmät eivät tule svg-tiedostoja. Eli uutiskirjeisiin kannattaa laittaa svg:n sijaan png-muotoinen logo. Vaikka myös svg-muodon saakin avattua esim. Illustrator-ohjelmalla, painoon toimitettavissa taitoissa suosi svg:n sijaan pdf-muotoista logoa. Sen löydät Studio Behmin logopakettien mukana.
Jäitkö kaipaamaan vielä jotain tiedostomuotoa?
Osalle yrityksistä voi olla tarvetta myös näille logotiedostomuodoille: eps, psd, ai tai gif ja myös näitä lisätiedostomuotoja voi kysäistä mukaan jo tarjousta pyytäessä. Näitä kyseillään usein brändien markkinointiin, joilla käytössä on itselläkin Adoben ohjelmia. Autan myös mielelläni valinnassa ennen tarjouksen tekoa, jos et ole aivan varma, mitä kaikkia tiedostomuotoja tarvitset mukaan. Ja toki lisätiedostomuotoja voi tilata lisähintaan ketterästi myös myöhemminkin.
Tutustu Studio Behmin logopaketteihin ja kysy tarjous yrityksellesi!
Haaveissa ammattilaisen suunnittelema laadukas logo brändillesi, joka huokuu brändisi visuaalista ääntä ja erottuu kilpailijoista? Studio Behm suunnittelee laadukkaita tekstilogoja, bränditunnuksia ja yhdistelmälogoja, joissa yhdistyvät sekä kirjaimet, että jokin visuaalinen kuvio. Jokainen logoprojekti on brändiprojekti ja sisältää siksi tärkeän taustatyövaiheen ja aloituspalaverin etänä ennen logon uniikkia piirtämisvaihetta. Autan yrityksiä ympäri Suomen etänä. Tutustu Studio Behmin logopaketteihin täällä.
Studio Behmin suunnittelemia logoja. Kurkkaa lisää portfolion puolelta!
Miten tilata logo yritykselle tai liitolle?
Brändisi ansaitsee tulla huomatuksi, anna ainutlaatuisuuden näkyä siis myös logossa!
Jos etsit parhaillaan yrityksellesi, järjestölle tai liitolle ammattilaisgraafikkoa ja logosuunnittelijaa logoprojektiin, anna mun auttaa. Voit pyytää tarjouspyynnön sähköpostitse info@studiobehm.fi tai täyttämällä lomake täällä.
Laita ensimmäiseen viestiin mukaan ainakin jo nämä: yrityksen/järjestön/liiton nimi ja y-tunnus, aikataulutoive ja minkä nimisestä logosta on kyse. Onko haaveissasi pelkkä tekstilogo vai myös erillinen bränditunnus? Löydät lisätietoa Studio Behmin logopaketeista ja niihin ostettavista lisäpalasista täältä.
Paljon logosuunnittelu maksaa? Logoprojektin hinta määräytyy aina projektikohtaisesti työmäärän mukaan, joten kyselen sinulta aluksi lisäkysymyksiä mailitse, näin saadaan just ne tärkeimmät palaset varmasti mukaan. Löydät kokonaishinnan sitten juuri sinun projektillesi laaditusta tarjouksesta. Mutta pääset kurkkaamaan alustavaa hintahaitaria jo usein kysyttyjen kysymysten puolelta täältä.
Kuullaan pian!
Kurkkaa logoja
portfoliosta
Kurkkaa portfoliostani suunnittelemiani logoja!
Lue lisää täältä!
Haaveissa laajempi brändi-ilme projekti?
Kurkkaa lisää täältä!
Tilaa kerralla myös
BRÄNDIVÄRIT!
Jos tilaat uuden logon juuri Studio Behmin kautta, voit tilata myös uudet brändivärit kätevästi saman projektin yhteydessä! Tällöin saat mukana myös laajemman graafisen ohjeiston logoversioiden ja brändivärien käyttöä varten. Löydät graafisesta ohjeistosta väriarvot sekä cmyk-, rgb- ja hex-väriarvoilla ja havainnollistavat esimerkit värien käyttöön. Brändivärien määrä sovitaan yhdessä ennakkoon.
Vai kaipaatko nykyisille brändiväreille vain freesausta? Sekin onnistuu! Tai onko brändilläsi olemassa jo joku brändiväri, muttet tiedä siitä kuin esim. rgb-väriarvon? Autan mielelläni määrittelemään värille myös cmyk- ja hex-arvot.
Tilaa uudet brändivärit: info@studiobehm.fi tai täyttämällä lomake täällä.